Het belang van persoonlijke ruimte in een relatie

Voel je je overweldigd omdat je veel tijd met je partner doorbrengt? Heb je behoefte aan je eigen persoonlijke ruimte maar weet je niet hoe je dat moet vertellen? Het cultiveren van autonomie zal zowel voor je relatie als voor jou en je partner, individueel, gunstig zijn. We leggen uit waarom het zo belangrijk is.
Het belang van persoonlijke ruimte in een relatie
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 december, 2022

Alles willen delen met de tijd. Vol spanning wachten om ze te zien. Het gevoel hebben dat er niets zo goed of krachtig is als hun aanwezigheid en dat zij de enige persoon zijn die je een goed gevoel kan geven. In hun ogen staren en wensen dat de tijd zou ophouden. Dit soort gevoelens duren niet eeuwig en het is belangrijk om ook persoonlijke ruimte in een relatie te hebben.

Het is echter maar goed ook dat deze gevoelens op den duur veranderen. Stel je voor dat je hele leven in beslag genomen wordt door zulke intense en overweldigende gevoelens.

In werkelijkheid is het zo dat als het verliefdheidsstadium van een relatie voorbij is, sommige van de bovenstaande dingen weliswaar blijven bestaan, maar niet meer van dezelfde intensiteit zullen zijn. In feite wordt tijd alleen doorbrengen zonder je partner even belangrijk als het delen van kwaliteitsmomenten met hem of haar.

Die van jou en die van hen

Natuurlijk is het prettig om bepaalde interesses met je partner te delen. Sterker nog, het hebben van gemeenschappelijke smaken is waarschijnlijk een fundamenteel ingrediënt bij het opbouwen van een relatie. Wat is er immers mooier dan een hobby delen met degene van wie je houdt?

Misschien houden jullie allebei van yoga of videospelletjes? Of misschien houden jullie allebei van klassieke muziek. Dit is natuurlijk geweldig. Bedenk echter dat niet alles gedeeld hoeft te worden.

In feite is het niet nodig of gezond om alle activiteiten die je de hele dag door doet met elkaar te delen. Jullie zijn individuen en jullie hebben vast allebei bepaalde interesses die de ander niet deelt.

Misschien hou jij van voetbal en je partner niet. Dat betekent niet dat je het hoeft op te geven. Blijf het doen, zodat je er later alles over kunt vertellen. Want een gezond stel heeft drie duidelijk afgebakende ruimtes nodig om harmonieus te kunnen werken: de ruimte die ze samen creëren, en hun twee individuele ruimtes.

“Maar bovendien, hoeveel dingen ze ook gemeen hebben gemeen hebben, elk lid van het paar is een ander mens en heeft zijn eigen geschiedenis, hun eigen karakter, hun nuances wat betreft interesses, waarden, aspiraties, en, logischerwijs een gezin van herkomst met zijn bijzondere werking en werkelijkheid. Kortom, gezien de variatie tussen mensen is het onmogelijk om in alles toeval te vinden, en het zou waarschijnlijk ook niet wenselijk zijn.”

-Jorge Barraca Mairal-

Stel doet yoga
Activiteiten en hobby’s delen met je partner is heilzaam, maar jullie hebben ook allebei een individuele ruimte nodig.

Je hebt persoonlijke ruimte nodig

Hoewel je partner invloed op je kan hebben, is je emotionele welzijn toch jouw verantwoordelijkheid. Bovendien is het een verantwoordelijkheid die je niet intelligent op je neemt als je te afhankelijk van hem of haar bent.

Tijd en energie besteden aan activiteiten of ruimtes die je partner buitensluit, bevordert de ontwikkeling van een gezond gevoel van eigenwaarde. Op zijn beurt helpt dit je om je positief te verhouden. Zowel tot de mensen om je heen als tot jezelf.

Evenwicht is de sleutel. Delen met anderen betekent niet dat je jezelf verwaarloost, noch dat voorrang geven aan een ander de banden tussen jou en je partner mag verzwakken. Integendeel, een goed evenwicht bewaren bij het inrichten van je persoonlijke ruimte betekent dat je je op beide gebieden beter voelt.

Bovendien maakt het feit dat je partner gelukkig is zonder jouw aanwezigheid, dat jij je gelukkig en vrij voelt. Zijn welzijn is namelijk niet gebaseerd op jouw bestaan, maar gaat verder. Met andere woorden, je vergezelt elkaar uit vrije keuze, niet uit noodzaak.

Beperkte tijd, kwaliteitstijd

Alles wat onbeperkt is, verliest zijn waarde. Er is geen nieuwigheid of opwinding. In feite is er een verschijnsel dat hedonische aanpassing heet. Het verwijst naar het feit dat de mens zich gemakkelijk aanpast aan zowel het positieve als het negatieve. Dit verklaart hoe je tevredenheid snel afneemt na het bereiken van een doel.

Stel je voor dat je een jaar lang alleen maar je lievelingsgerecht zou kunnen eten. Dit klinkt misschien heerlijk. Maar na een paar dagen zou je niet meer datzelfde genot voelen als toen je het voor de eerste keer probeerde.

Onbeperkte toegang tot dingen doet ze snel devalueren. Hetzelfde gebeurt met het delen van tijd als stel. Als die onbeperkt is, verliest hij zijn waarde. Daarom is het niet verwonderlijk dat stellen die elke dag samen zijn zich uiteindelijk vaak overweldigd voelen, omdat de overdaad aan nabijheid hun relatie verstikt.

Verveelde vrouw met haar partner
De hele dag met je partner delen zonder tijd voor jezelf te hebben kan negatieve gevolgen hebben voor de relatie.

Is het mogelijk om persoonlijke ruimte te hebben in hetzelfde huis?

Het antwoord is ja. Hoewel het garanderen van je persoonlijke ruimte als je samenwoont (Spaanse link) ingewikkelder kan zijn dan wanneer je elk je eigen plek hebt, is het niet onmogelijk. In feite kun je, behalve je eigen activiteiten buitenshuis, ook plekken in je huis hebben waar je van momenten van eenzaamheid kunt genieten zonder te worden binnengevallen.

Misschien heb je gehoord over de nieuwe trend om in aparte bedden te slapen. Dit is een gewoonte die snel aan populariteit wint in de wereld van relaties. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het het algehele welzijn van elke partner ten goede komt. Ook genereert het een harmonieuzer samenleven en het doet het seksuele verlangen toenemen.

Tenslotte zijn communicatie en vertrouwen, en respect voor jezelf en je partner de belangrijkste pijlers voor een succesvolle en gezonde relatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aguilar, C. E. V., & Paladinez, J. L. J. (2020). Desgaste emocional en la convivencia afectiva de pareja. ACADEMO Revista de Investigación en Ciencias Sociales y Humanidades7(1), 58-66.
  • Barraca Marial, J. (2016). “Terapia integral de pareja. Una intervención para superar las diferencias irreconciliables”. Editorial Síntesis, S.A.; Edición 1ª ed.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.