Het Global Consciousness Project en zijn fascinerende bevindingen

Het Global Consciousness Project is gemaakt door ingenieurs en natuurkundigen. Het heeft echter resultaten opgeleverd die uit een boek met profetieën lijken te komen. In feite is het een studie die zowel wetenschappers als leken heeft verrast.
Het Global Consciousness Project en zijn fascinerende bevindingen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 17 april, 2023

Het Global Consciousness Project is een internationaal initiatief dat in 1998 ontstond aan de Princeton Universiteit (VS). Het wil ontdekken of de geest van een individu energie genereert die verder reikt dan de schedel. Als dat zo is, zou de hypothese kunnen zijn dat er een soort ‘universele geest’ of ‘universeel bewustzijn’ bestaat, gevormd door de synergie van energieën van elke individuele geest.

Je zou kunnen denken dat deze specifieke kwestie meer geschikt is voor het terrein van de bovennatuurlijke studie. Maar in werkelijkheid waren het natuurkundigen en ingenieurs die het Global Consciousness Project (GCP) hebben opgezet. Bovendien maakt het gebruik van wetenschappelijke instrumenten.

Exotisch en controversieel als het onderwerp is, heeft het Global Consciousness Project al enkele significante resultaten opgeleverd. Hoewel de geldigheid van zijn premissen nog niet bewezen is, en het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, heeft het in feite een aantal echt opvallende bewijzen opgeleverd. Daarover gaan we het hieronder hebben.

“Bewustzijn kan maar op één manier bestaan, en dat is door bewust te zijn dat het bestaat .”

Jean-Paul Sartre

Vrouw met de zon in haar brein
Het Het Global Consciousness Project en zijn fascinerende bevindingen wil de relatie tussen collectief bewustzijn en fysieke werkelijkheid testen.

Het Global Consciousness Project

In 1979 richtte de decaan van de School of Engineering and Applied Science van de Princeton Universiteit, Robert G. Jahn, een afhankelijke instelling op. Het werd het Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR) lab genoemd.

Het had tot doel de interactie tussen de menselijke geest en de verschijnselen van de fysieke wereld te bestuderen. De premissen van deze ervaring zijn opgenomen in een artikel van Nelson et al (Engelse link).

Bijna 20 jaar later begon onderzoeker Roger Nelson het Global Consciousness Project. Deze wetenschapper richtte zich op de studie van de rol die bewustzijn en intentie spelen in de fysieke wereld. In feite had gevoelige technische apparatuur dit effect al waargenomen. Nelson wilde echter onderzoeken hoe het de gewone wereld beïnvloedde en in welke mate het gebeurde.

Het Global Consciousness Project wordt geclassificeerd als een experiment. Nelson gebruikte een technologie die bekend staat als een random event generator om ‘groepsbewustzijnstoestanden’ en hun variaties vast te leggen en te bestuderen. Eerst richtte hij zich op het lokale niveau en daarna verplaatste hij zich naar het internationale veld. Momenteel werkt het project in 70 landen.

Het experiment

Het Global Consciousness Project heeft software geïnstalleerd op computers in 70 landen. Deze genereert voortdurend willekeurig twee getallen: één en nul. Er is geen vooraf vastgestelde volgorde, de cijfers verschijnen willekeurig. Bijvoorbeeld 00010011100101111001. Dit gebeurt elke seconde, in de verschillende “ontvangstcentra.”

Alle gegevens worden met een snelheid van 200 bits per seconde overgebracht naar een centraal archief in Princeton. In de loop der jaren zijn willekeurige reeksen cijfers samengesteld. Het doel is altijd geweest om vast te stellen of er correlaties zijn tussen de gegevens die van verschillende plaatsen in de wereld komen.

Alles ging volgens plan, tot 6 september 1997, toen zich een onverwachte gebeurtenis voordeed. Opeens leken alle generatoren synchroon te lopen en begonnen patronen uit te zenden die niet langer willekeurig leken. Het was zoiets als 0001110011000111. De belangrijkste gebeurtenis van die dag was de begrafenis van Diana van Wales, samen met het bijbehorende collectieve verdriet.

Brein met nummers
Het Global Awareness Project loopt sinds 1998. Het werd geïnitieerd door Roger Nelson van het Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR) lab.

Toeval of bewijs?

Later ontdekten onderzoekers van het Global Consciousness Project dat symmetrieën zich in aantallen vormden rond andere relevante gebeurtenissen. Bijvoorbeeld oudejaarsavond. Het project legde dezelfde synchroniteit ook vast vóór gebeurtenissen als de bombardementen op het voormalige Joegoslavië en de tragedie in Koersk.

Dit was fascinerend, maar het meest verbazingwekkende was nog niet gebeurd. Het gebeurde op 11 september 2001, vier uur VOOR de aanval op de Twin Towers in New York plaatsvond. Nelson rapporteerde de bevindingen in een nu beroemd geworden artikel (Engelse link).

De wetenschappers waren uiterst verbaasd. Zo’n resultaat hadden ze zeker niet verwacht. In december 2004 deed de vreemde nummering zich echter opnieuw voor, maar er was geen bijzondere gebeurtenis. Maar 24 uur later sloeg de beroemde tsunami in de Indische Oceaan toe. Dit werpt de vraag op: is het globale bewustzijn in staat gebeurtenissen te voorspellen?

Ondanks het bewijs zijn de wetenschappers van het Global Consciousness Project liever voorzichtig. Sterker nog, ze suggereren dat het nog niet mogelijk is om conclusies te trekken over wat er gebeurd is. Het experiment staat immers nog in de kinderschoenen. Ze hebben er echter alle vertrouwen in dat het fascinerende resultaten zal blijven opleveren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Nelson, R. (s. f.). The Global Consciousness Project. https://noosphere.princeton.edu/.
  • Nelson, R. D., Radin, D. I., Shoup, R., & Bancel, P. A. (2002). Correlations of continuous random data with major world events. Foundations of Physics Letters, 15(6), 537-550.
  • Nelson, R. D. (2002). Coherent consciousness and reduced randomness: Correlations on September 11, 2001. Journal of Scientific Exploration, 16(4), 549-570.
  • Cazana, S. (2010). La siguiente frontera de la mente: experimentos de la Universidad de Princeton hacen suponer la existencia de una conciencia colectiva a nivel mundial. Perú Económico, 33(7), 40-42.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.