Het tegengif voor afgunst

Wat is het tegengif voor afgunst? In dit artikel vertellen we het!
Het tegengif voor afgunst
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 mei, 2023

De Spaanse dichter Francisco de Quevedo zei ooit dat “afgunst mager is, omdat het bijt, maar niet eet.” In werkelijkheid zouden we tientallen ingenieuze definities voor deze emotie kunnen geven en ze zouden nog steeds tekort schieten. Dat komt omdat er weinig psychologische ervaringen zijn die schadelijker zijn dan lijden aan afgunst. Het is ook schadelijk om in de schaduw van een afgunstig persoon te leven.

Vanuit het oogpunt van geestelijke gezondheid wordt afgunst bevorderd door de sociale media. Deze digitale scenario’s zijn namelijk de perfecte voedingsbodem voor vergelijkingen. Miljoenen mensen kijken elke dag naar deze apps, willen meer te weten komen over het leven van anderen en ervaren plotseling een gevoel van gemis in hun eigen leven.

Gaandeweg vullen hun gedachten zich met een heel assortiment van ongemakken. Bijvoorbeeld “Waarom kan ik dat lichaam niet hebben?” “Het maakt me boos dat ik niet zo getalenteerd ben als zij.” “Waarom heb ik niet het geluk gehad om die levensstijl te bereiken en dat soort baan/huis/partner te hebben…?”

Deze mentale verhalen zijn verzadigd met gif. Onverwacht duurt het niet lang voordat haat en ongelukkigheid de kop opsteken.

Maar hoewel we dit gedrag misschien herkennen bij bepaalde figuren in de omgeving, is niemand van ons immuun om het op bepaalde momenten in ons leven te ervaren. Als je je met dit soort gevoelens identificeert, zul je het nuttig vinden om te weten dat er een ideale en effectieve strategie is om deze emotie de kop in te drukken.

Afgunst is een van de meest complexe emoties en ook een van de minst bestudeerde. Toch zijn weinig ervaringen meer terugkerend in ons dagelijks leven.

Vrouw apart van haar roddelende collega's
Afgunst komt vooral voor in werkomgevingen.

Afgunst is contraproductief en tast de geestelijke gezondheid aan

Afgunst is een vorm van ellende, woede of ongemak die je ervaart omdat je niet bezit wat een ander heeft en wat jij verlangt. Het moet niet verward worden met jaloezie. Dit is de emotie die je voelt als je geconfronteerd wordt met de mogelijkheid iemand te verliezen met wie je een soort relatie hebt.

Lange tijd hebben deskundigen geprobeerd te beweren dat er goede en slechte afgunst bestaat. Dat gezegd hebbende, beweert onderzoek (Engelse link) van de New York University (VS) dat er maar één type is en dat het altijd deel uitmaakt van een instabiel gevoel van eigenwaarde.

Iets dat begrepen moet worden over deze emotie is dat, hoewel het normaal is om het af en toe te ervaren, het echt contraproductief is. Het is als een schok, een wake-up call die je in een positie brengt van permanente ontevredenheid over je eigenschappen, prestaties, bezittingen en competenties.

Zoals we al eerder zeiden, leven we in een heden dat gedomineerd wordt door Instagram en Tik Tok. Dit betekent dat afgunst de kiem is van ongemak en conflicten veroorzaakt tussen gebruikers en ook geestelijke gezondheidsproblemen. Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Chongqing (China) legt zelfs een verband tussen het gebruik van sociale media en het ervaren van afgunst en stemmingsstoornissen.

Achter afgunst schuilt meestal schaamte en een gebrek aan eigenwaarde. Het is een permanent gevoel van niet opgewassen zijn en denken dat anderen altijd meer geluk hebben dan wij.

Jezelf zijn is het echte tegengif tegen afgunst

Het is duidelijk dat er veel meer gezegd moet worden over deze emotie. Bovendien hangt er veel negativiteit omheen. We zijn bijvoorbeeld heel snel in het opsporen van afgunstige personen, maar nogal traag in het besef dat ook wij deze ervaring uit de eerste hand voelen. Sociale vergelijking voedt afgunst en daarmee gevoelens van minderwaardigheid, haat tegen anderen en lijden.

Tegenwoordig brengen veel jongeren een groot deel van hun tijd door voor hun mobiele telefoonschermen, terwijl ze zichzelf vergelijken met anderen of verlangen naar wat zij hebben. Ze willen hun lichaamsbouw, miljoenen likes en ogenschijnlijk perfecte levens. Dit leidt niet alleen tot gevoelens van minachting, maar ook tot het zinkgat van depressie en afwijzing van hun eigen lichaam en bestaan.

