Hoe laat je jouw kinderen kennismaken met je nieuwe partner?

Je kinderen laten kennismaken met je nieuwe partner hoeft niet stressvol te zijn. Ontdek in dit artikel hoe je deze belangrijke situatie kan aanpakken!
Hoe laat je jouw kinderen kennismaken met je nieuwe partner?

Laatste update: 29 mei, 2019

Tegenwoordig zijn koppels veranderlijker dan ooit. De hoge scheidingscijfers in combinatie met nieuwe gezinssituaties brengen ons in omstandigheden waarbij we niet altijd weten hoe we ermee moeten omgaan. Eén voorbeeld is jouw kinderen laten kennismaken met je nieuwe partner.

Wat voor alle gezinsleden een bron van vreugde zou moeten zijn, kan een stressvolle gebeurtenis worden. Je weet niet hoe je kinderen zullen reageren. Dit kan ervoor zorgen dat je de eerste ontmoeting voor lange tijd uitstelt. Het kan je zelfs angstig maken. In dit artikel stellen we enkele sleutelaspecten voor hoe je jouw kinderen kan laten kennismaken met je nieuwe partner.

Stappen in de kennismaking van je kinderen met je nieuwe partner

Jouw kinderen laten kennismaken met je nieuwe partner is een heel gevoelige situatie. Je moet het op de juiste manier aanpakken. Dus heb je een goed plan nodig. Een nieuwe persoon toevoegen aan het leven van je kinderen moet een geleidelijk proces zijn. Dit is vooral waar als je laatste scheiding nog steeds heel recent is.

Leg je kinderen uit wat er gebeurt

1. Kies zorgvuldig de persoon met wie je hen zal laten kennismaken

In de beginfasen van een relatie kan je gemakkelijk een beetje te enthousiast raken over je nieuwe partner. Dit kan ertoe leiden dat je gelooft dat wat je hebt, een blijvende relatie is. Misschien idealiseer je zelfs je partner. Deze vervormde perceptie verdwijnt echter vaak na verloop van tijd.

Als je net een relatie met je nieuwe partner begonnen bent, dan kan je dus best een tijdje wachten vóór je hem met je kinderen laat kennismaken. Een goede vuistregel is 6 tot 9 maanden wachten.

2. Leg uit aan je kinderen wat er gebeurt

Zodra je beslist hebt dat de relatie serieus is, dan is het tijd om het aan jouw kinderen te vertellen. Het kan nog wat vroeg zijn om de kinderen al rechtstreeks met je nieuwe partner te laten kennismaken. Je kan hen echter altijd op de hoogte houden van de belangrijke dingen die in je leven gebeuren.

Kleine kinderen hebben nog nooit ervaren hoe het is om een romantische relatie te hebben. Ze kunnen het dus aanvankelijk moeilijk hebben om te begrijpen waarom jij met een nieuw iemand uit wilt gaan. Dat is de reden waarom het normaal is dat ze een zeker gevoel van afwijzing voelen voor het idee dat jij een nieuwe partner hebt.

Toch zullen je kinderen na verloop van tijd uiteindelijk aanvaarden dat je met iemand omgaat. Zodra ze dit doen, moet je hen met je nieuwe partner laten kennismaken. Ook je nieuwe partner moet zich achter deze aanpak scharen.

3. Praat met je nieuwe partner

Misschien was er wat inspanning nodig om jouw kinderen te laten aanvaarden dat jij een nieuwe relatie hebt. In dit geval is het beste wat je kan doen vóór je iedereen met elkaar laat kennismaken, je nieuwe partner waarschuwen. Je moet immers uitleggen dat je kinderen het hen misschien moeilijk zullen maken.

Het is ook belangrijk dat je partner inziet dat hij of zij de afwijzing niet persoonlijk moet opvatten. Hij moet weten dat dit hun manier is om op hun nieuwe situatie te reageren. Om het begrip te vergemakkelijken moet je partner proberen om empathie voor de kinderen te voelen.

Kies je nieuwe partner zorgvuldig

4. Plan de eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting is het meest kritieke punt in de kennismaking van jouw kinderen met je nieuwe partner. Als je vooraf met beide partijen gesproken hebt, dan zou het vlot moeten verlopen. Toch kan het nog steeds een uitdaging zijn.

Jouw missie tijdens deze eerste ontmoeting is handelen als een bemiddelaar tussen de twee partijen. Je moet erop voorbereid zijn om elk mogelijk conflict op te lossen dat kan optreden. Assertiviteit kan dan één van jouw meest handige hulpmiddelen worden.

5. Integreer je nieuwe partner in jouw leven

Zodra je nieuwe partner en je kinderen elkaar ontmoet hebben, dan is de laatste stap om steeds meer uitstapjes samen te plannen. Op die manier kan er tussen hen een vriendschappelijke band ontstaan. Deze laatste stap is vooral belangrijk als je wil dat je nieuwe partner uiteindelijk bij jou komt wonen. Het is ook van belang als je in je relatie een stap verder wilt gaan.

Wat is er dus belangrijk wanneer een nieuwe partner in je leven komt en je hen wil laten kennismaken met je kinderen? Zoals je kan zien, is het essentieel dat je goede fundamenten legt. Op deze manier zal je namelijk in staat zijn om gezonde relaties op te bouwen en elk mogelijk conflict te vermijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.