Het mentale dieet: wat is het en hoe kan het jou helpen?

Gooi die giftige gedachten weg en promoot degenen die je voeden en verrijken. Dat is de basis van het mentale dieet, een oefening die je leven kan veranderen. Lees hier hoe.
Het mentale dieet: wat is het en hoe kan het jou helpen?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Waarschijnlijk heb je in je leven veel diëten gevolgd. Die momenten waarop je, om voor je lichaam te zorgen, bewust koos wat je wilde eten, het ongezonde voedsel beperkte en het gezonde vermeerderde. Heb je er echter ooit aan gedacht om op dezelfde manier voor je geest te zorgen? Maakt het je uit wat je het voedt? Als dat niet het geval is, moet je het mentale dieet proberen.

Je mentale processen zijn grotendeels verantwoordelijk voor hoe je je voelt, de successen die je behaalt en de kansen die je mist. Daarom, als je je verdrietig, gefrustreerd of hopeloos voelt, en als je huidige leven je niet bevalt, zou het herzien van je mentale inhoud de eerste stap moeten zijn die je neemt.

Het mentale dieet

Vrouw die over oplossingen denkt
Wat je denkt, heb je geleerd, dus je kunt het veranderen.

De term dieet kan worden gedefinieerd als de controle of regulering van het voedsel dat een persoon eet om een specifiek doel te bereiken. Er zijn diëten om af te vallen, spiermassa te krijgen of de gezondheidstoestand te verbeteren. Bij alle worden echter bewuste en weloverwogen beslissingen genomen over wat er in het lichaam wordt geïntroduceerd.

Op dezelfde manier bestaat het mentale dieet uit het vaststellen van het type cognitieve inhoud dat je wilt volhouden. Je promoot het vervolgens en gooit alle inhoud weg die niet in overeenstemming is met jouw doelstelling. In eenvoudiger bewoordingen betekent het de leiding nemen over wat je denkt.

Je denkt misschien dat dit iets is waar je geen controle over hebt. Dat je gedachten gewoon komen en gaan, gemotiveerd door je omstandigheden op dat moment, en dat je er niets aan kunt doen. Desalniettemin zijn je denkpatronen in werkelijkheid niets meer dan gewoonten. Daardoor ben je gewend geraakt (of geprogrammeerd) om op een bepaalde manier te denken. Je kunt echter wijzigingen aanbrengen.

Hoe kan het mentale dieet helpen?

Misschien vraag je je af waarom je op een mentaal dieet zou moeten gaan. Waarom zou je tenslotte moeite doen om de denkpatronen die je al jaren gebruikt te veranderen?

Desalniettemin zul je diepe en extreem positieve transformaties kunnen ervaren als je het mentale dieet in de praktijk gaat brengen. Een van de belangrijkste zijn de volgende:

1. Je relatie met jezelf verbeteren

De relatie die je met jezelf hebt is de belangrijkste van allemaal. Houd er rekening mee dat je 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aan je zijde staat. Daarom, wanneer deze relatie niet positief is, merk je dat je leeft met een stem die je constant vertelt dat je onwaardig en onwaardig bent.

Het herinnert je eraan hoeveel fouten je maakt en hoe vaak je hebt gefaald. Het overtuigt je ervan dat je niets zult bereiken. Uiteindelijk maakt het je ongelukkig.

Het mentale dieet creëert de gewoonte om met liefde, respect en mededogen tegen jezelf te praten. Het vormt het beeld dat je van jezelf hebt door je zelfrespect te vergroten en je zelfbeeld te verbeteren. Zo word je je eigen beste vriend.

2. Positieve emotionele toestanden bevorderen

Angst, angst, verdriet, frustratie, hopeloosheid. Al je emotionele toestanden zijn het directe resultaat van je gedachten. Als je een mentale reiniging doet en begint te selecteren welke soorten overtuigingen je accepteert en promoot en welke niet, zal de manier waarop je je voelt drastisch veranderen.

3. Je helpen omgaan met tegenslag

Elke keer dat je tegenslag of obstakels tegenkomt, start je een interne dialoog (Engelse link). Dit helpt je bij het interpreteren en verwerken van wat er gebeurt en bij het beslissen welke actie je gaat ondernemen.

