Het belang van jezelf laten gelden

We willen allemaal gerespecteerd, gewaardeerd en erkend worden op sociaal gebied. Dus waarom is het soms zo ingewikkeld? Wij bieden je enkele antwoorden.
Het belang van jezelf laten gelden
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 15 januari, 2024

Sociale relaties hebben een enorme invloed op ons welzijn. Elke dag hebben we contact met vrienden, familie, bazen, collega’s, vreemden… en al deze interacties hebben invloed op ons humeur. Daarom kunnen degenen die moeite hebben om voor anderen op te komen, schade aan hun gevoel van eigenwaarde oplopen en meer lijden dan voldoening verkrijgen uit hun relaties met anderen. Maar hoe kun je jezelf laten gelden?

Idealiter zouden we allemaal respectvol, empathisch en vriendelijk moeten zijn voor de mensen om ons heen. Niemand verdient het om gekleineerd, genegeerd of emotioneel gekwetst te worden.

Er bestaat echter geen twijfel over dat onze houding invloed heeft op de behandeling die we van anderen krijgen. Daarom is het onze eigen verantwoordelijkheid is om onszelf te beschermen tegen opmerkingen of handelingen van anderen die schadelijk kunnen zijn. Maar hoe kunnen we die grenzen verdedigen die niemand mag overschrijden om jezelf te laten gelden?

Twee verkeerde posities

Er zijn twee typische houdingen die gewoonlijk worden gebruikt om voor anderen op te komen, maar die niet het verwachte resultaat opleveren. De eerste daarvan is het aannemen van een agressieve en kwetsende houding, waarbij respect met angst wordt verward.

Als je andere mensen op deze manier behandelt, kan dit hen ervan weerhouden misbruik van je te maken, maar het zal uiteindelijk voor beide partijen relatieconflicten en ongemak veroorzaken.

Aan de andere kant zijn er mensen die proberen hun waarde in de ogen van anderen te vergroten door te proberen aan de wensen en verzoeken van anderen te voldoen. Het is waar dat altruïstische mensen die bereid zijn te helpen positief gewaardeerd worden.

Er is echter een belangrijk verschil tussen vrijwillig geven of geven om te voorkomen dat je wordt afgewezen. In het tweede geval bestaat het risico dat anderen je niet waarderen om wie je bent, maar om wat je aan hen kunt bijdragen.

9 sleutels om jezelf te laten gelden

Dus als geen van beide standpunten adequaat is, hoe kunnen we dan voor anderen opkomen? Hieronder laten wij je enkele richtlijnen zien om jezelf te laten gelden.

1. Vergroot je zelfvertrouwen

Het is moeilijk voor je om voor anderen op te komen als je zich niet eerst bewust bent van je waarde. Een laag zelfbeeld en onzekerheid leiden vaak tot het toestaan van mishandeling of het voortdurend proberen anderen te plezieren.

Een toename van het zelfvertrouwen zorgt ervoor dat iemand standvastiger kan zijn in interacties, wat ook tot uiting komt in passender non-verbaal taalgebruik (bijvoorbeeld een meer rechtopstaande houding, een hogere stemtoon of beter oogcontact).

Vrouw loopt een denkbeeldige trap op

2. Stel grenzen

Hoewel het ideaal zou zijn dat we allemaal met respect en vriendelijkheid worden behandeld, is de realiteit dat wijzelf degenen zijn die anderen laten zien hoe ze ons moeten behandelen. Het is dus essentieel om grenzen te stellen en ervoor te zorgen dat deze worden nageleefd.

Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat het onaanvaardbaar is als iemand anders zijn stem tegen je verheft of kwetsende of spottende opmerkingen over je maakt. In dat geval moet je dit op assertieve wijze laten weten en zich indien nodig uit de relatie terugtrekken om dit gedrag niet toe te staan.

3. Geef jezelf waarde

Als je wilt dat andere mensen je waarderen en respecteren, moet je je ook zo gaan gedragen. Dit betekent dat je prioriteit geeft aan jezelf, voor jezelf zorgt en jezelf respecteert in je dagelijkse leven.

Als je jezelf bijvoorbeeld als waardevol beschouwt, probeert je jezelf goede relaties, goede gewoonten en gezonde routines aan te bieden. Je zorgt dan voor de informatie die je consumeert en de activiteiten waarin je je tijd investeert.

Wanneer je je prioriteit wordt, kunnen anderen dit waarnemen en is de kans groter dat je relaties aansluiten bij het nieuwe beeld dat je van jezelf heeft. Op deze manier zullen alleen degenen die je met hetzelfde respect en dezelfde aandacht behandelen als je jezelf biedt, in je leven blijven.

