Stoutmoedigheid: moed hebben om risico's te nemen

Stoutmoedigheid is een deugd die we allemaal kunnen verbeteren. Dankzij dit kunnen we risico's nemen en problemen assertief onder ogen komen.
Stoutmoedigheid: moed hebben om risico's te nemen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Stoutmoedigheid is gerelateerd aan moed en wilskracht. Het is een vitale impuls die deuren voor ons opent en ons perspectief verbreedt. Stoutmoedige individuen zijn mensen die geleerd hebben om risico’s te nemen, om respectvol te eisen wat ze verdienen en om elke dag hard te werken om te bereiken waar ze naar verlangen.

Angst en moed gaan hand in hand. Mensen worden continu gedwongen om de barrières van angst en onzekerheid te overwinnen om hun doelen te bereiken. Zodoende moeten we dus over één vraag nadenken: waar kunnen we die vonk van inspiratie die onze moed aanwakkert vandaan halen wanneer we deze nodig hebben?

Angst is een enorme drempel in ons leven. Daarom zetten veel mensen zich af tegen verandering. Dit is echter ook precies waar stoutmoedigheid een belangrijke rol speelt. Het is een persoonlijke waarde die ons wat zelfvertrouwen kan verlenen.

Zo kunnen we weer leren om in onszelf te geloven. Ook geeft het ons de nodige duwt in de juiste richting zodat we onze doelen kunnen bereiken en tegenslagen onder ogen kunnen komen.

“Hij die niet moedig genoeg is om risico’s te nemen, zal niks bereiken in zijn leven.”

Muhammad Ali

Søren Kierkegaard, een van de bekende oprichters van existentialisme, constateerde dat stoutmoedigheid een tijdelijk verlies van balans vergt. Angst om risico’s te nemen suggereert dat je jezelf uiteindelijk zult kwijtraken. 

Het is belangrijk om je innerlijke stoutmoedigheid aan te willen wakkeren. Hieronder zullen we vier belangrijke methodes bespreken waarmee je dit kunt bereiken.

Man op een bergtop

Vier manieren om je stoutmoedigheid te vergroten en risico’s te durven nemen

Slechts weinig onderzoeksliteratuur kaart de onderwerpen van stoutmoedigheid en moed aan. Er is dus weinig onderzoek gedaan naar deze deugden binnen een discipline die wij “persoonlijke ontwikkeling” noemen.

Toch denken we dat het belangrijk is om een hele interessante studie aan te kaarten die Martin Seligman uitvoerde. Deze werd gepubliceerd in the American Journal of Psychiatry (het Amerikaanse Tijdschrift van Psychiatrie) in 2005.

In dit onderzoek beschreef hij de bepalende eigenschappen van de mensen die in staat waren om tegenspoed onder ogen te kunnen komen. Ook studeerde hij mensen die hun eigen persoonlijke middelen hadden ingezet en vaardigheden hebben ontwikkeld waarmee ze hun eigen welzijn verbeterden.

Deze mensen wisten blijkbaar hoe ze stress en angstgevoelens op assertieve wijze konden hanteren. Stoutmoedigheid één van de voornaamste eigenschappen die deze mensen bezeten.

Stoutmoedigheid is echter niet hetzelfde als moed. Vanuit een psychologisch perspectief gaat stoutmoedigheid nog een stapje verder dan dapper genoeg zijn om risico’s te durven nemen.

Het vergt een verlangen om op gepaste wijze te handelen. Een stoutmoedig individu is ethisch in haast alle opzichten. Hun wilskracht staat hun toe om al hun angsten te overwinnen. Laten we eens een kijkje nemen in de dimensies die onze stoutmoedigheid kunnen aanwakkeren.

Vrouw in een veld

1. Maak keuzes tijdens een confrontatie met onzekerheid

Psycholoog dr. Daniel Kahneman studeert de processen die men doorloopt wanneer men keuzes maakt. Volgens hem is onzekerheid het ene element dat alles op de proef stelt. Het is de ruimte waarin angsten groter worden en onzekerheid de overhand krijgt.

Het niet weten wat er gaat gebeuren maakt ons ontzettend nerveus. Sterker nog, het kan ons volledig immobiliseren totdat we simpelweg niet meer weten wat we moeten doen.

Stoutmoedigheid kan je helpen om veel beter met deze situaties om te gaan omdat het je kan helpen keuzes te maken. Dr. Kahneman legt uit dat het maken van keuzes niet zo ingewikkeld is als dat het soms wellicht lijkt. Door alleen al te kiezen wat we vanavond gaan eten maak je al een keuze.

