Het betekent niets als we het niet voelen
Hoe vaak is het voorgekomen dat je best wist dat je ergens toe in staat was, maar dat je het op de een of andere manier niet gedaan kreeg? Als we die duw in de rug niet kunnen vinden die we nodig hebben om uit onze sleur te komen, blijven we vastzitten in een ongemakkelijke situatie. Daarom betekent het helemaal niets als we het niet voelen. Zelfs terwijl we heel goed weten wat ons intellectueel potentieel is. Als we er geen enkele emotie aan kunnen verbinden, zullen we misschien niet de energie hebben om in beweging te komen.
Misschien overkomt dit je niet alleen op professioneel vlak, maar ook in je relaties. Bijvoorbeeld, als je diep vanbinnen eigenlijk wel weet dat je relatie is veranderd in niets meer dan een vriendschap, maar je het nog niet echt kunt voelen. Hierdoor blijf je nog jarenlang aan je relatie vasthouden, totdat de omstandigheden jullie er vanzelf toe dwingen om uit elkaar te gaan.
Wellicht vraag je jezelf af: waarom overkomt dit mij? Emoties zijn erg belangrijk voor de besluitvorming. Het kan een van de redenen zijn waarom je niet kunt doen wat je weet dat je zou moeten doen. Het is omdat je emoties niet samenwerken: angst, valse overtuigingen en onzekerheid kunnen je tegenhouden.
Als we het niet voelen, kunnen we geen grenzen stellen
Zelfs als we weten dat onze baas ons niet de werkomstandigheden geeft die we verdienen…zelfs als we ons ervan bewust zijn dat we onze relatie moeten beëindigen omdat we weten dat het niet meer werkt … maakt het niet uit als we het niet voelen. Totdat we het voelen zullen we in die situatie vast blijven zitten zonder ook maar een vinger te verroeren om te bereiken waar we werkelijk naar verlangen.
Het is alsof we ergens aan vast zitten, alsof een ‘reeds bepaalde’ bestemming ons door het leven duwt. Het is probleem is echter denken dat dit simpelweg is hoe de dingen in elkaar zitten. In werkelijkheid is het namelijk zo dat een enkele beslissing je hele leven 180 graden om kan draaien.
Het lijkt zo duidelijk wanneer we naar de bovenstaande voorbeelden kijken. Waarom zouden we een baas tolereren die ons vreselijk behandelt? Waarom zouden we vast blijven houden aan een relatie die eigenlijk al voorbij is? Welnu, eigenlijk zouden we deze vragen op iets veel essentiëlers moeten richten. Waar ben ik bang voor? Wat probeer ik te vermijden?
Hoogstwaarschijnlijk heb je te maken met enorm veel onzekerheid, waardoor je minder vastberaden bent om bijvoorbeeld te zoeken naar een nieuwe baan. Of misschien ben je vreselijk bang om single te zijn. Onze angst creëert een verslaving aan veiligheid die voortkomt uit gehechtheid. Het beperkt ons tot onze comfortzone. Het voorkomt dat we voelen wat we al weten en dat we stappen ondernemen om onze situatie te veranderen.
Onze emoties zijn onze drijfveer
Onze emoties zijn de drijfveer die ons laat rennen. Er is vast wel minstens één situatie geweest waarin je hebt gehandeld zonder na te denken. Je hoefde niet diep na te denken over wat je ging doen. Je lichaam bewoog gewoon, het nam het initiatief zonder na te denken of het wel goed zou komen. Het nam een risico.
We hebben echter de neiging om onze gedachten te prioriteren. We proberen onze gevoelens te kalmeren en negeren de macht die ze hebben om ons te bewegen. Sterker nog, meestal houden we onze gevoelens juist tegen. En doen we heel veel moeite om die eerste stap niet te zetten. We werken er hard aan om onszelf niet te laten zien zoals we zijn.
We moeten leren om onze emoties te beheersen. We moeten leren om ernaar te luisteren, ze aandacht te geven en ze eruit te laten. Het vinden van een balans tussen redeneren en voelen is de sleutel tot een goede besluitvorming. Dit omvat het onder ogen zien van bepaalde angsten die eenvoudigweg voortkomen uit de vastgeroeste overtuigingen die we hebben. Je geest kan het mis hebben, maar je emoties hebben de neiging heel duidelijk te spreken.
Als we weten wat we moeten doen, maar niet in staat zijn om het uit te voeren omdat we het niet voelen, dan moeten we ons ervoor inzetten om hier verandering in te brengen. Het is niet eenvoudig om bepaalde gedragspatronen die we al heel lang hebben, te veranderen. Met een beetje hulp en wilskracht zullen we echter prachtige resultaten zien.
“We weten wat we zijn, maar we voelen het niet”.
-Silvia Congost-