Hoe een Posttraumatische stressstoornis (PTSS) invloed heeft op relaties

Welke implicaties heeft de posttraumatische stressstoornis (PTSS) op sociaal gebied? Wat zijn de belangrijkste interventies die momenteel beschikbaar zijn om het te behandelen? We nemen een kijkje.
Hoe een Posttraumatische stressstoornis (PTSS) invloed heeft op relaties

Laatste update: 13 juni, 2022

Velen van ons hebben doorleefde ervaringen meegemaakt die een aantal van onze hulpbronnen hebben opgeëist. Angst is een verdedigingsmechanisme dat onze reactie op dit soort ongunstige situaties versnelt. Het meemaken van een extreme gebeurtenis kan er echter toe leiden dat we een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen.

Dus wat is PTSS nu precies? Hoe manifesteert het zich? En hoe beïnvloedt het de relaties van degenen die eraan lijden?

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

De diagnose PTSS vereist dat de patiënt is blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis uit het echte leven. Bijvoorbeeld een ongeval, oorlog, aanranding of natuurramp.

Gebeurtenissen die als traumatisch kunnen worden aangemerkt, hebben gewoonlijk een verrassingselement. Omdat ze onverwacht zijn, laten ze de patiënt achter met een gevoel van grote kwetsbaarheid. Bovendien manifesteren zij zich gewoonlijk met een hoge intensiteit in een kort tijdsbestek.

PTSS kan zich ontwikkelen bij elke gebeurtenis die een bedreiging vormt voor onze eigen lichamelijke integriteit of die van andere mensen. Met andere woorden, we maken het zelf mee of zijn er getuige van dat het iemand anders overkomt. De belangrijkste manifestaties zijn de volgende:

  • Intrusion. De lijder herbeleeft onwillekeurig de traumatische gebeurtenis door flashbacks of verontrustende dromen. In feite wordt de agressie die ze hebben ondergaan voortdurend herhaald via hun opdringerige beelden, gedachten of herinneringen.
  • Vermijding. Ze hebben de neiging om te vermijden of te vluchten van plaatsen of situaties die worden geassocieerd met de traumatische gebeurtenis. Hun belangrijkste doel is het vermijden van de verschijning van verontrustende herinneringen of sensaties.
  • Alertheid en reactiviteit. Ze ervaren een veranderde alertheid. Dit uit zich in disproportionele reacties en een permanente staat van hypervigilantie. Bovendien hebben ze vaak problemen met concentreren en in slaap vallen.
  • Stemmings- en cognitieve stoornissen. Zij hebben vaak negatieve overtuigingen over zichzelf, anderen of de wereld. Zij hebben ook voortdurend last van de onaangename emoties van angst, woede, schuldgevoelens en schaamte. Bovendien kunnen zij een vertekend beeld hebben van de oorzaken of gevolgen van de traumatische gebeurtenis. Hierdoor geven zij zichzelf of anderen de schuld.
Wanhopige vrouw
PTSS kan cognitieve, emotionele en sociale gevolgen hebben.

Hoe beïnvloedt PTSS sociale relaties?

De karakteristieke symptomen van PTSS veroorzaken uiteindelijk een diep ongemak bij de lijder. In feite kan het elk gebied van hun dagelijks leven veranderen: werk, studie, gezondheid in het algemeen, plezier en sociale relaties.

De manier waarop PTSS interfereert in hun dagelijks functioneren zal variëren afhankelijk van hun persoonlijkheidskenmerken en het soort traumatische gebeurtenis dat ze hebben meegemaakt. Er zijn echter enkele gemeenschappelijke effecten die zich meestal op het niveau van de relatie manifesteren:

Moeite met grenzen stellen

Het is natuurlijk om je kwetsbaar te voelen in het aangezicht van een element of omstandigheid die we als bedreigend interpreteren. Een gevoel van hulpeloosheid en zwakte kan die bedreiging nog groter doen lijken.

Zelftwijfel belemmert het stellen van grenzen. Dat komt omdat het uiterst ingewikkeld wordt om beslissingen te nemen en assertief te zijn als de wind niet in ons voordeel waait. Toch is het kunnen maken van afspraken en het stellen van grenzen fundamenteel voor het opbouwen van gezonde relaties.

Moeite om hulp te vragen

Een gevoel van hulpeloosheid komt zeer vaak voor bij mensen die lijden aan PTSS. Ze hebben vaak het gevoel dat anderen niet zullen begrijpen hoe ze zich voelen. Daarom besluiten ze hun moeilijkheden alleen aan te pakken.

Onvermogen om te genieten

Wanneer mensen leven met een altijd aanwezige dreiging, vinden ze het echt moeilijk om ooit van zichzelf te genieten, alleen of met anderen. Het leven in een permanente staat van alertheid, met buitensporige rigiditeit en zelfbeheersing brengt inderdaad negatieve gevolgen voor hun relaties met zich mee. Dat komt omdat ze alles waarvan ze zouden moeten genieten, als riskant beschouwen.

Daarom zal een persoon met PTSS waarschijnlijk , vrijwillig of onvrijwillig, beslissen om niet meer deel te nemen aan sociale bijeenkomsten of recreatieve evenementen. Dit zal ertoe leiden dat ze zich steeds verder van hun sociale kring verwijderen.

Anxious man looking out the window
Mensen met PTSS kunnen zich uiteindelijk van anderen isoleren.

Intimiteit wordt een probleem

Als de traumatische gebeurtenis seksueel geweld betrof, is het mogelijk dat fysieke en emotionele nabijheid met andere mensen een hele uitdaging wordt, zelfs als ze een stabiele relatie hebben.

Er zijn verschillende behandelingen om de symptomen van PTSS aan te pakken, die goed worden ondersteund door onderzoek. Deze omvatten traumagerichte cognitieve gedragstherapie (Spaanse link), EMDR, en dialectische therapie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • American Psychiatric Association –APA- (2013). DSM-5. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Madrid: Panamericana.
  • Guerra, Cristóbal y Barrera, Paulina. (2017). Psicoterapia para víctimas de abuso sexual inspirada en la terapia cognitivo-conductual centrada en el trauma. Revista de psicología (Santiago) , 26 (2), 16-28. https://dx.doi.org/10.5354/0719-0581.2017.47952
  • Maxfield, L., & Hyer, L. Relación entre la eficacia y la metodología en los estudios que investigan el tratamiento del TEPT con EMDR.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.