Daarom moeten we proberen een tegengif voor afgunst te bevorderen. In feite bestaat het uit niets anders dan jezelf zijn en een stevige, positieve en gezonde identiteit cultiveren. Jezelf zijn kan echter een uitdaging zijn in een wereld van gelijke mensen. Hoe kun je het bereiken? Hier volgen enkele richtlijnen:

1. Verduidelijk wie je bent

Als je niet weet wie je bent, neem je de identiteit van anderen over. Je imiteert, laat je meeslepen en neemt abstracte definities aan van wat het is om gelukkig, succesvol en aantrekkelijk te zijn.

In feite raak je zo los van jezelf dat je vervaagt door de massa, zij die geen vaste waarden of vaste doelen of overtuigingen hebben. Vanuit deze positie is het te gemakkelijk om te verlangen naar wat anderen hebben, omdat je niet herkent wat je zelf hebt.

Om een tegengif tegen afgunst te ontwikkelen denk je na over het volgende:

  • Waar je je goed bij voelt.
  • Wat je waarden zijn.
  • Je passies en wat je leuk vindt.
  • De successen die je in het verleden hebt gehad.
  • Vragen aan degenen die van je houden wat ze het beste aan je vinden.
  • Naar de toekomst kijken en visualiseren wat je wilt en wat je dromen zijn.

2. Denk na over wat jou uniek maakt en waardeer dat

Je hebt misschien een tijdje doorgebracht zonder te beseffen wat jou uniek, magisch en uitzonderlijk maakt. Maar, dat is jouw voordeel. Onthoud het. Het is jouw kracht. Je hebt inderdaad mogelijkheden en bepaalde eigenschappen die exclusief voor jou zijn. Bovendien heb je niets om anderen om te benijden. Jezelf zijn is een oefening in durf waardoor je je onderscheidt van de rest. Oefen het zonder angst.

Afgunst is het tegenovergestelde van zelfkennis en zelfwaardering. Hoe minder je jezelf waardeert en hoe minder je jezelf kent, hoe meer je op anderen let om een idee te krijgen van je waarde. Daarom zul je je altijd in het nadeel voelen.

3. Zorg voor je eigenwaarde door sociale vergelijking te vermijden

Het tegengif tegen afgunst is jezelf zijn en dagelijks voor je eigenwaarde zorgen. Een manier om dit te bereiken is door te vermijden jezelf met anderen te vergelijken. Besteed geen aandacht aan anderen wanneer je jezelf evalueert. Je zult uiteindelijk alleen maar opmerken wat zij hebben en jij niet. Observeer anderen alleen met het doel jezelf te motiveren en te inspireren.

Vergeet niet dat sociale media een ideale omgeving is voor vergelijkingen. Daarom moet je stoppen met het volgen van het soort figuren dat je beschadigt. Zoek mensen die je motiveren en je handvatten geven om je beter te voelen, degenen van wie je kunt leren. Niet degenen op wie je jaloers bent vanwege hun schijnbaar ideale leven.

Vrouw blij met zichzelf
Een goed gevoel van eigenwaarde is een balsem die je ervan weerhoudt afgunst te voelen jegens anderen.

Slotbeschouwing

Het tegengif voor afgunst is universeel. Maar al te vaak vergeten we onze aandacht te richten op wat we hebben, in plaats van op wat we missen. Er is ook het gevaar dat we ons te veel oplossen in externe druk, in culturele codes die lijden voortbrengen door normen te stellen die onbereikbaar zijn of veel kosten. Bijvoorbeeld een perfect lichaam of succes als een vorm van geluk.

Het is goed te bedenken dat hoe meer je jezelf kent en jezelf durft te zijn, hoe minder je naar anderen kijkt om te ontdekken wat je niet hebt of mist. Het is de moeite waard om in gedachten te houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cohen-Charash, Yochi & Larson, Elliott. (2016). An Emotion Divided: Studying Envy Is Better Than Studying “Benign” and “Malicious” Envy. Current Directions in Psychological Science. 26. 10.1177/0963721416683667.
  • Liu, C., Ma, J. Social media addiction and burnout: The mediating roles of envy and social media use anxiety. Curr Psychol 39, 1883–1891 (2020). https://doi.org/10.1007/s12144-018-9998-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.