Het belang van niet-onderhandelbare zaken in een relatie

Wil een relatie gezond en bevredigend zijn, dan moet deze de behoeften, verlangens en voorkeuren van beide partners dekken. Daarom moet je erachter komen wat je niet-onderhandelbare zaken zijn.
Het belang van niet-onderhandelbare zaken in een relatie
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 01 januari, 2023

Een relatie hebben kan een prachtige ervaring zijn, zolang jij en je partner die bewust aangaan. Met andere woorden, de relatie moet jullie beiden voeden en bijdragen, en mag nooit een bron van lijden zijn. Om dit mogelijk te maken moet je je niet-onderhandelbare zaken identificeren. Dit zijn de rode lijnen die nooit overschreden mogen worden, en de aspecten van de relatie die je als essentieel beschouwt.

Deze niet-onderhandelbare zaken zijn geen lijst met eisen die je aan je partner stelt. Evenmin zijn het een reeks verzoeken die je hem geeft of bepaalde voorwaarden die je hem oplegt. Integendeel, het zijn de punten waar je duidelijk over moet zijn bij het kiezen van een partner, en waar je je aan moet houden bij de beslissing om je relatie voort te zetten of te beëindigen.

Kortom, niet-onderhandelbare zaken betekenen niet dat je je partner moet laten voldoen aan wat jij wilt. Ze betekenen trouw zijn en coherente beslissingen nemen. Laten we eens kijken wat deze aspecten inhouden en hoe je de jouwe kunt identificeren.

Stel in gesprek op de bank
Niet-onderhandelaars zijn noodzakelijk om van een relatie te genieten.

 Niet-onderhandelbare zaken in een relatie

Zoals we al eerder zeiden, zijn niet-onderhandelaars die aspecten die essentieel zijn als je samen van je leven wilt genieten. Sommige daarvan zijn buitengewoon algemeen. Het zijn in feite de basisprincipes van menselijkheid, respect en samenleven (ook al zien we ze vaak over het hoofd). Andere zijn individueel en verwijzen naar de eigen waardeschaal van elke partner.

Laten we beginnen met het bekijken van enkele voorbeelden van de rode lijnen die nooit overschreden mogen worden:

Eerlijkheid

Eerlijkheid is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen in een relatie en om je veilig en verbonden te voelen. Als je partner liegt, informatie verbergt of verdraait, kan dat je veel stress bezorgen. Dit kan je voortdurend op je hoede houden.

Als dit gebeurt, voel je je jaloers en wantrouwend en wordt het leed in je relatie groter dan het plezier. Als je niet wilt dat dit gebeurt, moet oprechtheid een stelregel zijn die altijd gerespecteerd moet worden.

Respect

Respect impliceert rekening houden met andere mensen. Het uit zich door anderen met waardigheid en waarde te behandelen. Fysieke of verbale agressie, vernedering, chantage of bedreigingen horen niet thuis in een relatie. Onverschilligheid of minachting evenmin.

Ongeacht de context (zelfs midden in een ruzie) en de mate van betrokkenheid die je hebt, verdien je het altijd om met menselijkheid behandeld te worden en je zou niet minder moeten accepteren.

Empathie

Empathie verwijst naar het vermogen je te verbinden met de mentale en emotionele wereld van een ander. In een relatie betekent het dat je even uit je eigen schoenen stapt in die van je partner. Dit is een fundamenteel proces. Dat gezegd hebbende, gebeurt het niet altijd. Maar als je je met je partner wilt verbinden is het essentieel.

In een relatie moet je je gehoord, verzorgd, begeleid en gesteund voelen. Het is belangrijk dat je partner je emoties weet te valideren, dat hij ze niet minimaliseert, en dat hij aan je zijde blijft, zelfs als je op je dieptepunt bent. Hoewel dit misschien klinkt als een voorrecht, is het een fundamentele zaak, en je zou de afwezigheid ervan nooit moeten tolereren.

Assertiviteit

Tot slot zou je bij het kiezen van een partner prioriteit moeten geven aan zijn of haar emotionele volwassenheid en communicatievaardigheden. Inderdaad, de persoon met wie je je leven gaat delen moet weten hoe hij zijn mening, behoeften en verlangens kan uiten als dat nodig is en op een gepaste manier.

Hij of zij moet bereid zijn te luisteren, te onderhandelen, compromissen te sluiten en conflicten rustig op te lossen. Deze vaardigheid voorkomt het soort misverstanden, ruzies en verborgen frustraties waar jullie allebei onder lijden.

