Je emoties zijn als een slinger

Door emotioneel in balans te blijven, kun je je eigen leven sturen en voorkomen dat je emoties de overhand krijgen.
Je emoties zijn als een slinger

Laatste update: 29 maart, 2022

Je emoties zijn als een slinger. Op sommige dagen voel je je op het hoogtepunt van geluk, terwijl je op andere dagen veel verdriet ervaart. In feite vindt de kracht van je positieve emoties zijn tegenhanger in even intense negatieve gevoelens. Je zou kunnen denken dat het in het geval van vreugde oké is om je door dit gevoel te laten meeslepen. Dit is echter niet het geval.

In feite zal het overdreven ervaren van je emoties (ongeacht hun waarde) je laten lijden. Je emoties moeten de zeilen van je schip zijn, die je helpen navigeren door het leven. Toch moet je ze niet de rol van het roer geven. Want als je emoties jou beheersen, ben je verzekerd van chaos.

emotionele intensiteit

Natuurlijk hebben sommige mensen een grotere neiging dan anderen tot emotionele intensiteit. Deze individuen voelen elk van hun emoties met een veel grotere omvang dan het gemiddelde. Ze raken opgewonden en lopen over van vreugde, maar verzinken ook in wanhoop en raken verlamd van angst. Hun hele wereld wordt geleid door hun emoties die hen op een diepgaande manier beïnvloeden.

Het ervaren van zulke hoge emotionele niveaus leidt ertoe dat deze mensen hun controle verliezen. In feite is elke kleine gebeurtenis in hun leven voldoende om hen uit hun evenwicht te brengen.

Bovendien hebben ze vaak het gevoel te verdrinken in hun eigen emotionele wereld. Overdreven verdriet kan leiden tot depressie en overdreven angst kan leiden tot angst. Ook is ongecontroleerde euforie een symptoom van manie (Spaanse link).

Elk extreem is gevaarlijk omdat het de persoon de controle over zichzelf ontneemt. Alleen degenen die evenwicht bereiken, ontwikkelen zich vrij in het leven, de rest zijn gevangenen van hun interne toestanden. Daarom, als je wilt genieten van een goede staat van psychologische gezondheid, moet je je emoties in evenwicht brengen.

Je emoties zijn als een slinger

Het gevaar van uitersten

Je weet hoe onaangenaam het is om bepaalde negatieve emoties heel intens te voelen. Ook zou je kunnen denken dat enthousiast zijn, gelukkig zijn en jezelf te veel laten genieten niet slecht kan zijn. Dit is niet zo. Om het te begrijpen, plaats jezelf even in de schoenen van iemand met intense emoties.

Plotseling heeft deze persoon een gouden kans. Ze vinden de baan van hun dromen en hun financiële status gaat door het dak. Natuurlijk voelen ze zich gelukkig en dankbaar dat ze hun doel hebben bereikt. Maar waarschijnlijk gaan ze verder.

In feite zal hun enthousiasme zo groot zijn dat ze hun focus kunnen verliezen en ongecontroleerd geld gaan uitgeven, of andere aspecten van hun leven verwaarlozen. Dat komt omdat hun energie volledig is gericht op hun prestatie.

Daardoor zullen hun economische situatie en persoonlijke relaties verslechteren. In feite, wanneer de slinger zwaait en de situatie verandert, worden ze geconfronteerd met een verbrijzelde realiteit waardoor hun emoties alle kanten op gaan.

Hun val zal enorm zijn, want hun opkomst was dat ook. Ze hebben het gevoel in een afgrond te vallen omdat ze niet in staat waren om hun voeten op de grond te houden toen alles goed ging.

Hetzelfde kan jou overkomen als je een nieuwe relatie begint. Je denkt dat je de liefde van je leven en de zin van je bestaan hebt gevonden. Je geluk overstroomt in die mate dat het ertoe leidt dat je jezelf 100 procent aan je nieuwe partner geeft.

Als je relatie echter eindigt, zal de immense leegte die je voelt evenredig zijn met je aanvankelijke euforie. Inderdaad, op dat moment ontdek je dat je zoveel van jezelf hebt weggegeven, dat je uiteindelijk met niets eindigde.

Trieste vrouw

Zoek balans

Aristoteles beweerde dat deugd zich in het midden tussen twee uitersten bevond. Emoties zijn een intrinsiek onderdeel van alle mensen. Je moet jezelf toestaan ze te voelen en naar ze te luisteren, maar je mag ze nooit de controle geven.

Probeer altijd je voeten op de grond te houden. Als je iets goeds overkomt, verlies dan je focus niet. Aan de andere kant, als er iets ergs gebeurt, verlies dan niet de hoop.

Plaats jezelf in de positie van een externe toeschouwer van je eigen emoties. Identificeer je niet met hen. Onthoud dat je emoties als een slinger zijn. Je hele leven zul je allerlei soorten gevoelens ervaren. Ontwikkel het vermogen om ze vanuit een hoger punt te analyseren. Wat je op een bepaald moment voelt, is niet wie je bent.

Emoties zijn gidsen. Ze helpen je om je te ontwikkelen in je omgeving en om op de best mogelijke manier te handelen. Volg hun advies en gebruik het, maar raak er niet te betrokken bij. Sta jezelf toe om te voelen, maar vergeet niet dat je het roer van je eigen schip in handen hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Márquez, M., Montorio, I., Izal, M., & Losada, A. (2006). Predicción del nivel de Ansiedad a partir de la intensidad emocional y el afrontamiento cognitivo en situaciones amenazantes en personas jóvenes y mayores. Ansiedad y estrés12.
  • Zúñiga, M., & Farías, X. (2002). Manía en niños y adolescentes. Revista chilena de neuro-psiquiatría40(1), 31-40.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.