Ongeduldige mensen willen alles en wel nu meteen

Ongeduld laat je door het leven rennen, gefrustreerd, boos en ongelukkig. Hoewel het niet gemakkelijk is om met een ongeduldig persoon om te gaan, zijn er enkele strategieën die je kunnen helpen.
Ongeduldige mensen willen alles en wel nu meteen

Laatste update: 28 december, 2021

Ongeduldige mensen vind je overal. Je kent ze wel. Ze zijn constant gefrustreerd en niets bevredigt hen. Als ze gelukkig zijn, is hun geluk van korte duur en doorspekt met angst. Het volgende moment hebben ze weer iets anders nodig. Er zijn maar weinig dingen die negatieve emoties voeden of het zo moeilijk maken om met iemand om te gaan als ongeduld.

De meesten van ons kennen wel zo iemand. Of misschien heb je zelf een ongeduldig temperament dat moeilijk te beheersen is. Maar wat doet op zo een manier leven met jou? Wat zijn de emotionele en psychologische bijwerkingen van ongeduld?

Allereerst leidt het op deze manier leven tot ernstige stress en angstgevoelens. De Britse schrijver John Ruskin zei dat hoop niet langer vreugdevol is als het gepaard gaat met ongeduld.

Ongeduld beperkt dus je welzijn en maakt het moeilijk om met andere mensen om te gaan. Als je leert het onder controle te houden, zal je een vrediger, geduldiger en meer gecentreerd persoon zijn.

Ongeduldige mensen en hun frustratie

Ongeduldige mensen en hun constante frustratie

Sommige mensen geloven dat ongeduld aan het toenemen is, vooral onder jongeren. Tegenwoordig hebben kinderen en tieners een zeer lage tolerantie voor frustratie. Ze hebben onmiddellijke bevrediging, ‘likes’ op hun foto’s en constante positieve sociale bevestiging nodig.

Het probleem is echter complexer dan alleen een verslaving aan de sociale media. Een studie van de Nationale Universiteit van Singapore analyseerde bijvoorbeeld een groep van meer dan duizend studenten en leverde een aantal zeer interessante resultaten op.

Dr. Xin Zhang, co-auteur van de studie, gaf aan dat er een verband bestaat tussen ongeduld en cognitieve en sociale incompetentie. Ongeduldige mensen zijn impulsief, handelen zonder na te denken en zijn niet in staat om te genieten van het hier en nu. Ze hebben ook de neiging om heel snel te oordelen.

Ongeduldige mensen denken niet veel na over de informatie die ze ontvangen omdat ze een korte aandachtsspanne hebben en terughoudend zijn om van gedachten te veranderen. Als je altijd haast hebt, is er geen tijd om andere perspectieven te overwegen en ervan te leren.

Ongeduldige mensen hebben ook de neiging om meer relatieproblemen te hebben. Ze zijn namelijk moeilijk in de omgang. Als ze iets willen, willen ze het nu meteen. Ze hebben vaak niet het respect, het begrip en de emotionele intimiteit die nodig is om contact te maken met anderen.

Ongeduld is niet alleen een gebrek aan geduld, het is een gebrek aan opvoeding

In de kern is ongeduld een aangeleerd gedrag. Je cultuur, context en opvoeding bepalen hoe geduldig je bent. Ouders slagen er vaak niet in hun kinderen te leren geduldig te wachten en het onrustgevoel als ze niet direct voldoening krijgen te accepteren.

In plaats van geduldig te wachten, word je gek als bijvoorbeeld je internetverbinding traag is of wanneer iemand niet onmiddellijk op je tekstberichtje reageert… Geduld moet zowel thuis als op school worden geleerd. Elk individu is echter verantwoordelijk om dit dagelijks te oefenen, zelfs als de maatschappij je probeert voort te stuwen met 200 km/u.

Race tegen de klok van ongeduldige mensen

Tips om ongeduld onder controle te houden

Je kunt je ongeduld in geduld veranderen als je leert hoe je je emoties en onmiddellijke impulsen kunt beheersen. Om dat te doen, sta dan eens stil bij de volgende vragen.

Wanneer word ik ongeduldig? Wat is de gebruikelijke context bij ongeduldige mensen?

Het is de moeite waard om even te stoppen om deze uit de hand gelopen situaties die je ongeduld wakker maken te analyseren. Bij veel mensen maakt bijvoorbeeld autorijden hen ongeduldig. Bij andere mensen komt het door bijvoorbeeld het groot brengen van een moeilijk kind of tiener of door gewoon door het proberen om te gaan met andere mensen.

Wat activeert het?

De tweede stap is het identificeren van de triggers. Hier zijn enkele voorbeelden: “Ik word ongeduldig als mijn zoon er een eeuwigheid over doet om ’s morgens op te staan om naar school te gaan.” “ Ik voel me echt ongeduldig als ik in de file sta” of “ik kan het niet uitstaan om te moeten wachten voor testresultaten, het zorgt voor een slecht humeur.”

Wat doe je eraan om met geduld om te gaan?

Probeer je ervan bewust te zijn of je bepaalde strategieën gebruikt om je ongeduld te beheersen, of doe je niets? Werken ze?

Pas een rationele focus toe

Een nuttige strategie om met ongeduld om te gaan, is om het probleem met je rationele geest aan te pakken. Als je bijvoorbeeld ongeduldig wordt wanneer je tienerzoon zich geen zorgen lijkt te maken over zijn verantwoordelijkheden, probeer dan niet boos op hem te worden.

Een slecht humeur maakt het immers alleen maar erger. Praat in plaats daarvan met hem op een geduldige manier en redeneer met hem, zodat jullie tot een akkoord kunnen komen.

Mindfulness voor ongeduldige mensen

Tot slot is het een goed idee om strategieën zoals mindfulness te bekijken, omdat ze ongelooflijk nuttig kunnen zijn om een ongeduldige geest te kalmeren. Ze helpen ook met je aandacht en met emotioneel management.

Concluderend kunnen we zeggen dat het duidelijk is dat ongeduldige mensen altijd zullen bestaan. In bepaalde omstandigheden kan iedereen zich ongeduldig gedragen. Toch moet je de juiste strategieën en middelen gebruiken om je geest te trainen om kalm te blijven. Het zal de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.