Gezond oud worden: zeven handige tips

Gezond oud worden: zeven handige tips

Laatste update: 11 februari, 2019

Statistieken tonen aan dat tegenwoordig steeds meer mensen een leeftijd van 100 of ouder bereiken. Dit betekent dat het belangrijk is om onszelf de volgende vraag te stellen: wat kunnen we doen om gezondheidsproblemen te voorkomen naarmate we ouder worden? Oftewel, hoe kunnen we gezond oud worden?

Er zijn verschillende factoren die aan dit doel kunnen bijdragen: onze genen, onze gewoonten en onze sociale omgeving.

Gezond oud worden: zeven handige tips

Tegenwoordig leven we veel langer dan onze voorouders. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt onze levensverwachting alleen maar toe. Dit komt door onze persoonlijke gewoonten, leefomstandigheden en medische en farmacologische vooruitgang.

Twee oudere mensen op de fiets

Het belang van genetica

Het hebben van goede genen, is een doorslaggevende factor als het gaat om ziekteresistentie. Een familiegeschiedenis van ziekte speelt in dit geval daarom een grote rol.

Als er in je familie geen sprake is van een geschiedenis van erfelijke ziekten en je voorouders over het algemeen lang en gezond leefden, zal je genetica waarschijnlijk aan jouw kant staan.

Goede genen verhogen de kans op een langere levensduur, betere botstructuur, een gladdere huid en een betere controle over onze emoties. Deze emotionele controle kan ons gedrag op een positieve manier beïnvloeden.

Niet iedereen wordt op hetzelfde tempo oud

Onze biologische leeftijd komt niet altijd overeen met onze chronologische leeftijd. Als je bijvoorbeeld naar een schoolreünie gaat, zul je zien dat sommige mensen, hoewel iedereen in principe even oud is, er veel ouder of jonger uitzien dan andere. Soms is de tijd vriendelijker voor sommigen dan voor anderen.

Ouder worden is een persoonlijke ervaring die wordt beïnvloed door zowel externe als interne factoren. Deze factoren bepalen onze manier van leven en ook hoe sierlijk we oud worden.

Het resultaat van deze factoren is vaak zichtbaar in onze uiterlijke verschijning, maar kan ook merkbaar zijn aan onze emotionele gemoedstoestand.

Gezonde voeding en andere voedingsbehoeften

Een gezond en uitgebalanceerd dieet is gedurende ons hele leven belangrijk, maar vooral naarmate we ouder worden. Tenzij je van je dokter te horen hebt gekregen dat je bepaald voedsel niet mag, raden wij daarom aan om een ​​verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten.

Probeer veel vers fruit en groenten te eten, alsook koolhydraten (ontbijtgranen, brood, pasta of rijst), zuivelproducten en vis.

Het is daarnaast verstandig om ongezonde vetten, snoep en verwerkte voedingsmiddelen te vermijden.

Gezond oud worden met gezond eten

Lichaamsbeweging: sta op en beweeg!

Het is nooit te laat om te beginnen met trainen. Lichaamsbeweging is namelijk belangrijk om een sedentaire levensstijl te voorkomen. De drie tekenen van een goede lichamelijke gezondheid zijn kracht, flexibiliteit en balans. Door aan deze drie factoren te werken wordt gezond oud worden een stuk makkelijker.

Lopen, dansen of het beoefenen van een andere sport, helpt ons om een ​​gezond lichaamsgewicht te behouden. Bovendien vermindert het het risico op ziekten als diabetes of hypertensie. Daarnaast verbetert het je zelfbeeld en verhoogt het je gevoel van persoonlijk welzijn.

Hygiëne en uiterlijk

Om gezond oud te kunnen worden, is de juiste persoonlijke hygiëne van essentieel belang. Goede hygiënische gewoonten en hydratatie zijn beide erg belangrijk. Dagelijks douchen, je haar borstelen, je tanden poetsen en je kleding onderhouden hebben veel invloed op je zelfbeeld en hoe anderen je zien.

Voor jezelf en je fysieke uitstraling zorgen is belangrijk. Het verhoogt je gevoel van eigenwaarde en versterkt het idee dat je op elk vlak voor je lichaam moet zorgen. Vergeet niet dat je uiterlijk het eerste is dat anderen van je zien!

Sociaal leven: treed naar buiten!

Met pensioen gaan, kinderen die ver weg wonen of de dood van vrienden en familieleden kunnen bij ouderen tot veel eenzaamheid leiden. Het is daarom belangrijk om sociaal isolement te vermijden naarmate we ouder worden.

Blijf actief, meld je aan voor workshops of cursussen, neem deel aan groepsactiviteiten of ga naar bijeenkomsten. Dit zal je namelijk allemaal helpen om een gevoel van verbondenheid en welzijn te creëren. Bovendien verbetert het je zelfvertrouwen en vergroot het je kansen om gezond oud te worden.

Groep ouderen op een bankje

Mentale activiteiten

Getalspellen, kruiswoordpuzzels en geheugentests zijn eenvoudige manieren om je hersenen te trainen. Dit soort activiteiten of soortgelijke activiteiten helpen onze hersenen om scherp te blijven naarmate we ouder worden.

Ouder worden betekent niet dat we moeten stoppen met leren. Intellectuele activiteiten helpen om onze geest tot zeer hoge leeftijd sterk te houden.

Ouderdom is als het beklimmen van een berg. Je klimt van richel naar richel. Hoe hoger je komt, hoe moeër en meer buiten adem je wordt, maar je inzichten worden uitgebreider.

-Ingmar Bergman-

Het is belangrijk om je hersenen te trainen alsof ze spieren zijn. Het onderhouden van onze cognitieve vaardigheden is een zeer belangrijke factor om gezond oud te worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.