Het voorkomen van gedragsproblemen bij kinderen

Er is geen betere disciplinaire techniek dan preventie. Het voorkomen van gedragsproblemen bij kinderen vergt echter tijd en moeite.
Het voorkomen van gedragsproblemen bij kinderen

Laatste update: 17 juni, 2019

Gedragsproblemen bij kinderen en tieners zijn vaak een bron van stress voor ouders, opvoeders en leraren. Ook al ervaren we ze niet direct, we zijn ons ervan bewust dat ongewenst en uitdagend gedrag een groot probleem kan zijn. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen en te corrigeren.

Het voorkomen van gedragsproblemen bij kinderen vergt tijd en moeite. Je toewijden aan deze taak kan je dus op de lange termijn veel tijd besparen en zal ook leiden tot een veel gelukkiger en gezonder gezinsleven.

Onderwijs het kind en het zal niet meer nodig zijn hem te straffen.

-Pythagoras-

Sleutels om gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen

Kinderen en tieners handelen vanwege vele redenen. Proberen te begrijpen wat het kind wil of wat dergelijk gedrag motiveert zijn belangrijke stappen in het voorkomen van gedragsproblemen.

Het is ook belangrijk om bij te houden onder welke omstandigheden de gedragsproblemen zich voordoen om te weten in hoeverre je ze positief kunt versterken. Hoewel elk kind verschillende behoeften heeft, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen die, over het algemeen, kunnen helpen om gedragsproblemen te voorkomen.

Een jongetje en een meisje maken ruzie

Bouw een gezonde relatie op

Een gezonde relatie met het kind of de tiener zal hen motiveren om zich goed te gedragen. Kinderen en jongeren zullen zich eerder aan de regels houden en zich goed gedragen als ze zich geliefd en gerespecteerd voelen.

Om een gezonde relatie te bevorderen, moet de volwassene het kind veel aandacht geven. We moeten met hem of haar praten over van alles en nog wat, grappen maken en samen lachen. Het gaat er allemaal om, dat we goed opletten en aandachtig luisteren als het kind over zijn of haar problemen wil praten.

Je moet ook samen leuke dingen doen en het kind betrekken bij belangrijke beslissingen. Hoe sterker de relatie met je kinderen, hoe meer gemotiveerd ze niet alleen zullen zijn om te luisteren, maar ook om eerlijke regels te volgen.

Regels en gevolgen

De beste regels zijn regels die duidelijk en gerechtvaardigd zijn. Het gaat niet alleen om goed gedrag, maar ook om het geven van richtlijnen die als referentie dienen en kinderen helpen om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Kinderen moeten precies weten wat er met deze regels van hen wordt verwacht.

Aan de andere kant moeten de gevolgen van het overtreden van de regels van tevoren goed zijn vastgelegd en uitgelegd. In dit verband is het belangrijk om te weten dat de gevolgen niet gepaard mogen gaan met wraak. In plaats daarvan moeten de gevolgen leiden tot positieve resultaten.

Leer ze gepast gedrag

Soms weten kinderen niet hoe ze zich in bepaalde situaties moeten gedragen. Het is dus belangrijk om te analyseren wat er in een bepaalde situatie gebeurt. Is het kind nerveus?

Weet hij of zij hoe te reageren op een situatie die stress veroorzaakt? Is de situatie meer dan het kind aan zou kunnen? Als het probleem eenmaal is vastgesteld, is het belangrijk om het kind te leren zijn of haar emoties te begrijpen en ermee om te gaan.

Het is ook belangrijk om hem of haar te leren dat er andere manieren zijn om zich te gedragen en dat er andere sociaal aanvaardbare manieren zijn om zich uit te drukken. Bedenk bovendien dat wanneer kinderen begrijpen wat ze voelen, ze zich eerder goed zullen gedragen.

Het silhouette van een vader met zijn zoon

Biedt structuur en een schema

Veel kinderen die zich misdragen verbeteren zich als ze een duidelijke, geordende routine hebben die is aangepast aan hun behoeften en mogelijkheden. Ze hebben tijd nodig om te studeren, te rusten, te sporten, vrije tijd om te doen wat ze willen en genoeg tijd om te eten.