Je moet zo ook de keuze maken om risico’s te gaan nemen. Dit is de eerste stap om wederom controle over je leven te krijgen.

“De bereidheid om mogelijkheid te overwegen vergt een tolerantie voor onzekerheid.”

-Rachel Naomi Remen-

2. Wees creatief en stel de nodige vragen

Degenen die hun realiteit niet betwijfelen zijn vaak de eersten die zichzelf eraan overgeven. Vroeger of later realiseren ze zich dat hun omgeving hen geconditioneerd heeft. Een stoutmoedig persoon laat dit echter niet gebeuren.

Stoutmoedigheid zorgt ervoor dat je anders nadenkt, dat je aan dingen twijfelt en onderzoekt wat je al denkt te weten. Het moedigt je aan om verder te kijken en je eigen mening over bepaalde zaken te ontwikkelen.

We moeten wel iets in gedachten houden: het zal even duren voordat je dit punt zelf bereikt. Je hebt tijd en geduld nodig. Je zult namelijk je geprefabriceerde vorm los moeten laten en een nieuwe betekenis aan allerlei dingen verlenen.

Je moet eerst je omgeving observeren; de rest komt vanzelf. Vroeger of later zal je assertieve, innerlijke stem naar buiten treden. Al snel zul je je realiteit op de proef gaan stellen. Wees niet bang om creatief te zijn en risico’s te nemen!

3. Wees verantwoordelijk voor jezelf

Door het pad van stoutmoedigheid en moed te betreden, ga je een overeenkomst met jezelf aan. Het is belangrijk dat jij zelf je grootste bondgenoot wordt.

Wijs jezelf ten eerste aan als hoofdverantwoordelijke voor alles dat je doet, alles dat je nalaat – dus ook voor al je fouten. Het opeisen van verantwoordelijkheid voor al jouw handelingen is van enorm belang wanneer je risico’s wil gaan nemen.

Je zult pas klaar zijn om vooruit te gaan en te ontwikkelen wanneer je anderen niet langer de schuld geeft voor teleurstellingen of fouten.

Overigens zijn kalme geesten de enigen die het leven met passende helderheid kunnen waarderen. Alleen mensen die wrok en angst aan de kant zetten, kunnen echt risico’s nemen. Onthoud het volgende: boosheid hindert assertiviteit en zelfvertrouwen.

“De prijs voor grootsheid is verantwoordelijkheid.”

-Winston Churchill-

Stoutmoedigheid

4. Verbreed je horizon

Alleen door weg te trekken van de kust en verder het water in te treden, stel je jezelf in staat om de grootsheid en schoonheid van de oceaan echt te bewonderen. Zoals we echter al weten zijn er maar weinig dingen die ons banger maken dan de realisatie dat de kust niet langer binnen ons bereik valt. Daarom blijven we vaak lange tijd in onze zogeheten comfort zone hangen.

Brené Brown is een onderzoeker bij de University of Houston en specialist in onderwerpen zoals kwetsbaarheid, woede en schaamte. Zij constateert dat niemand in deze wereld gebracht wordt met aangeboren stoutmoedigheid die alle angst weet af te wenden in gevaarlijke situaties.

Zoals we eerder al zeiden is dit een langzaam maar bevredigend proces. Sterker nog, je hoeft niet eens heel veel te doen om je horizon te verbreden. Soms groeien we al als mensen door anderen te ontmoeten. Al met al gaat het om het verlaten van je comfort zone en het nemen van risico’s. Deze dingen zullen leiden tot zelfkennis en zelfontwikkeling.

“Leven begint aan het einde van je comfort zone.”

-Neale Donald Walsch-

Je kunt ook stoutmoedig zijn door jezelf uit te dagen om je gewoontes te veranderen. Ook dit is een belangrijke stap in het verlaten van je comfort zone. Je hoeft niet meteen groots te beginnen. Kleine stapjes helpen ook om je horizon te verbreden, je hart te versterken en je innerlijke stoutmoedigheid te vergroten! Wellicht ook interessant voor jou

De mooiste mensen zijn moedige mensen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De mooiste mensen zijn moedige mensen

Verre van wat we gewoonlijk zien, lezen of horen, is schoonheid een houding, de houding van moedige mensen. Het belangrijkste is onze innerlijke sc...  • Seligman, Martin (2005). Character Strengths and Virtues: A Handbook and Classification. American Journal of Psychiatry162(4), 820-a-821. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.162.4.820-a
  • Brown, Brene. (2012). Daring Greatly; How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead. New York City, NY: Avery.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.