Met het mentale dieet kun je deze dialoog motiverend en versterkend maken. Het zal je helpen relativeren, een optimistische houding te behouden en jezelf te beschouwen als iemand die in staat is om vooruit te komen.

Met dit soort mentale inhoud ben je in staat om je veerkracht te bevorderen en je emoties te reguleren op de moeilijkste momenten.

4. Je dichter bij het bereiken van je doelen brengen

Denkende man
Het trainen van de geest in de richting van je doelen vergemakkelijkt het bereiken ervan.

Om een doel te bereiken, moet je je eigen personal trainer worden. Je moet jezelf motiveren en in jezelf geloven. Je moet jezelf begeleiden tijdens het proces en jezelf bijsturen als een verandering van richting nodig is.

Deze richtlijnen zijn essentieel. In de regel ben je echter niet geneigd ze uit te voeren. Dat komt omdat je geest afdwaalt, onduidelijk is en je er vaak aan herinnert hoe ingewikkeld je doel is of hoe ver je verwijderd bent van het bereiken ervan.

Met het mentale dieet leer je deze manier van denken zodat het op de beste manier voor je werkt. Hierdoor voel je je capabel en krijg je de stimulans om door te gaan.

Hoe het mentale dieet toe te passen?

Het toepassen van het mentale dieet is eenvoudig, hoewel niet per se gemakkelijk. Je moet een reeks stappen ondernemen, die we hieronder zullen toelichten.

Stap 1

Identificeer je overheersende gedachten, de gedachten die het vaakst in je opkomen. Deze nemen doorgaans de vorm aan van uitspraken over jezelf, anderen en de wereld, en worden in absolute termen weergegeven.

Bijvoorbeeld: “Ik ben verlegen en laf,” “Het leven betekent lijden” of “Mensen zijn wreed.” Ga na wat voor soort gedachten er opkomen als je met specifieke omstandigheden wordt geconfronteerd en wat je tegen jezelf zegt in verschillende alledaagse situaties. Schrijf ze op en je vindt duidelijke patronen.

Stap 2

Breng passende gedachten tot stand. Dit zijn de soorten waarmee je je geest vanaf nu gaat voeden. Ze zouden de positieve tegenhanger moeten zijn van je overheersende negatieve gedachten.

Ze moeten aangenaam, vriendelijk en respectvol zijn, maar ook motiverend en optimistisch. Bijvoorbeeld: “Ik ben een waardevol en bekwaam persoon,” “Het leven is goed,” of “Ik ben omringd door mensen die van me houden.”

Stap 3

Implementeer je mentale dieet. Dit is het moment om de beslissing te nemen om die positieve, voedzame en functionele gedachten te promoten. Misschien wil je er een gewoonte van maken om ze elke ochtend te herhalen voordat je van huis gaat of elke avond voordat je gaat slapen.

Het belangrijkste is dat je eraan denkt om ze dagelijks toe te passen. In feite, in die situaties waarin onaangename gedachten je gewoonlijk aanvallen, moet je de beslissing nemen om ze geen ruimte te geven en ze te vervangen door je nieuwe overtuigingen. Wees standvastig en volhardend.

Stap 4

Probeer het een tijdje. Als je zeven dagen consequent blijft en alleen (of meestal) positieve en constructieve gedachten toestaat, zul je een groot verschil gaan merken. Je humeur zal verbeteren, je relaties zullen meer voldoening geven en je zult je gemotiveerder voelen en in staat zijn om je doelen te bereiken.

Wees constant en je zult grote veranderingen zien

Kortom, het mentale dieet is een oefening in zelfzorg, een maatregel die je neemt om ervoor te zorgen dat je mentale ruimte schoon en vrij van giftige stoffen is.

In dit opzicht moet je ook zorgen voor waar je naar luistert, wat je ziet en de mensen waarmee je je omringt. Zorg er in feite voor dat alle elementen van je leven in overeenstemming zijn met dit nieuwe mentale dieet waarmee je begint. Je zult snel zien hoe alles zal veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Germer, C. (2009). The mindful path to self-compassion: Freeing yourself from destructive thoughts and emotions. Guilford Press.
  • Kaufman, G., & Raphael, L. (1984). Relating to the self: Changing inner dialogue. Psychological Reports54(1), 239-250.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.