4. Werk aan assertiviteit

Assertiviteit is het vermogen om onze gevoelens, meningen en behoeften duidelijk en eerlijk te uiten, zonder te vervallen in agressiviteit of passiviteit; respect voor anderen, maar bovenal respect voor onze eigen behoeften.

Een belangrijke factor is om in gedachten te houden dat er niets mis is als onze ideeën of meningen niet samenvallen met die van anderen; In feite is het volkomen normaal.

5. Probeer niet iedereen zoals jij te laten zijn

Het is bekend dat het onmogelijk is dat iedereen je leuk vindt. Veel mensen, vooral degenen met een laag zelfbeeld, hebben echter een onstuimige behoefte om door iedereen aardig gevonden te worden. Alleen dan voelen ze zich gevalideerd en erkend.

Helaas brengt deze bewering alleen maar frustratie met zich mee. Omdat achter het feit dat hij te meegaand is, de echte valkuil schuilgaat. Dit is de verwachting van iets terug (erkenning of genegenheid), en de persoon ontvangt dit zelden op deze manier.

Als we zo graag erkenning willen, leven we om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

-Ichiro Kishimi-

6. Denk wat je zegt, zeg wat je denkt

Zoals we al zeiden, is het belangrijk dat we weten hoe we onze verlangens moeten communiceren, meningen, gevoelens, enz. Er zijn echter momenten waarop we moeten stoppen om na te denken over wat we gaan zeggen, of we de juiste woorden moeten kiezen, objectiever moeten zijn, emoties opzij moeten zetten, enz.

Dit is om niet kwetsend te zijn of dingen te zeggen waar we later spijt van kunnen krijgen. Op de lange termijn zal deze praktijk aan anderen duidelijk maken dat we consistent zijn en trouw aan ons woord.

7. Projecteer vertrouwen in jezelf

Onze lichaamstaal zegt veel meer dan duizend woorden. Daarom is het belangrijk dat onze gebaren en non-verbale uitdrukkingen veiligheid en vertrouwen in onszelf uitstralen. Enkele sleutels om dit te bereiken zijn:

  • Houd oogcontact met onze gesprekspartners.
  • Ontspan je spieren en laat je armen vrij bewegen terwijl we praten.
  • Rug en hoofd rechtop.
  • Zorg voor een gematigde toon en passend bij de context.
  • Naarmate je deze uitdrukkingen aanpast, zal je persoonlijkheid zich ook aanpassen aan je lichaamstaal, waardoor je zich zelfverzekerder voelt.

8. Leer van respectabele mensen

Het kan een grote hulp zijn om respectabele mensen als referentie te nemen. In dit geval kunt je analyseren hoe ze zich uiten, welke gewoonten ze hebben, welke strategieën ze hebben toegepast om te komen waar ze zijn, enz. en deze in je proces opnemen.

Het ideaal is dat je mensen als voorbeeld neemt die uitstralen wat jij wilt zijn.

Groep vrienden maakt een selfie

9. Zorg ervoor dat je je geduld niet verliest

Jezelf laten gelden tegenover anderen betekent niet dat je agressief of gevreesd wordt door anderen, dat zeiden we in het begin al. Daarom is het belangrijk dat we leren onze emoties op de best mogelijke manier te kanaliseren om te voorkomen dat we anderen niet respecteren.

Dit betekent echter niet dat we zwijgen of onderdrukken wat we voelen. Het betekent dat we effectieve strategieën toepassen om onze emotionele toestanden te verwerken zonder anderen of onszelf schade te berokkenen.

De relatie tussen jezelf laten gelden en je goed voelen

In eerste instantie lijkt het misschien dat het feit dat anderen ons accepteren en erkennen ons geluk en welzijn kan brengen. De relatie werkt echter omgekeerd. Waarde komt altijd van binnenuit en wordt vervolgens naar buiten weerspiegeld; niet het tegenovergestelde.

Daarom is het belangrijkste dat je een goed gevoel over jezelf begint te krijgen. Dat je jezelf sterker maakt en je zelfconcept versterkt. Vanaf deze plek worden houding en gedrag automatisch aangepast en het zijn deze veranderingen die een transformatie van relaties met anderen genereren. Begin door jezelf te laten gelden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Grant, A. (2013). In the company of givers and takers. Harvard Business Review91(4), 90-97.
  • Pereira, M. L. N. (2008). Relaciones interpersonales adecuadas mediante una comunicación y conducta asertivas/Adequate human relationships through an assertive conducts and communication. Actualidades investigativas en educación8(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.