Loop het heden niet mis en stop met je zorgen maken over de toekomst

Loop het heden niet mis en stop met je zorgen maken over de toekomst

Laatste update: 01 maart, 2018

Als je je richt op het heden in plaats van op de toekomst, zul je dingen voelen die je anders niet zou kunnen voelen. Je zorgen maken over de toekomst is niet nodig. Geef jezelf de kans om dankbaar te zijn voor wat je nu hebt.

Alles is tijdelijk. We hebben ons leven zelf in handen. Het leven is een eindeloze hoeveelheid tijd die ons gepresenteerd wordt in een immense, vruchtbare ruimte vol mogelijkheden en kansen.

Het leven torent boven ons uit als we denken aan hoe enorm het is. En het wachten is er op ons om wakker te worden en het te grijpen. Het wil dat we ophouden met aan onszelf te twijfelen!

We besteden zoveel tijd aan het zoeken naar dingen die niet zeker zijn. Ook willen we dat mensen veranderen, soms willen we zelfs dat wij zelf veranderen. We krijgen tunnelvisie die ons hindert om echt te zien wat er om ons heen gebeurt, de subtiele nuances tussen licht en donker.

Vrouw op bankje

Het leven gaat voorbij terwijl wij ons zorgen maken over de toekomst

Het leven schreeuwt om gezien en gehoord te worden. Het wil je overkomen en van jou zijn. Maar je bent zo druk bezig met je zorgen maken over de toekomst, scenario’s in je hoofd uitspelen, voorspellingen doen over toekomstige rampen dat de toekomst door je vingers glipt, net als water.

“En verzamel rozen terwijl gij moogt,
Oude tijd is nog steeds een vlucht;
En deze zelfde bloem die vandaag glimlacht
Zal morgen sterven.”

Robert Herrick

Hoeveel tijd heb je nog nodig om weg te glippen terwijl je wacht tot de juiste persoon in je leven zal komen, of om de wind in de goede richting te laten waaien?

Het is alsof je verbannen bent naar een andere dimensie. De enige oplossing die je zou kunnen bedenken is zitten en wachten. Je kijkt niet eens om je heen om te onderzoeken wat er om je heen is.

Je verspilt een kans om je zintuigen te voeden, om te genieten van de kleine dingen die tegelijkertijd zo groot zijn. Het leven draait allemaal om aanwezig zijn in dit moment, het voelen van elke porie in je huid. Het is een reis die je vreugde, rust en verbondenheid met jezelf zal brengen.

Focus op het heden en stop je zorgen te maken over de toekomst

Je verliest deze verbinding wanneer je je omdraait en je verstopt, bang voor een onzekere toekomst. Het is zelfs zo dat je gewoon zit te wachten tot de toekomst komt zonder dat je echt leeft. Je bent in essentie verdoofd.

Misschien denk je dat je verhaal kan wachten tot het juiste moment, op de wispelturige kans dat je krijgt wat je volgens jou verdient.

Maar dan vertrouw je niet op de kansen die het leven je biedt, omdat je bang bent om als een dwaas te worden misleid. Je verwacht te winnen zonder risico’s te nemen. Maar het is nog dwazer om het heden en al zijn potentieel uit te stellen.

Het is alsof je ronddwaalt met je ogen dicht. Als je valt, zul je het leven alleen maar de schuld geven dat het zo oneerlijk is.

Zonnebloemen

Wanneer je je te veel concentreert op wat je denkt dat het leven je moet geven en niet op wat je nu zou kunnen doen, zul je nooit afkomen van de machteloosheid en frustratie. Je zorgen maken over de toekomst is contraproductief.

In plaats daarvan, als je je concentreert op wat je uit het leven kunt halen, op de interacties die je ermee kunt hebben, dan zal je perspectief veranderen.

Open je ogen en je ziel

Als je je ogen en ziel opent, zie je dingen die je niet eerder kon zien. Je kunt nuances waarnemen die onopgemerkt blijven als je je ogen gesloten houdt. Dan kun je echt genieten van het leven.

Fietsen op een eenwieler

We hebben het niet alleen over grote gebeurtenissen met gevolgen die anderen kunnen zien. We hebben het in feite over iets dat veel intiemer en zintuiglijker is.

We hebben het over het voeden van je ziel met de vreugde van het dagelijks leven, het leren van de natuur en alles wat ze te bieden heeft.

Vind je betekenis in het leven en geniet er zoveel mogelijk van. Laat het niet aan je voorbijgaan, want het leven is kort en het wil dat je elke seconde wakker bent.  Wellicht ook interessant voor jou

Mijn dierbare leven, ik ga met passie leven!
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Mijn dierbare leven, ik ga met passie leven!

Soms laten we het leven aan ons voorbijgaan. Hoe kan je met passie leven? Daarvoor is eigenliefde, wilskracht, discipline en moed nodig.