Ik weet niet wat ik wil met mijn leven: advies voor als je de weg kwijt bent

Ik weet niet wat ik wil met mijn leven: advies voor als je de weg kwijt bent
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Ik weet niet wat ik wil met mijn leven. Als dit de gedachte is die door jouw hoofd gaat, als je je verloren voelt, als je het gevoel hebt dat de kant die je opgaat totaal betekenisloos is, lees dan alsjeblieft verder.

In feite lijkt geen enkel pad dat je zou kunnen kiezen betekenis te hebben en je bent wanhopig om na talloze mislukte pogingen een ​​verandering aan te brengen om dat gevoel weg te nemen. Er is geen toekomst, er zijn geen doelen. Je bent verdwaald.

Maar je bent niet alleen. We hebben ons allemaal op een gegeven moment net zo gevoeld als jij. We weten hoe het is om het gevoel te hebben dat je je in een doodlopende straat bevindt. Het voelt als een leegte: daarbuiten is niets, maar vanbinnen is er ook niet veel.

Hoewel we het misschien niet willen erkennen, heeft alles wat we tot nu toe gedaan hebben – onze beslissingen, onze manier van leven – ons op deze weg geleid die geen uitweg lijkt te hebben.

Ik weet niet wat ik wil met mijn leven, maar ik zie het als een kans om mezelf opnieuw te vinden

Als je niet weet wat je met je leven wil, als je op een punt bent aangekomen dat je geen uitweg meer ziet, maakt het niet uit hoeveel angst je voelt of hoe graag je wilt ontsnappen. Op dat specifieke moment zal niets van dat alles iets teweegbrengen. Er is maar één ding dat je moet doen: jezelf opnieuw vinden.

Wanneer ben je begonnen met je aandacht op anderen te richten en jezelf te vergeten? Op welk punt stopte je met je af te vragen wat je echt wilt doen? Wanneer werd wat je met je leven wilde doen je laatste prioriteit?

De manier waarop we leven, plaatst ons op de automatische piloot en zorgt ervoor dat we ons gedragen als robots, waardoor we ons niet bewust zijn van het heden.

Wanhopige vrouw die denkt: Ik weet niet wat ik wil met mijn leven

Nu alles uitzichtloos is en je niet weet wat je met je leven moet doen, stop. Het is het perfecte moment om je bewust te worden van jezelf en wat er om je heen gebeurt. Waarom? Zodat je opnieuw verbinding kunt maken met de wereld en tevens met jezelf.

Je wensen, je verlangens, de dingen die je werkelijk motiveren, zullen er zijn om je op de doelen te wijzen die je hebt, maar die je lange tijd niet wilde zien omdat je van het pad afdwaalde.

Je denkt dat er geen uitweg is, terwijl de oplossing in feite in jou aanwezig is. De motivatie komt van binnenuit, maar daarvoor moet je weten wat je wilt.

Diep vanbinnen weet je wat het juiste pad is. De tijd die je op de automatische piloot hebt doorgebracht, heeft je instincten echter verzwakt, waardoor je je nu verloren voelt.

Op het moment dat je beseft dat je niet weet wat je wil met je leven, is het een normale eerste reactie om hard te willen wegrennen. Maar om je bewust te kunnen worden van de dingen die we eerder noemden, moet je juist het punt bereiken waarop je inziet dat je moet stoppen.

Ik weet niet wat ik wil met mijn leven, maar ik begin door de realiteit te accepteren

Dit is een zeer belangrijke stap om te kunnen profiteren van het bovenstaande. Je realiseert je echter waarschijnlijk dat het accepteren van de realiteit je tot die doodlopende weg heeft geleid.

We leven meestal met verschillende verwachtingen over hoe dingen moeten gebeuren. Ik maak mijn school af, ik vind een baan, dan de liefde van mijn leven met wie ik kinderen zal krijgen, en ik zal een heel gelukkig leven leiden.

Het lijkt perfect, toch? Het is het ideaal dat veel mensen ambiëren. Maar … wat als alles fout gaat?

De verwachtingen die je hebt, garanderen niet dat je leven ook op die manier zal uitpakken. Hoogstwaarschijnlijk zullen zich problemen, moeilijkheden en tegenslagen voordoen die je gefrustreerd en boos zullen maken, en je zult weigeren te accepteren dat wat er gebeurt niet aan je verwachtingen voldoet.

Wanneer we een punt van grote besluiteloosheid bereiken, is het misschien tijd om met een professional te praten. Zo zullen we kunnen ontdekken of het tijd is om terug te gaan naar het punt waarop we verdwaald zijn geraakt, of, integendeel, of de oplossing ligt in het zoeken naar verschillende alternatieven om weer in beweging te komen.

Vaak is de optie die we kiezen afhankelijk van de prijs die we bereid zijn te betalen om het ene of het andere doel te bereiken.

Groen veld met daarin een boom in de vorm van een hart

Sommige perioden in ons leven zijn veel gevoeliger dan andere als het gaat om existentiële crises als deze. Misschien maken we onze eerste crisis mee op het moment dat we volwassen worden. We moeten kiezen voor een carrière en we moeten bepalen hoe we willen dat ons leven eruitziet.

De tweede crisis doet zich misschien voor wanneer we ouder zijn, rond de veertig, wanneer de klassieke midlifecrisis ons overvalt en het tijd is om een ​​periode van ons leven achter ons te laten om opnieuw te beginnen.

Verwachtingen voorkomen soms dat we flexibel omgaan met de problemen en moeilijkheden die zich in het leven kunnen voordoen.

Ik weet niet wat ik wil met mijn leven, maar ik weet dat ik dit niet weet en dat kan een goede zaak zijn

In tijden van verandering, wanneer we van het ene seizoen van ons leven naar het andere gaan, kunnen we ons vaak verloren voelen. Dit is natuurlijk en hoeft in principe niet eng te zijn.

Als dit echter gebeurt, moeten we uitkijken voor een gevoel van rusteloosheid dat leidt tot roekeloze overgave. Deze tijden van verandering zijn ook tijden om intelligent en geduldig te handelen, om ons hoofd erbij te houden. We zullen kiezen wat we zullen kiezen, en er zullen mensen zijn die ons vertellen dat we een fout maken.

Of je nu probeert te achterhalen hoe je op dit punt bent beland of op zoek bent naar een nieuw pad, elke situatie heeft een exit. Soms is deze logisch en voorspelbaar, en soms juist verrassend, willekeurig en mysterieus.

De eerste deur is goed, maar de tweede deur heeft, zoals we eerder hebben vermeld, de meeste kansen. Jouw ‘ik weet niet wat ik wil met mijn leven’, wordt zo ineens een spannende ontdekkingsreis. Wellicht ook interessant voor jou

Als veranderingen zich al voordoen, laat het dan goede zijn
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Als veranderingen zich al voordoen, laat het dan goede zijn

Ik wil niet bang zijn voor de veranderingen van het leven; ik wil kunnen ademen, ik wil vertrouwen hebben in deze veranderingen en ze gewoon aangaa...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.