Het is oké om je slecht te voelen

Het is oké om je soms slecht te voelen. Afwisselende stemmingen maken deel uit van je aard. Door het te accepteren en jezelf sterker te maken zal de storm snel gaan liggen.
Het is oké om je slecht te voelen

Laatste update: 04 april, 2020

Soms geef je jezelf de schuld omdat je je slecht of depressief voelt. Je realiseert je echter niet dat het in sommige situaties oké is om je slecht te voelen.

Heb jij je wel eens afgevraagd wat achter bepaalde uitdrukkingen schuilgaat, zoals “je ziet er stom uit als je huilt,”  “mannen huilen niet” of “kop op?” Deze schijnbaar onschuldige zinnen zijn eigenlijk vermomde vormen van kwelling en verwijten.

De mensen die deze dingen tegen je zeggen, zeggen je als het ware dat er iets mis is met hoe je je voelt en dat je je niet zo zou moeten voelen. Je zou je niet verdrietig moeten voelen na het ervaren van verlies, zeggen ze.

Je moet je niet boos voelen nadat je bent bedrogen. Werkelijk? Waarom zou je je niet zo mogen voelen? Het herkennen van al je emoties creëert stappen om naar zelfbewustzijn te klimmen.

Vrouw voelt zich niet goed

Waarom is het oké om je slecht te voelen?

We gaan allemaal door goede en door slechte tijden. Het hoort bij je aard. Verandering is onderdeel van het momentum van je leven. In principe is er niets ergs aan je fluctuerende gemoedstoestanden, in tegenstelling tot wat bepaalde mensen en culturen zeggen.

In veel gevallen kun je je slecht voelen, niet alleen vanwege verlies of verraad of iets dergelijks, maar vanwege de impotentie die ontstaat doordat je jezelf niet uit die gemoedstoestand kunt krijgen. Wat je dan vaak doet is al je woede op jezelf te richten. Door dit te doen maak je de wond en de pijn eigenlijk alleen maar dieper en pijnlijker.

Het is dus oké om je slecht te voelen als:

  • je wilt uitdrukken wat je voelt.
  • je iets wilt communiceren over wat je voelt.
  • er iets onaangenaams met je gebeurt.
  • er iets gebeurt met iemand in je buurt.
  • je je ongemotiveerd voelt.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het belangrijkste van emoties, wanneer deze in je leven verschijnen, is eigenlijk dat je ze accepteert en naar ze luistert. Je zou ze moeten begrijpen als boodschappers en niet als dragers van slecht nieuws.

Je slecht voelen, voorbij het lijden

Wanneer je de dingen vanuit dit perspectief begint te zien en je begrijpt dat je slecht voelen een geweldige gelegenheid is om te leren, zal de intensiteit van het lijden verminderen. Dit betekent niet dat je automatisch stopt je slecht te voelen. Het betekent echter wel dat je jezelf zult gaan distantiëren van lijden. Onthoud dat lijden vaak een keuze kan zijn.

Wanneer je dit assimileert, kun je veerkracht tot een van je grootste deugden maken. Je kunt je ongemak overwinnen, betekenis in je leven vinden en van elke ervaring leren.

Hoe ga je om met je slecht voelen

Hoe ga je om met je slecht voelen?

Er zijn verschillende manieren hoe je om kunt gaan met je slecht voelen. Een goede manier is om te beginnen met een reis naar de diepten van je ziel. Zelfkennis is een krachtig hulpmiddel waardoor je kunt weten hoe je je voelt en waar je naartoe wilt.

Een andere manier is om te bepalen hoe het met je gaat op emotioneel niveau en om daarna doelen voor jezelf te stellen om bijvoorbeeld assertiever te zijn en je omgangsstrategieën beter te kiezen.

Als je bijvoorbeeld weet dat je geïrriteerd raakt wanneer je fouten maakt, dan kun je beginnen hieraan te werken. Je kunt je boosheid op een meer gecontroleerde manier uiten en het niet uit de hand te laten lopen.

Vraag om hulp

Een andere optie is om hulp te vragen aan bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater. We hebben allemaal ondersteuning nodig. Deze professionals helpen je niet alleen als je je down voelt, maar ze helpen je ook het beste uit jezelf te halen. 

Iets anders dat je kunt doen is deelnemen aan activiteiten die je wat vrolijker maken. Ga bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging doen, schilderen, dansen en tijd doorbrengen met anderen die het dichtst bij je staan.

Het belangrijkste is om betekenis te vinden in het pad dat je voor jezelf uitstippelt. Op die manier kun je afscheid nemen van lijden. Viktor Frankl vertelt in zijn boek Man’s Search for Meaning (Nederlandse versie De zin van het bestaan: een inleiding tot de logotherapie) hierover, door een schokkend en verslag over zijn levenservaring.

Kortom, je slecht voelen is prima als je de ervaringen gebruikt om emotionele acceptatie te bereiken. Laat ruimte voor je emoties om te ademen en hun boodschap aan jou te communiceren.

Het kan heel goed zijn dat iemand je pijn heeft gedaan of dat je echt een belangrijk verlies hebt geleden. Deze dingen zullen je leven echter binnenkomen om je de energie te geven die je nodig hebt om te reflecteren of te handelen. Ze zullen je daarna met rust laten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Frankl, V. (2015). El hombre en búsqueda de sentido. Barcelona: Herder.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.