Het menselijk potentieel in uitzonderlijke situaties

Het menselijk potentieel in uitzonderlijke situaties
Alicia Garrido Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Garrido Martín.

Laatste update: 27 december, 2022

Is er iets ontroerender dan het menselijk potentieel in actie zien in extreme situaties? Waarschijnlijk niet. Maar wanneer mensen in buitengewone omstandigheden op een altruïstische manier handelen, dan is er iets dat ons echt ontroert. Het zijn momenten wanneer angst, gevaar en onzekerheid ons overrompelen.

Karl Jaspers (18883 – 1969) was een Duits psychiater en filosoof. Hij heeft een visie uitgewerkt over uitzonderlijke situaties (Grenzsituationen). Hij omschreef ze als situaties waarin een eigenaardige tegenstrijdigheid optreedt. Ze lijken net een doolhof zonder uitgang maar bevatten tegelijkertijd en inherent de mogelijkheid om ze te boven te komen.

Het zijn tegenstrijdige situaties waarmee het leven ons verrast. Dit zijn cruciale momenten waarop we de zin van ons leven duidelijker zien, niettegenstaande de verschrikking van de onzekerheid. Ze geven betekenis aan ons bestaan.

Het menselijk potentieel zit hem in uitzonderlijke situaties

In uitzonderlijke situaties zien menselijke wezens zichzelf zonder maskers. De sleutel is overleven, een uitweg vinden uit het labyrint waarin we ons bevinden. In deze situaties zijn mensen in staat om het beste van zichzelf te laten zien. We kunnen meewerken met anderen en met hen samenwerken. Die mensen zijn er samen met ons bij betrokken. In vele gevallen breekt het menselijk potentieel dan met een knal open.

Mensen zetten hun leven op het spel om anderen te redden. Ze verenigen zich tijdens een natuurlijke ramp om hun welzijn en dat van anderen te beschermen. Het zijn de mensen die naar conflictgebieden en oorlogsgebieden gaan om te helpen waar het nodig is. Het zijn mensen die zonder achterliggende motieven in actie schieten om de meest kwetsbaren te beschermen.

Je potentieel heeft zin aan je leven

De zin van het leven vinden we in het contact met het beste van onszelf

Er zijn vele voorbeelden die de mogelijkheden tonen hoe we in uitzonderlijke omstandigheden het beste uit onszelf halen. Ze zijn het bewijs dat er bovenop de duisternis en de puinhoop iets positiefs kan opgebouwd worden. We willen voor andere mensen nuttig zijn.

Viktor Frankl had het over de zin van het leven vinden via moeilijke situaties. Ook Carl Rogers sprak over het menselijk potentieel. Beiden hebben het volste vertrouwen in ons potentieel als mensen. Ze spreken over de kracht om ons bestaan voller, authentieker en meer geëngageerd te maken.

Mensen bloeien open na het trillen en de onzekerheid

Het is verbazingwekkend en bemoedigend om te zien hoe mensen in extreme situaties kunnen opbloeien, zelfs nadat ze gekwetst geweest zijn. We zien hoe ze ontdekken wat ze in hun leven willen en wat ze kunnen missen. Uiteindelijk zien ze waartoe ze in staat zijn en ontdekken ze hun echte zelf.

Het leven heeft hen een enorme uitdaging overhandigd. En het is net alsof ze daarna een zuiver en uniek potentieel ontdekken dat in hen verborgen zit. Na deze ontdekking beslissen ze om hun leven te leiden terwijl ze dit potentieel nastreven. Ze tonen en delen hun oprechte en mooie essentie aan en met de wereld.

Ken jij iemand die deze hergeboorte ervaren heeft? Iemand die zichzelf opnieuw opgebouwd heeft na een ervaring waarover we het hier hebben? In deze mensen begint een soort onbeschrijflijke gemoedsrust te groeien. Het is een sereniteit die hun heden versterkt en er betekenis aan geeft. Het goede is dat ook wij die persoon kunnen zijn, of zullen zijn.

Het menselijk potentieel

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.