Hoe gehechtheidsstijlen invloed hebben op seksueel verlangen

Seksuele relaties vormen een belangrijk deel van een romantische relatie. Hoe je je in al je relaties gedraagt, wordt tot op zekere hoogte bepaald door de gehechtheden die je in je kindertijd ontwikkelde. Dit geldt evenzeer voor seksuele relaties.
Hoe gehechtheidsstijlen invloed hebben op seksueel verlangen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Seks maakt deel uit van ons natuurlijk ecosysteem. Maar het feit dat het een inherent deel van onze natuur is, in de zin dat we werkelijk verfijnde mechanismen voor deze functie hebben, impliceert niet dat het zonder moeilijkheden is.

Onderzoek suggereert dat problemen in dit opzicht vaak hun oorsprong vinden in ongezonde hechtingsstijlen. Deze tasten direct het vertrouwen en de medeplichtigheid aan bij het ontstaan van seksuele relaties, en ook de verwachtingen of de interpretatie van gebeurtenissen.

Gehechtheid wordt gedefinieerd als ‘de genegenheid voor iets of iemand’. Seksueel verlangen is ‘het verlangen naar seksueel genot’. Beide begrippen zijn verwant. In feite zien we dat in ons dagelijks leven blijken.

Gehechtheidsproblemen komen voor als, bijvoorbeeld, iemand te veel van zijn partner afhankelijk is, ook al weet hij dat dat eigenlijk niet gepast is. Of, wanneer iemand een partner heeft met wie hij zich seksueel moeilijk kan verhouden, maar die zich anders voordoet om hem gelukkig te houden.

Er is geen liefde zonder seksueel instinct. Liefde gebruikt dit instinct als een brute kracht, zoals de brigantijn de wind gebruikt.”

Ortega y Gasset

Stel in bed
De manier waarop we geleerd hebben ons tot elkaar te verhouden beïnvloedt hoe we dat seksueel doen.

Soorten gehechtheid

Het vermogen om banden aan te gaan kan op verschillende manieren ontstaan, afhankelijk van de ervaringen die we opgedaan hebben en onze persoonlijke kenmerken, naast andere variabelen.

John Bowlby, een Engelse psychoanalyticus, ontwikkelde de theorie van gehechtheid. Hij benadrukte dat er verschillende soorten gehechtheid zijn en dat die essentieel zijn in het gedrag en de ontwikkeling van de mens.

Mary Ainsworth, een Amerikaanse psychologe, droeg ook bij aan deze theorie. Ze voerde experimenten uit om de interactie tussen het kind, zijn primaire verzorger en een vreemde in een vertrouwde omgeving te achterhalen.

De gehechtheidstheorie ontstond dus uit de analyse van hoe een zuigeling zich tot zijn verzorger verhoudt. Dit zijn de verschillende soorten gehechtheid:

 • Veilige gehechtheid. Het kind leert vertrouwensvolle relaties met anderen aan te gaan.
 • Angstige en ambivalente gehechtheid. Het kind leert dat het geen invloed heeft op het gedrag van anderen. Hun ouders zijn attent of onverschillig en het kind is niet in staat een verband te leggen met hun gedrag.
 • Vermijdende gehechtheid. De ouders zijn niet beschikbaar en het kind leert dat het niet op anderen kan rekenen.
 • Ongeorganiseerde gehechtheid. Dit is een mengeling van angstige en vermijdende gehechtheid en wordt veroorzaakt door onzeker of verwaarlozend gedrag van de ouders.

Gehechtheid en seksueel verlangen: hoe hangen ze samen?

Hoe we geleerd hebben ons tot elkaar te verhouden beïnvloedt hoe we dat seksueel doen. In die zin bestudeerden Attaky, Kok, & Dewitte (2021) (Engelse link), de verschillen in verlangen en het verband met seksuele bevrediging. Ze probeerden ook te begrijpen hoe deze relaties gevoelig zijn voor het type gehechtheid.

De onderzoekers bestudeerden 100 echtparen. Hun bevindingen suggereerden dat hogere niveaus van seksueel verlangen samenhingen met lagere vermijdende gehechtheidsscores. Wanneer de vastgestelde hechtingsstijl angstig was, was er ook een groter verlangen.

De studie vond ook dat mensen met een hogere vermijdende gehechtheid minder belangstelling voor seks hebben omdat ze intimiteit willen vermijden. Daarentegen gebruiken mensen met hogere angstige gehechtheid seks als verbinding of troost.

Andere studies ondersteunen dit idee ook, en stellen dat vermijdende gehechtheid samenhangt met intimiteitsproblemen en zelfgenoegzaam gedrag. Dit veroorzaakt seksuele problemen in de relatie en een lager seksueel verlangen. Mensen met dit type gehechtheid kunnen daarom meer afhankelijk zijn van masturbatie en pornografie (Engelse link).

