Hoe is jouw relatie met je lichaam?

Wanneer jouw relatie met je lichaam positief is, kun je makkelijk dingen ontdekken die het evenwicht in je lichaam veranderen.
Hoe is jouw relatie met je lichaam?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 13 september, 2019

Je relatie met je lichaam is niet zo duidelijk als je misschien denkt. Het blijft vaak op de achtergrond, ondanks dat het belangrijk is. Vaak is je relatie met je lichaam instrumenteel of functioneel. Het is instrumenteel wanneer je ervan uitgaat dat je lichaam een middel is om anderen te beïnvloeden.

In dit geval zorg je ervoor dat je er blij mee bent of maakt het mooier om anderen aan te trekken. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat het tegendeel gebeurt. Je kunt je lichaam verbergen voor anderen. Ook kun je het verwaarlozen omdat je geen goed zelfbeeld hebt.

Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waar je kunt leven.

-Jim Rohn-

Je relatie met je lichaam kan ook functioneel zijn. Dit betekent dat je je er alleen bewust van bent als je pijn voelt of ziek wordt. Als je gezond bent, vergeet je dat alles wat je doet, voelt en denkt biologisch gezien in je lichaam plaatsvindt.

Een vrouw kijkt in een kleine spiegel

Apathie en obsessie met het lichaam

Sommige mensen hebben een afstandelijke relatie met hun lichaam. Ze verkennen het niet en weten er niet veel van. Het is ook mogelijk dat ze er enige minachting of angst voor voelen. Voor mensen die zo’n moeilijke band met hun lichaam hebben, zijn er meestal twee uitersten.

  • Ten eerste zijn er mensen die overdreven bescheiden en aandachtig zijn voor hun organisme.
  • Ten tweede zijn er mensen die in principe onverschillig staan tegenover hun eigen lichaam.

Degenen die geobsedeerd raken door hun lichaam zijn over het algemeen zeer bezorgd. Ze dringen vooral aan op het onderwerp reinheid en zijn bang voor bacteriën. Ook verdragen ze de natuurlijke geuren van zweet, urine of uitwerpselen niet. In feite zien ze ze niet als natuurlijke geuren, maar eerder als waarschuwingssignalen.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er mensen die van de norm afwijken. Een teken van geestelijke problemen is de extreme onverschilligheid als het gaat om hygiëne en het lichaam in het algemeen.

Deze mensen geven er de voorkeur aan om zich niet te wassen of zich om te kleden. Ze stinken liever en maken zich er meestal geen zorgen over. Als je relatie met je lichaam in een van deze categorieën valt, heb je hulp nodig.

Emoties en je relatie met je lichaam

Emoties zijn niet positief of negatief. Sommige ervan veroorzaken echter wel verdere verstoringen in het lichaam. Met verstoring bedoelen we het activeren van processen die het normale evenwicht in het lichaam veranderen.

Die emoties zijn boosheid, verdriet en angst. En natuurlijk zijn er ook emoties die een combinatie of afleiding zijn van deze laatste, zoals:

Al deze emoties zijn een reactie op prikkels die je lichaam als bedreigend ervaart.

Al deze emoties zijn een reactie op prikkels die je lichaam als bedreigend ervaart. Je emoties beïnvloeden je relatie met je lichaam. Veel onderzoeken geven aan dat het duidelijk is dat emoties in bepaalde gevallen het organisch evenwicht helpen herstellen.

In andere gevallen leiden ze tot ziekten. De wetenschap heeft geverifieerd dat angst tot verschillende ziekten leidt, met name infecties of auto-immuunziekten.

Vrouw met haar hand in het haar

Wetenschappers hebben ook bewezen dat angst een negatieve invloed heeft op chirurgische ingrepen. Wat we kennen als stress heeft op zijn beurt de neiging om de normale herstelprocessen van het lichaam te veranderen.

Hormoonproductie tijdens stressperiodes kan de kans op het ontwikkelen van bepaalde soorten ziekten, zoals hart- en vaatziekten, vergroten. Daarnaast verzwakken ze ook het immuunsysteem.

Veel mensen merken de effecten van hun emoties op hun lichaam niet op. Ze merken bijvoorbeeld niet dat hun hartslag toeneemt of dat hun ademhaling verandert wanneer ze bepaalde emoties voelen. Ook zijn ze zich niet bewust van temperatuursveranderingen, spanningen in bepaalde spieren of de versnelling van bepaalde processen.

Je relatie met je lichaam hangt af van hoe gevoelig en bewust je bent van de veranderingen die zich in je lichaam voltrekken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kabat-Zinn, J. (2016). Vivir con plenitud las crisis Ed. Revisada: Cómo utilizar la sabiduría del cuerpo y de la mente para enfrentarnos al estrés, el dolor y la enfermedad. Editorial Kairós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.