Het faalschema en de gevolgen ervan

Het faalschema is de mentale structuur die in veel gevallen prestaties tegenwerkt. Bovendien is het, als jarenlange metgezel van vermoeidheid, diep geworteld in het leven van de persoon, waarbij de aanwezigheid ervan vaak onopgemerkt blijft.
Het faalschema en de gevolgen ervan
Alicia Escaño Hidalgo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Escaño Hidalgo.

Laatste update: 31 januari, 2024

Schema’s zijn mentale structuren die je emoties, gedachten en gedrag beïnvloeden. Het zijn gedragspatronen, geconditioneerd door je ervaringen, moraal en leren die je ontwikkelt, aanpast en gebruikt. Schema’s worden gevormd in de kindertijd en gaan een leven lang mee. Bovendien heeft iedereen zijn eigen individuele schema, ook al bevatten ze vaak gemeenschappelijke kenmerken. Een voorbeeld hiervan is het faalschema.

Het faalschema is een van de meest typische soorten schema’s. Het vindt vaak zijn oorsprong in gevoelens van mislukking. Het vindt vaak zijn oorsprong in gevoelens van mislukking in de kindertijd, afhankelijk van hoe ze werden gemanaged.

Hoewel faalschema’s sterk variëren, is hun oorsprong meestal te vinden in een zich herhalend soort patroon. Ze worden meestal gevormd door extreem kritische ouders. Het soort ouders dat de neiging heeft om hun kind te vergelijken met andere broers en zussen.

Bovendien delen ze heel weinig tijd met hun kind. Het lijkt er zelfs op dat ze er eigenlijk alleen maar zijn om te bekritiseren of te straffen. Dit schema komt ook voor bij perfectionisten die die houding hun hele leven lang hebben versterkt.

Het faalschema is een mentaal concept dat ervoor zorgt dat je je hele leven tegen jezelf blijft zeggen dat je een mislukkeling bent. In feite ben je daar op onbewust niveau zo van overtuigd dat je je zo gedraagt dat het uitkomt. In feite wordt het een selffulfilling prophecy.

Dit betekent natuurlijk dat je niet gelukkig bent. Maar je weet ook niet hoe je uit de vicieuze cirkel kunt komen waarin je zit. Daarom is therapie erop gericht om je te leren hoe je je faalschema kunt veranderen.

Trieste vrouw

Tekenen van een faalschema

Bepaalde tekenen zijn duidelijk bij een faalschema. Ten eerste, zoals we hierboven al zeiden, komt het vaak voor bij mensen die ouders hadden die erg kritisch waren. Of misschien ouders die weinig aandacht voor hen hadden.

Hier zijn nog een paar tekenen dat je misschien een faalschema hebt:

  • Je neemt niet de nodige stappen om vaste en betrouwbare vaardigheden te ontwikkelen in je beroep.
  • Je hebt een minder goed beroep gekozen dan je kwalificaties of potentieel waard zijn.
  • Je vermijdt promotie of vooruitgang in je werk en academische leven.
  • Als je een baan krijgt, word je uiteindelijk ontslagen vanwege uitstelgedrag, onpunctualiteit of slordigheid.
  • Je verbindt je niet aan één beroep en wisselt voortdurend van de ene baan naar de andere.
  • Je kiest een heel moeilijk of zwaar beroep, maar je weet niet wanneer je de kans krijgt om het uit te oefenen. Bijvoorbeeld acteren of voetballen.
  • Je bent bang om beslissingen te nemen of initiatief te nemen op je werk.
  • Je kiest succesvolle partners.
  • Je probeert je gebrek aan prestaties of werkvaardigheden te compenseren door je op andere zaken te richten. Bijvoorbeeld je lichaamsbouw of ouderschap.

Leven met het faalschema

Als je het gevoel hebt dat je je identificeert met het bovenstaande, dan is de kans groot dat je vastzit aan een faalschema.

Dit schema heeft zich je hele leven voortdurend aan je opgedrongen. Tot op de dag van vandaag zal het je blijven belemmeren. Bovendien voel je je waarschijnlijk verdrietig of teleurgesteld in jezelf omdat je je niet in staat voelt om de vaardigheden die je hebt te gebruiken.

Je moet je realiseren waar dit schema vandaan komt en begrijpen waarom het je nog steeds beïnvloedt. Stop dan met jezelf de schuld te geven. Want het is niet jouw schuld wat er met je is gebeurd of wat je hebt geleerd toen je klein was.

Het is normaal dat een faalschema je maatregelen oplegt die in feite zijn bestaan rechtvaardigen. Want dit is wat je hersenen in het verleden hebben geleerd. Daarom ga je erin mee, omdat het is alsof je een nostalgische reis terug naar je ouderlijk huis maakt.

Trieste man

Wat kun je doen om het te overwinnen?

Een schema overwinnen is niet gemakkelijk. Dit komt deels omdat het gaat om het veranderen van je gewoontes op twee verschillende niveaus – mentaal en gedragsmatig.

Maar als je naar schematherapie gaat, zul je deze veranderingen op een gestructureerde manier kunnen doorvoeren. Enkele van de therapeutische doelen die in dit soort therapie worden voorgesteld beschrijven we hieronder.

Herken wat je schema activeert

Dit is essentieel. Meestal hebben deze situaties betrekking op academische, werk- of prestatieproblemen. Je kunt het bijhouden zodat je weet wanneer het wordt geactiveerd en het de therapeut vertellen. Als je je eenmaal bewust bent van de gebeurtenissen die je faalschema activeren, probeer het dan niet de overhand te laten nemen en je te laten beïnvloeden.

  • Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen “Ik voel mijn faalschema opkomen, maar ik ga er geen aandacht aan besteden.”

Neem beslissingen die verandering met zich meebrengen

Het faalschema laat je hoofd tollen. Het dwingt je om negatieve beslissingen te nemen die eindigen in een nederlaag. Je moet dit herkennen en niet toestaan dat het je in de val lokt. Dwing jezelf om elke dag een beslissing te nemen. Of het nu is wat je gaat kopen in de supermarkt of hoe je je huis gaat inrichten.

De sleutel is om gewend te raken aan het nemen van beslissingen. Als je dan eenmaal vaardigheden hebt opgedaan op dit gebied in alledaagse omgevingen, kun je het veralgemenen naar andere gebieden.

Andere therapeutische doelen

  • Schrijf een herinneringsbriefje. Dit is om je aan te sporen niet terug te keren naar het faalschema.
  • Kies activiteiten die je motiveren. Probeer in feite doelen op te nemen die je voldoening geven onderweg naar het bereiken ervan, niet alleen wanneer je ze daadwerkelijk bereikt.
  • Maak een lijst van je vaardigheden, bekwaamheden en successen. Als je je een beetje down voelt, kun je jezelf eraan herinneren dat je leven niet alleen vol pech, frustratie en mislukking is geweest.

Doorgaan

Je hersenen moeten afkicken van hun gewoontegedrag, want dat is negatief. In het begin zal het moeilijk zijn, omdat het schema perfect in je leven is geïntegreerd.

Toch zul je er met oefening en doorzettingsvermogen in slagen om je faalschema te vervagen. In feite zul je het uiteindelijk vervangen door een ander schema. Alleen zal deze je persoonlijke groei versnellen in plaats van afremmen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Young, J. (2013). Terapia de esquemas. Guía práctica. Descree de Brouwer.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.