Terwijl angstig gehechte mensen door hun partner gevalideerd moeten worden, zullen ze geneigd zijn te proberen hem te behagen om hun eigen behoefte om geaccepteerd te worden te bevredigen.

Als gevolg daarvan vertonen ze meestal een groter seksueel verlangen dat met die behoefte samenhangt. Dit betekent dat mensen met vermijdende en angstige gehechtheid problemen kunnen ondervinden in hun seksuele relaties.

Hoe zit het met veilig gehechte mensen?

Omdat ze vaardigheden ontwikkeld hebben in het erkennen dat iedereen verschillende perspectieven kan hebben, individuele emoties, en sterke grenzen, hebben veilig gehechte mensen de neiging op hun instinct te vertrouwen en assertiever te zijn wat betreft seksueel verlangen.

Ze kunnen lagere of hogere seksuele verlangens ontwikkelen, maar ze houden altijd rekening met hun eigen bedoelingen en hun begrip voor de ander.

Stel knuffelt
Veilig gehechte mensen ontwikkelen hun seksueel verlangen met zichzelf, maar ook anderen, in gedachten.

Gehechtheid en seksueel verlangen: een gezonde weg uitstippelen

Door te suggereren dat de band die we in onze kindertijd met onze voornaamste verzorger ontwikkelen ons seksueel verlangen conditioneert, zou het idee geprojecteerd kunnen worden dat we voorbestemd zijn om giftige of gezonde relaties te vormen, afhankelijk van het type gehechtheid dat we ontwikkeld hebben. Toch hoeft dit niet per se het geval te zijn.

Maar als het toch een probleem blijkt te zijn, zijn er enkele hulpmiddelen beschikbaar om te helpen. Dat zijn de volgende:

 • Leer je emoties te reguleren. Als je meer vermijdend bent, moet je proberen de intensiteit van je emoties te verhogen. Als je angstig bent, leer dan je emotionele intensiteit te verminderen.
 • Beheers je impulsiviteit. Leer het overhaast in actie komen uit te stellen, en pauzeer voor je het initiatief neemt tot of instemt met seks.
 • Communiceer. Stel vragen om een beter perspectief en begrip te krijgen van het standpunt van je partner.
 • Scheid je emoties van je waarnemingen met betrekking tot de manier waarop je je partner ziet.

Kortom, het type gehechtheid kan het seksuele verlangen bepalen. Mensen met onzekere gehechtheid hebben de neiging meer problemen te hebben. Mensen met angstige gehechtheid vrezen verlating en willen helemaal opgaan in hun partner. Hierdoor verlangt de partner vaak naar ruimte.

Anderzijds zijn mensen met vermijdende gehechtheden bang voor afwijzing, hebben moeite hun gevoelens te uiten, en hebben de neiging intimiteit te vermijden. Bijgevolg zullen ze minder seksueel verlangen hebben.

Tot slot

Het identificeren van je type gehechtheid zal je helpen te weten in welke patronen je valt. Bovendien zal het leren kennen van jezelf je helpen gezonde seksuele relaties aan te gaan, waarbij je rekening houdt met je eigen oprechte seksuele verlangen en dat van je partner respecteert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Attaky, A., Kok, G., & Dewitte, M. & Dewtte, M. (2021). Attachment orientation moderates the sexual and relational implications of sexual desire discrepancies. Journal of Sex & marital Therapy, 48(4), 343,362. https://doi.org/10.1080/0092623X.2021.1991537
 • Impett, E., & Peplau. E.A. (2003). Why Some Consent to Unwanted Sex With a Dating Partner: Insights from Attachment Theory. Psychology of Women Quarterly, 26(4), 360-370. https://doi.org/10.1111/1471-6402.t01-1-00075
 • Kotera, Y., & Rhodes, C. (2019). Pathways to Sex Adiction: Relationships with Adverse Childhood Exprerience, Attachment, Narcissism, Self-Compassion and Motivation in a Gender-Balanced Sample. Sexual Addiction and Compulsivity, 26(3), 54-76. https://doi.org/10.1080/10720162.2019.1615585
 • Mark, K.P., Patrick, L.M., & Murray, S.G. (2017). The impact os Attachement Style on Sexual Satisfaction and Sexual Desire in a Sexually Diverse Sample, Journal of Sex & Marital Therapy, 44(4), 1-9. 10.1080/0092623X.2017.1405310
 • Weinstein, A., Katz, L., Eberhardt, H. Cohen, K., & Lejoyeux, M. (2015). Sexual compulsion relationship with sex, attachment and sexual orientation. Journal of behavioral addiction, 4(1), 22, 26. 10.1556/JBA.4.2015.1.6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.