Ze hebben ook een slaapschema nodig dat jou als ouder de mogelijkheid biedt om vrije tijd voor jezelf te hebben. Wanneer kinderen een duidelijke routine en ruimte hebben om contact te leggen met en te genieten van het gezelschap van volwassenen die hun vertrouwen hebben verdiend, zal het voor hen makkelijker zijn om zich te gedragen zoals het hoort.

Wees positief en herken de goede dingen

Als kinderen zich misdragen, worden de dingen die ze goed doen vaak over het hoofd gezien. Daarom moeten we aandacht besteden aan wat ze goed doen en dit gedrag bevestigen. Het zal een manier zijn om hen op te voeden, hen richtlijnen te geven en hun gevoel van eigenwaarde te vergroten.

Als ze iets goed doen, moet je het herkennen en belonen. Daarmee bedoelen we niet alleen materiële beloningen. Een glimlach, een knuffel, een kus gevolgd door verbale bevestiging, of zelfs gewoon een kus, zal dat specifieke gedrag positief versterken en het kind een idee geven van wat aanvaardbaar is.

Negeer negatief gedrag

Deze techniek bestaat uit het negeren van het gedrag dat je wilt uitroeien. Het zal voor alle gevallen van ongepast gedrag nuttig zijn, ook al werkt het voor veel daarvan wel heel goed. Dit komt omdat sommige gevallen van ongepast gedrag wel onmiddellijke aandacht vereisen.

Wanneer we reageren op negatief gedrag, versterken we het vaak zonder dat we dat willen. Vergeet niet dat wanneer kinderen zich misdragen, het meestal is omdat ze de aandacht willen trekken. Je moet ze dan dus negeren, omdat ze er uiteindelijk genoeg van krijgen en ermee stoppen.

Het probleem is dat het ongewenste gedrag waarschijnlijk zal verergeren als je begint met het toepassen van deze techniek. Daarom is het belangrijk om vol te houden als je begint, ook al lijkt het niet te werken. Je moet deze techniek ook aanvullen met verdere maatregelen (zoals het aanleren van alternatief gedrag).

Beperk het gebruik van mobiele telefoons en videogames

Het misbruik van mobiele technologie en videogames kan leiden tot agressief gedrag bij jongeren. Het isoleert hen ook van hun omgeving en moedigt niet alleen ongewenst gedrag aan, maar ook verslavend gedrag in het algemeen.

Dit is een zeer gevoelige kwestie die niet aan het toeval moet worden overgelaten. Daarom moeten we kinderen en tieners leren om op een verantwoorde manier met technologie om te gaan. Op deze manier kunnen veel gedragsproblemen worden voorkomen.

Een tienermeisje kijkt op haar telefoon

Het belang van omgaan met stress

Veel gedragsproblemen bij kinderen zijn het gevolg van stressvolle situaties. De volgende zaken kunnen onder andere leiden tot stress bij kinderen:

 • vermoeidheid
 • overprikkeling
 • overmatige taken en verantwoordelijkheden
 • gebrek aan beweging
 • gebrek aan vrije tijd

De stress die zij in hun omgeving waarnemen, vooral bij hun ouders en leerkrachten, kan hen ook stress bezorgen. In feite hebben kinderen minder gedragsproblemen als ze opgroeien in een rustige omgeving, omringd door volwassenen die weten hoe ze hun impulsen onder controle kunnen houden en hun emoties kunnen beheersen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Building the Brain’s “Air Traffic Control” System: How Early Experiences Shape the Development of Executive Function
  National Scientific Council on the Developing Child, Center on the Developing Child Harvard University
  Center on the Developing Child at Harvard University, vol. /Working p (2011) pp. 1-20
 • Effects of Authoritative Parental Control on Child Behavior
  Baumrind D
  Child Development, vol. 37, issue 4 (1966) p. 887

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.