Wat zijn jouw niet-onderhandelbare zaken?

Naast deze basis niet-onderhandelbare zaken zijn er nog andere die exclusief zijn voor elk individu. Ze hangen af van je eigen schaal van waarden, persoonlijke behoeften en voorkeuren. Het zijn geen grillen, maar elementen die je echt nodig hebt in je partner, wil je een affiniteit voor hem voelen en samen een leven kunnen opbouwen. Hier volgen enkele veelvoorkomende niet-onderhandelbare zaken.

De taal van de liefde

Elk individu drukt de liefde op een andere manier uit en wenst die ook te ontvangen. Sommige mensen zijn echt lichamelijk, terwijl anderen verlangen naar en prijs stellen op woorden van liefde. Anderen drukken hun genegenheid misschien uit door het leven voor hun partner gemakkelijker te maken.

Het is belangrijk om je eigen liefdestaal te identificeren en die aan je partner over te brengen. Je moet ook die van hen kennen. Onthoud dat er vele manieren zijn om liefde te tonen, en het kennen van de voorkeursmethoden van jullie beiden zal ervoor zorgen dat je je geliefd voelt.

Ideologie

Ideologie is een punt dat een stel kan verenigen of verdelen. Daarom is het raadzaam een partner te zoeken die op één lijn ligt met jullie. Zo zal een echt logisch en wetenschappelijk persoon waarschijnlijk botsen met iemand die echt spiritueel is. Hetzelfde gebeurt met politieke of religieuze ideologieën.

Verbintenis en type relatie

Je moet ook rekening houden met de mate van verbintenis die je wilt en het type relatie. Een monogame relatie is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een open relatie. En een kortdurende luchtige relatie is heel anders dan een met het oog op een langdurige toekomst.

Je moet bepalen wat je in dit opzicht wilt en nodig hebt, wat voor jou dient en werkt, en ervoor zorgen dat degene met wie je samen bent dezelfde verwachtingen en doelen heeft.

Waarden en levensstijl

Vraag je ten slotte af welke levensstijl je graag wilt dat je partner heeft. Misschien geef je de voorkeur aan een traditionele, huiselijke persoon of meer aan een zorgeloos en vrijgevochten individu. Aan de andere kant is het misschien belangrijk voor je dat ze ambitieus zijn en toegewijd aan hun carrière, of dat ze een fitnessfanaat zijn en prioriteit geven aan de verzorging van hun lichaam.

Voor sommige mensen zijn deze aspecten misschien niet zo belangrijk, maar voor anderen kan het een verschil maken als het erom gaat hun partner te bewonderen en met hem of haar overweg te kunnen. Als deze elementen belangrijk voor je zijn, wees dan niet bang om duidelijk te maken wat belangrijk is en zoek iemand die aan je criteria voldoet.

Blij stel
Het hebben van vergelijkbare levensstijlen en gewoonten helpt partners bij het bereiken van geluk in een relatie.

Niet-onderhandelbare zaken in een relatie leiden de weg

Je moet de tijd nemen bij het identificeren van je niet-onderhandelbare zaken. Behalve dat je daardoor duidelijker kunt zijn tegenover je partner, zal het proces je helpen jezelf beter te leren kennen.

Je zult ook leren wat je zoekt, en wat je wilt en nodig hebt in een partner. In feite zul je een duidelijk referentiepunt hebben om vanuit te werken en zul je je tijd niet verspillen aan het koppelen van iedereen tot wie je je ook maar het minste aangetrokken voelt.

Als je je niet-onderhandelbare zaken in gedachten houdt, zullen ze echt nuttig zijn. Ze zullen je namelijk helpen om het soort relaties te vermijden dat je gewoon niet wilt.

Bovendien, als je al een relatie hebt, brengen ze je dichter bij een vollere en meer bevredigende verbintenis, zowel voor jou als voor je partner. Daarom moet je ze altijd in gedachten houden. Als je dan op enig moment merkt dat ze niet aan bod komen, kun je vol vertrouwen de juiste actie ondernemen. Wellicht ook interessant voor jou

Besluitvorming in een relatie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Besluitvorming in een relatie

In dit artikel leggen we uit hoe verschillende factoren de besluitvorming in een relatie beïnvloeden en waarom er problemen kunnen ontstaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cuervo Rodriguez, J. J. (2013). Parejas viables que perduran en el tiempo. Diversitas: Perspectivas en psicología9(2), 257-270.
  • Chapman, G., & Campbell, R. (2016). The 5 Love Languages: the secret to love that lasts. Moody Publishers.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.