Hoe neem je een ingrijpende beslissing die je leven zal veranderen?

Hoe neem je een ingrijpende beslissing die je leven zal veranderen?

Laatste update: 08 februari, 2018

Meestal zijn we ons ervan bewust als er iets belangrijks in ons leven is dat moet veranderen. Soms weten we zelfs wat voor verandering we nodig hebben, zoals het beëindigen van een relatie, een andere baan of verhuizen.

Soms kunnen we echter niet de juiste weg vinden om van doel naar actie te gaan. Onze geest wordt mistig en we stellen de ingrijpende beslissing voor onbepaalde tijd uit.

Een belangrijke beslissing bestaat in wezen uit twee elementen. Ten eerste moet je hebben vastgesteld dat er werkelijk sprake is van een ernstig probleem.

Ten tweede weet je dat het nodig is om de situatie te veranderen om het probleem te overwinnen. Je begrijpt dat pleisters niet langer zullen werken. In plaats daarvan is het tijd om concrete en vaak radicale maatregelen te treffen.

“Tijdens elk moment van een beslissing is het beste wat je kunt doen het juiste, het volgende is het verkeerde, en het slechtste wat je kunt doen is niets.”

Theodore Roosevelt

De meesten van ons zijn op dit punt gekomen. Daarna worden we afgeleid door andere dingen of laten we tijd voorbijgaan ‘om te kijken wat er gebeurt’. We nemen uiteindelijk niet de ingrijpende beslissing waarvan we weten dat we die moeten nemen.

Wat we misschien nodig hebben is een methode om van denken naar doen te gaan of gewoon te accepteren dat we deze situatie toch niet radicaal willen omkeren.

We zullen je een paar suggesties geven die je kunnen helpen in het moeilijke proces van het nemen van een ingrijpende beslissing. Het is geen handleiding die je letter voor letter moet volgen. Het zijn eerder richtlijnen, stappen om door te nemen voordat we een definitieve beslissing nemen.

Zet het idee dat je beslissing te veel problemen zal veroorzaken uit je hoofd

We willen allemaal graag de perfecte beslissing nemen. Een besluit dat alles meteen oplost. Een die geen nadelen heeft. Met andere woorden, een strike, zoals bij bowlen als je in één keer alle kegels omgooit. Tot onze teleurstelling bestaat dit soort besluiten niet.

Vrouw die op een schildpad rijdt

Elke beslissing vereist het opgeven van iets. Je neemt geen beslissing omdat het alles oplost, maar omdat het leidt tot een situatie die sommige aspecten van het leven aanzienlijk verbetert. Dit is voor ons belangrijk. De beslissing lost een probleem op dat cruciaal is, maar laat andere elementen die we nog moeten aanpakken intact.

Een ingrijpende beslissing impliceert ook een zekere mate van ontevredenheid, pijn of ontbering. Daarom hebben we moed nodig om dit soort beslissingen te nemen.

Denk erover na dat als we de beslissing nemen, dit is omdat ons probleem zo negatief is in ons leven dat het de moeite waard is om iets op te offeren.

Het identificeren van de risico’s en gevaren die aan de ingrijpende beslissing verbonden zijn

Elke ingrijpende beslissing brengt ook risico’s en soms zelfs gevaren met zich mee. Voordat we de volgende stap zetten, moeten we proberen te bekijken waar mogelijke valkuilen zich bevinden. Dit zal ons niet alleen sterker maken als we verder gaan met leven. Het zal ons ook meer vastberadenheid en bewustzijn geven over wat we besluiten.

Rits die twee wegen vormt

Hier is een oude truc: maak een lijst. Neem een vel papier en noteer alle risico’s die aan je beslissing verbonden zijn. Wees concreet, en probeer heel precies te zijn.

Identificeer elk risico en hoe het je kan beïnvloeden. Zie niets over het hoofd, ook al vind je het een klein, triviaal risico (het is beter om je er bewust van te zijn). Wanneer we een ingrijpende beslissing gaan nemen, is niets irrelevant.

Probeer hetzelfde te doen met de gevaren. Het verschil tussen risico en gevaar is dat het risico klein kan zijn, terwijl het gevaar je gezondheid of leven op het spel kan zetten. Het klinkt extreem, maar als je bijvoorbeeld in een zware schuldenlast zit terwijl je denkt aan het veranderen van baan, is dat een gevaar.

Bekijk dan de factoren op je lijst en de rol die je emotionele afhankelijkheid kan spelen.

Bestudeer je emoties en maak een actieplan

Voordat je een belangrijke beslissing neemt, is het normaal om veel twijfel en angst te voelen. Het probleem is dat deze angsten soms je perspectief vervormen.

Iets vertelt je dat het tijd is voor een verandering, maar een andere innerlijke stem vertelt je ook dat je moet stoppen. Je moet deze tegenstrijdigheid oplossen om vooruitgang te boeken.

Meisje aan ballon

Het is essentieel om je gevoelens duidelijk te hebben. Duwt je verlangen om te groeien en te verbeteren je naar de beslissing? Of is het een opwelling? Een brandende passie? Heb je je beslissing methodisch verduidelijkt of ben je bang? Als je deze vragen kunt beantwoorden heb je al de helft van het werk gedaan.

Als je relatief duidelijk bent over je gevoelens, en je bent je bewust van de risico’s die de beslissing met zich meebrengt en wat je ermee gaat verliezen en winnen, dan ben je klaar om actie te ondernemen.

Stel het niet uit. Stel een datum vast om te doen wat je moet doen. Doe het, en kijk niet terug: het is gedaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.