Het belang van klusjes voor kinderen
Kinderen moeten ook verantwoordelijkheden hebben, bijvoorbeeld klusjes in huis. We mogen niet vergeten dat geluk ook afhangt van het gevoel van competitie, van gewaardeerd worden om wie we zijn en wat we kunnen doen.
Door de kleintjes al vroeg in deze vaardigheid te onderwijzen, zullen ze ongetwijfeld hun gevoel van eigenwaarde verbeteren en volwassener worden in dat complexe avontuur dat het leven is.
Nu, Als we iets moeten toegeven over dit leren, is het dat het tijd en vaardige inspanningen van onze kant vereist. Soms, zoals we weten, is het voor ons veel gemakkelijker om alle huishoudelijke verantwoordelijkheden zelf uit te voeren.
Verantwoordelijkheid
We zijn eerder klaar en het resultaat is beter. Ook omdat we ruzie vermijden en iedereen tijd investeert in zijn eigen ding; spelende kinderen en volwassenen in hun volwassen wereld.
Ervan uitgaande dat dit laatste perspectief ernstige bijwerkingen met zich meebrengt. Het eerste is duidelijk: er zal een dag komen waarop deze kinderen volwassen worden en niet weten hoe ze de verantwoordelijkheden van hun leeftijd op zich moeten nemen.
Het tweede is frustratie, zowel die van ons als die van hen. Het feit dat ze niet eerder kennis hebben gemaakt met de kern van het leven, zoals verantwoordelijkheid, veroorzaakt veel ongemak. En zij zullen zich op hun beurt verloren en boos voelen als ze taken op zich moeten nemen die hen van de ene op de andere dag overweldigen.
Omdat verantwoordelijkheid verder gaat dan het opmaken van het bed, het helpen dekken van de tafel of het uitlaten van onze hond. De verantwoordelijke persoon is degene die weet hoe hij moet reageren op alledaagse tegenslagen, groot of klein.
Hij is ook iemand die initiatief heeft, die leert van zijn fouten, die onderscheid weet te maken tussen de mijne en de jouwe, die begrijpt dat het bereiken van bepaalde doelen inspanning vergt en dat de voldoening enorm is als je ze zelf uitvoert.
“Vrijheid betekent verantwoordelijkheid. Daarom zijn de meeste mannen bang voor haar.”
Kinderen verantwoordelijkheid leren dragen door middel van klusjes
Uitgaan van het laatste perspectief heeft ernstige neveneffecten. Het eerste is duidelijk: er komt een dag dat deze kinderen volwassen zijn en niet weten hoe ze hun verantwoordelijkheden moeten nemen. Het tweede is frustratie, zowel bij jou als bij hen.
Als je ze niet eerder hebt ingewijd in de kern van het leven, zoals bijdragen aan het huishouden, veroorzaakt dat een groot ongemak. Op hun beurt zullen de kleintjes zich verloren en boos voelen omdat ze van de ene op de andere dag taken op zich moeten nemen.
Dit komt omdat verantwoordelijkheid verder gaat dan het bed opmaken, de tafel helpen dekken of de hond uitlaten. Een verantwoordelijk persoon weet hoe te reageren op alledaagse tegenslagen, groot of klein.
Het is ook iemand met initiatief, die leert van zijn fouten, die onderscheid weet te maken tussen die van mij en die van jou, en die begrijpt dat het bereiken van bepaalde doelen inspanning vergt. Bovendien zijn ze heel tevreden als ze die zelf uitvoeren.
Kinderen moeten klusjes hebben om gelukkig te zijn
Mensen behandelen hun kinderen vaak alsof ze langetermijngasten in hun huis zijn. Je moet echter begrijpen dat kinderen geen gasten zijn die je altijd moet vermaken. Bovendien aarzelen sommigen zelden om hun leven gemakkelijker te maken door elk probleem en elk incident op te lossen, elk zoekgeraakt speeltje op te rapen en terug op zijn plaats te leggen, en in het algemeen achter hen op te ruimen.
Je kinderen zijn geen gasten. In plaats daarvan zijn het kleine mensen die jou nodig hebben om zich te beschermen. Maar ze hebben ook jouw lessen nodig om het avontuur van het opgroeien in goede banen te leiden. Zoiets vereist dat je je niet beperkt tot het zijn van hun bedienden. In plaats daarvan moet je hun gidsen zijn, hun facilitators, en die altijd toegankelijke figuur waar ze op kunnen vertrouwen.
