Het onvermogen om een orgasme te bereiken

Het onvermogen om een ​​orgasme te bereiken kan het gevoel van eigenwaarde schaden en een obstakel worden voor het aangaan van seksuele relaties. Maar waarom gebeurt het en wat kan eraan worden gedaan?
Het onvermogen om een orgasme te bereiken
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 09 augustus, 2023

Mannen en vrouwen, single of in relaties, jongeren en volwassenen… er zijn veel mensen die ooit in hun leven te maken hebben gehad met het onvermogen om een orgasme te bereiken.

Niet in staat zijn om het hoogtepunt van seksuele activiteit te ervaren kan heel verwarrend en overweldigend zijn. Misschien geef je je partner of jezelf de schuld of heb je het gevoel dat er iets mis is met je lichaam of je relatie. Het is echter een situatie die vaak verholpen kan worden.

Als mens is seksualiteit een fundamenteel onderdeel van ons leven. Daarom kan het ervaren van complicaties veel frustratie opwekken en zowel je gevoel van eigenwaarde als je vermogen om emotioneel met elkaar om te gaan aantasten. Hoewel er een medisch of organisch probleem kan zijn, ligt het antwoord vaak in de psyche.

Trieste vrouw

Onvermogen om een orgasme te bereiken

Het onvermogen om een orgasme te bereiken wordt meestal geassocieerd met de afwezigheid van libido of de onmogelijkheid om seksueel genot te ervaren. Misschien voel je je bijvoorbeeld erg aangetrokken tot je partner en voel je plezier tijdens de seks, maar is het onmogelijk om tot een orgasme te komen.

Als je in deze situatie verkeert, moet je eerst analyseren of er sprake is van een verwonding, ziekte of organische pathologie die de situatie zou kunnen verklaren.

Als alle lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten, kun je aan de slag met de psychologische component. Dit is een uiterst belangrijk aspect, hoewel het vaak wordt onderschat binnen het vakgebied van seksualiteit. Hoewel de oorzaken van het onvermogen om een orgasme te bereiken uiteen kunnen lopen, zijn dit enkele van de meest voorkomende.

Verkeerde overtuigingen

Vaak vormen de overtuigingen en houdingen die rond seks zijn ontwikkeld een belemmering om te genieten. In veel gezinnen, religies, culturen en omgevingen blijft seksualiteit een taboe dat gepaard gaat met schaamte en schuldgevoel.

Als je een van dit soort ideeën hebt, zul je je niet vrij of comfortabel voelen tijdens een seksuele activiteit. Daarom moet je eerst nadenken over je overtuigingen.

Gebrek aan zelfbewustzijn

Aan de andere kant is het heel gebruikelijk dat mensen die moeite hebben om een orgasme te bereiken. Mensen zijn die zichzelf niet hebben toegestaan om hun seksualiteit zelf te onderzoeken. Het is essentieel om je eigen lichaam, je erogene zones en je specifieke smaak en voorkeuren te kennen als je wilt genieten van een bevredigend seksueel leven.

Masturbatie kan een heel nuttig en gezond hulpmiddel zijn. Het helpt je om jezelf en wat je lekker vindt te leren kennen. Dat stelt je ook in staat om je comfortabeler en rustiger te voelen. Je kunt ook je partner begeleiden tijdens de seks.

Gebrek aan seksuele assertiviteit

Het kan zijn dat je, ondanks dat je gezonde en functionele overtuigingen hebt en de kans hebt gehad om jezelf te verkennen en te leren kennen, nog steeds niet in staat bent om een orgasme te krijgen. Dit kan komen door een gebrek aan assertieve seksuele communicatie (Spaanse link).

Met andere woorden, je bent niet in staat om je partner duidelijk te maken wat je lekker vindt en wat je wilt zonder je te schamen of schuldig te voelen. Als deze uitwisseling van informatie niet plaatsvindt, wordt je seksuele relatie belemmerd, waardoor je geen orgasme kunt bereiken.

Je moet onthouden dat in een seksuele uitwisseling beide partijen het recht hebben om te genieten en plezier te ervaren. Bovendien wil je partner je waarschijnlijk heel graag plezieren. Dus waarom zou je de situatie niet verlichten door hem of haar wat hulpte bieden?

Rol van de toeschouwer

Tot slot, als je geen orgasme kunt bereiken, moet je nadenken over waar je je aandacht op richt. Maak je je te veel zorgen (Spaanse link) over hoe je er lichamelijk uitziet of over of je partner wel geniet?

Als dat zo is, kun je je niet laten meevoeren door lichamelijke sensaties. In plaats daarvan blijven ze in je gedachten en ben je niet meer dan een toeschouwer van wat er gebeurt.

Trieste man

Wat te doen als je geen orgasme kunt bereiken

Door aan de bovenstaande punten te werken, zullen je problemen met het bereiken van een seksueel hoogtepunt waarschijnlijk verdwijnen. Begin dus met het herzien van je overtuigingen en het wegnemen van taboes en schuld- en schaamtegevoelens. Sta jezelf toe seksualiteit te zien als een integraal onderdeel van jou, als mens.

Leer jezelf kennen, verken jezelf en leer van jezelf te genieten. Ontdek je voorkeuren en communiceer ze met je partner. Communiceer vooral zonder angst. Seks is tenslotte iets natuurlijks en heilzaams voor jullie allebei. Probeer je aandacht te richten op de fysieke en lichamelijke sensaties die je ervaart.

Probeer in feite volledig deel te nemen aan de ervaring op een meer zintuiglijke en emotionele dan analytische of reflectieve manier. Aarzel tot slot niet om professioneel advies in te winnen als de situatie zichzelf niet oplost met de maatregelen die we hebben genoemd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Santos-Iglesias, P., & Sierra, J. C. (2010). El papel de la asertividad sexual en la sexualidad humana: una revisión sistemática. International Journal of Clinical and Health Psychology10(3), 553-577.
  • Carrobles, J. A., Guadix, M. G., & Almendros, C. (2011). Funcionamiento sexual, satisfacción sexual y bienestar psicológico y subjetivo en una muestra de mujeres españolas. Anales de Psicología/Annals of Psychology27(1), 27-34.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.