Het leven is vluchtig

Het is beter om jezelf eraan te herinneren dat je leven maar een moment in de tijd is en dat je het het beste volledig en zonder angst kunt leven. Het is inderdaad aan jou of je ervoor kiest om het meeste uit elk moment te halen.
Het leven is vluchtig
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 augustus, 2023

We bestaan allemaal uit momenten en herinneringen. In feite zijn we slechts reizigers in de tijd, maar we doen alsof we eeuwig zullen leven. De waarheid is echter dat ieders leven vluchtig is. Onze levens zijn als voetafdrukken in het zand die onmiddellijk door de golven worden uitgewist. Ondanks dit feit ben je geneigd te geloven dat je van steen bent.

Je blijft je leven lang denken aan wat je pijn doet en spijt hebben van wat je niet hebt. Daarom vergeet je te genieten van wat je wel hebt. Je laat de tijd wegglijden en gelooft geen moment dat niets eeuwig duurt, of het nu iets is waar je van houdt of iets dat je pijn doet.

Je wilt alles nu. Je geeft jezelf geen ruimte om te ademen. Alles gaat te snel voorbij om ervan te kunnen genieten. Het lijkt erop dat je in de huidige wereld van fastfood en junkfood, snelle afspraakjes en agenda’s vol met werkafspraken, de waarde van tijd uit het oog verloren bent. Je maakt je meer zorgen over lijden dan dat je plezier beleeft aan de eenvoudige dingen in het leven.

“Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, is één keer genoeg.”

Mae West

Het leven is vluchtig, leef in het moment

Je weet niet hoe je in het moment moet leven. Je beweegt liever snel, kijkt naar de grond in plaats van te genieten van de plek waar je bent. In feite geef je er de voorkeur aan om te rennen in plaats van te wandelen en te ademen in wat je omringt. Je laat de tijd liever door je vingers glippen dan dat je het moment met kracht grijpt en het zonder angst beleeft.

tekening van een vrouw in een fles

Je wilt alles onmiddellijk omdat er altijd wel iets belangrijkers is, iets dat verder gaat dan genieten van het huidige moment. Daardoor vergeet je te genieten van wat je hebt, omdat je nooit lang genoeg stilstaat om je dat te realiseren. Je leeft opgesloten in een tunnel van tijd, een donkere tunnel die je verhindert te zien wat je omringt en die je blindelings naar een onzekere toekomst duwt.

Alles wat de moeite waard is om te doen, is het waard om langzaam te doen.

-Mae West-

Je leeft je leven alsof je eeuwig zult leven. Daardoor geniet je niet van wat je om je heen hebt. Bovendien gedraag je je alsof er genoeg tijd is om van de goede dingen te genieten, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Je zit vast in je eigen lijden

Als iets je pijn doet, blijf je steken in je gevoelens van pijn. Je dompelt jezelf onder in je pijn en omarmt de schade alsof er niets anders in de wereld is dan je problemen. Je verblindt jezelf voor de pijn en ziet niet meer wat er nog meer is.

Bovendien zoek je niet naar oplossingen. Je gesprekken worden eentonig omdat de tijd voor jou stopte toen je lijden begon. Sterker nog, als je pijn hebt, zie je niet in dat het leven vluchtig is omdat het eeuwig en vol lijden lijkt.

tekening van een meisje en een boom met de maan erin

In het zwarte gat van lijden waarin je jezelf graag ondergedompeld ziet, verblind je jezelf voor het licht dat je helpt om aan je problemen te ontsnappen. Dat komt omdat je alleen maar het gevoel hebt dat de goede dingen altijd aan je voorbijgaan. Je vergeet jezelf eraan te herinneren dat het leven vluchtig is en dat je pijn slechts tijdelijk is.

Het leven is vergankelijk, leef het zonder angst

Het isbeter om jezelf eraan te herinneren dat het leven vluchtig is en dat het het beste is om het volledig te leven zonder angst. Kies zorgvuldig hoe je die kostbare momenten doorbrengt. Jij beslist of je denkt dat een glas water halfvol is of halfleeg. Beide beweringen zijn juist, maar de meest optimistische manier is degene die je het meest van je leven laat genieten.

Dingen gebeuren en veranderen. Je kunt zelf bepalen hoe je je eigen situaties ervaart, zowel de goede als de slechte. Je kunt genieten van elk huidig moment en ontsnappen aan lijden. Maar je moet beide in hun juiste mate accepteren.

Jij beslist hoe je elke minuut doorbrengt, hoe je elke herinnering kleurt en hoe je elk moment accepteert. Jij leeft je leven en geeft vorm aan je heden. Alleen jij kunt beslissen of je van elke stap geniet of dat je je vastklampt aan je angsten en ongelukkig bent.

Als het einde nadert, kun alleen jij voorkomen dat je meer tijd wilt om te doen wat je nog niet gedaan hebt. Niemand kan je echter meer tijd geven. Het leven is vluchtig. Alleen jij kunt beslissen of je er gebruik van maakt of het voorbij laat gaan. Elke seconde telt, leef elke seconde en kijk niet achterom. Leef, anders krijg je er spijt van.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.