Dit alles leidt ongetwijfeld naar de educatieve pijlers van de theorieën van Lev Vygotsky. Het werk van deze psycholoog onthulde dat elke ouder of opvoeder kennis moet faciliteren, niet alleen overdragen.
Kinderen moeten ook verantwoordelijkheden hebben, want alleen zo zullen ze de vaardigheden verwerven om zichzelf te leren kennen en te ontdekken waartoe ze in staat zijn. Leren is als een toren waarop ze geleidelijk een stevig fundament kunnen bouwen. Een toren waarmee ze uiteindelijk zelfstandig zullen opstijgen als de tijd daar is.
Hier zijn enkele sleutels om je kinderen op te voeden in de competentie van verantwoordelijkheid.
Hoe vroeger hoe beter, verantwoordelijkheden moeten genormaliseerd worden
Opvoeding begint vanaf de eerste minuut van het leven. Je voedt het op door routines, gewoonten en procedures in te stellen waaraan je kleintjes vanaf hun geboorte gewend zijn. Je stem, houding en voorbeeld zijn ook belangrijke opvoedingsmiddelen. Daarom moet je duidelijk zijn dat je bij het opvoeden in verantwoordelijkheden niet moet wachten tot ze acht, negen of twaalf jaar oud zijn.
Hier is een voorbeeld. Vraag een kind om thuis van de ene op de andere dag een reeks taken op zich te nemen en je zult weerstand, tegenzin en verzet vinden. Maar begin vanaf drie of vier jaar met het introduceren van basisklusjes in hun routines, terwijl iedereen thuis zijn eigen klusjes doet, en ze zullen het als normaal beschouwen.
Welke soorten klusjes kunnen kinderen hebben, afhankelijk van hun leeftijd?
Nu weet je dat kinderen ook verantwoordelijkheden moeten hebben. Maar welke kunnen ze wel en welke niet op zich nemen? Dit is een veelgestelde vraag en gemiddeld moet je in je lijst rekening houden met hun leeftijd. Er is echter één ding dat je moet weten. De leeftijd van een kind is geen objectieve referentie voor alles; alleen een uitgangspunt.
Dit komt omdat sommige kinderen van zes jaar volwassener zijn dan andere. Daarom zullen sommigen om verschillende redenen niet in staat zijn om bepaalde taken op zich te nemen.
Het veiligste is om logica te gebruiken en de vooruitgang van de kinderen in de gaten te houden. Naarmate ze volwassener worden, kun je ze andere taken geven, zolang ze maar veilig zijn en in hun eigenwaarde en volwassenheid investeren.
Positieve versterking en hun beste voorbeeld zijn
Wees je van één ding bewust als je een kind verantwoordelijkheid geeft: ze zullen falen, fouten maken en details verwaarlozen. Daarom moet je niet straffen, bekritiseren of boos worden.
Onthoud dat verantwoordelijkheden ook zeer waardevolle leerprocessen zijn. Daarom is het altijd het beste om positieve bekrachtiging te gebruiken. Wees geduldig, vertrouw ze en geef het goede voorbeeld.
Leg de lat hoog, want uitdagende klusjes zijn goed voor kinderen
Het loont de moeite om de lat zo hoog mogelijk te leggen bij je kinderen en te kijken hoe ze reageren. Zoiets geeft hen de kans om zichzelf uit te dagen, om aan jou (en vooral aan henzelf) te bewijzen dat ze goed zijn in bepaalde dingen.
Uitdagende klusjes kunnen kinderen motiveren en hen aanmoedigen om ongelooflijke processen in de praktijk te brengen, zoals plannen, verbeelding en trial-and-error.
Een voorbeeld van een uitdaging is om hen aan te moedigen om thuis hun eigen moestuin te laten groeien. Laat ze ook een week lang hun grootouders helpen of jou helpen met het maken van het boodschappenlijstje.
Al deze taken kunnen interessant zijn voor je kinderen en zullen hen helpen hun zelfvertrouwen, volwassenheid en verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Daniels, H. (2016). Vygotsky and Pedagogy. Vygotsky and Pedagogy (pp. 1–198). Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.4324/9781315617602