Het Premack-principe en de huidige lockdown

Het Premack-principe kan ons dagelijks leven tijdens deze lockdown draaglijker maken. Lees verder voor meer informatie!
Het Premack-principe en de huidige lockdown

Laatste update: 21 mei, 2020

Het Premack-principe kan de lockdown om verschillende redenen draaglijker maken. Ten eerste omdat het een ideaal psychologisch hulpmiddel is om de productiviteit te verbeteren en om betere gedragspatronen vast te stellen. Ten tweede omdat het op talloze vlakken van je leven kan worden toegepast.

In deze uitzonderlijke situatie waarin we ons nu bevinden, spannen veel mensen zich in om elke dag veel verschillende dingen te doen. Op sociale media zie je waarschijnlijk vrienden, kennissen en influencers die sporten, koken of studeren, naast vele andere activiteiten.

Het is duidelijk dat ieder van ons anders met de lockdown omgaat. Iedereen gebruikt zijn tijd naar eigen inzicht. Het is net zo toegestaan om een dutje te gaan doen als om je huis vijf dagen per week opnieuw in te richten. Tijdens deze quarantaine is het Premack-principe daarom zowel interessant als nuttig. Blijf lezen om te ontdekken waarom!

Het Premack-principe en hoe alles in balans te houden

Het Premack-principe kan de lockdown draaglijker maken

Voordat we dieper ingaan op de redenen waarom het Premack-principe de lockdown draaglijker kan maken, moeten we verduidelijken waar deze theorie over gaat en waar het vandaan komt. Deze benadering is geïnspireerd door de operante of instrumentele conditionering van psycholoog B. F. Skinner.

De ideeën zijn gebaseerd op een simpel uitgangspunt: mensen en dieren doen dingen of stoppen ermee op basis van een psychologische dimensie die hen motiveert of dat gedrag doet verdwijnen.

Hier is een voorbeeld. “Ik ben gestopt met Duits studeren omdat het me verveelde. Nu breng ik steeds meer tijd door op verschillende streamingplatforms omdat ik van tv-series houd.”

Welnu, iets dat het Premack-principe probeert te doen, is ons gemotiveerd gedrag als een impuls te laten werken, zodat we ook minder interessante dingen kunnen laten gebeuren.

Met andere woorden, ik zou mijn liefde voor series kunnen gebruiken als belongingsmechanisme om elke dag Duits te studeren. Deze techniek wordt vaak gebruikt om gedrag aan te passen en zelfs om verslavingen of fobieën te behandelen. Hieronder ontdek je de manieren waarop het Premack-principe de lockdown draaglijker kan maken.

Het Premack-principe voor het organiseren van tijd en het creëren van routines

Een van de aanbevelingen om de quarantaine te managen is de noodzaak om routines vast te stellen. Je moet proberen je tijd te organiseren om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt voor zowel je verplichtingen als vrijetijdsactiviteiten.

Het Premack-principe kan de quarantaine draaglijker maken als je je schema organiseert door motiverende en positieve taken af te wisselen met andere taken die je minder leuk vindt. Je kunt je bijvoorbeeld op een dag apathisch voelen als je wakker wordt. Wanneer dit gebeurt, wil je misschien geen klusjes doen.

In dit geval zou het volgens het Premack-principe het beste zijn om te beginnen met de activiteit waar je geen zin in hebt, met de wetenschap dat je, als je anderhalf uur aan die taak besteedt, je daarna lekker het volgende seizoen van de tv-serie waaraan je verslaafd bent kunt kijken.

Hetzelfde geldt als je thuis werkt. Hoewel je de dag moet beginnen met werken, kun je jezelf beloven dat je binnen een paar uur een korte pauze neemt en iets leukers gaat doen.

Het Premack-principe en eten

Tijdens de quarantaine is het heel waarschijnlijk dat je ongezond voedsel begint te snacken en niet oplet op wat je eet. Je begint ongezonde snacks te eten die je helpen je angstgevoelens te verlichten.

Het Premack-principe kan deze periode dan draaglijker maken en kan zeer nuttig zijn bij je eetgewoonten. Hier is een voorbeeld, iedere keer als je honger hebt of een snack wilt, doe je het volgende.

  • Pak een appel en ook de snack die je echt wilde eten (een brownie bijvoorbeeld).
  • Eet vervolgens eerst de minder aantrekkelijke snack (de appel) en dan de andere.
  • In dit geval, en aangezien het feit dat appels behoorlijk vullend zijn, is het zeer waarschijnlijk dat je geen zin meer hebt om de andere snack te eten.
Eet gezonde snacks tijdens quarantaine

De quarantaine met kinderen draaglijker maken

Het Premack-principe kan ook de quarantaine met onze kinderen draaglijker maken. Het zal hen namelijk helpen meer te bereiken met hun schoolwerk. Hier is hoe dit werkt.

Kinderen hebben een aandachtsspanne van ongeveer 40 tot 45 minuten. Het is daarom het beste om de dag te beginnen met de taken die ze het meest haten of die ze het moeilijkst vinden (rekenen bijvoorbeeld). Ze kunnen het echter doen, wetende dat ze na 45 minuten een pauze kunnen nemen en een paar minuten iets leuks kunnen doen.

Het beste is om je ‘s ochtends te concentreren op academische activiteiten en ‘s middags op vrijetijdsactiviteiten. Tussen die werkuren in de ochtend kun je ze wel toestaan om korte activiteiten te doen die ze leuk vinden.

Zoals je hebt gezien is deze strategie gebaseerd op het gebruik van positieve versterkers. Tijdens de lockdown kan dit precies zijn wat we nodig hebben. Probeer het vandaag nog uit! Wellicht ook interessant voor jou

Een evenwichtige motivatie: de beste manier om te leren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Een evenwichtige motivatie: de beste manier om te leren

Bestaat er een methode om alles te verwezenlijken waarin we geloven? Waarschijnlijk niet. Een evenwichtige motivatie kan ons al op weg helpen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.