Het belang van initiatief op de werkplek en hoe het te ontwikkelen
Welke kwaliteiten denk je dat iemand nodig heeft om goed te presteren op het werk? Natuurlijk hangt dat af van de specifieke baan, maar je denkt waarschijnlijk dat ze verantwoordelijk, flexibel en nauwgezet moeten zijn. Hoewel dit waar is, is het landschap van de maatschappij en de bedrijven tegenwoordig veranderd. Het is inderdaad niet meer voldoende om een efficiënte werknemer te zijn. Een eigenschap waarmee je je kunt onderscheiden op de werkplek is initiatief.
Deze beroepscompetentie is een van de meest gevraagde door organisaties vanwege de voordelen die het oplevert. Iemand met initiatief is, ceteris paribus, geneigd zich meer gemotiveerd en betrokken te voelen bij zijn werk. Daarom zijn ze een grote aanwinst als het gaat om innovatie en het voorstellen van verbeteringen in interne processen.
Maar, wat is initiatief op de werkplek precies? Wat kun je doen om het te ontwikkelen? Kom hier te weten.
Initiatief op de werkplek: een 21e-eeuwse competentie
Om het belang van initiatief op de werkplek te begrijpen, moeten we kijken naar de huidige arbeidsmarkt. In het industriële tijdperk waren de taken meer monotoon en repetitief, en vereisten ze nauwkeurigheid en precisie, maar niet zoveel nieuwsgierigheid en creativiteit.
Tegenwoordig is er door globalisering en technologische vooruitgang echter sprake van een heel ander scenario, waarin zachte vaardigheden essentieel zijn.
Van werknemers wordt verlangd dat ze bijdragen aan niet-gemechaniseerde taken, zoals veerkracht, teamwerk en empathie, en dat ze zich kunnen aanpassen. En natuurlijk initiatief. Deze kwaliteit wordt opgevat als de bereidheid om veranderingen, verbeteringen of aanpassingen voor te stellen en te ontwikkelen die een positief effect hebben op de processen, dynamiek of resultaten van de organisatie.
Initiatief is het vermogen om de omgeving te observeren en aan te geven wat anders kan dan de concurrentie. Het gaat ook om het optimaliseren van werkprocessen en het verbeteren van de motivatie en de werkomgeving.
Het bestaat echter niet alleen uit het voorstellen van nieuwe producten of diensten. Het impliceert ook het bezit van een globale visie die het mogelijk maakt op te sporen waar en hoe in te grijpen om vooruitgang te boeken.
Sleutels tot het ontwikkelen van initiatief op de werkplek
Initiatief op de werkplek is gunstig voor organisaties omdat het hen in staat stelt zichzelf opnieuw uit te vinden, vooruit te gaan en betere resultaten te behalen. Het is ook positief voor de werknemer omdat hij zich nuttiger, waardevoller, gemotiveerder en tevredener voelt in zijn dagelijkse routine. Dat gezegd hebbende, mag niet vergeten worden dat het iets is waar ze vaak niet op voorbereid zijn.
In feite worden we traditioneel aangespoord om passieve onderdanen te zijn, ontvangers van informatie en opdrachten. Van jongs af aan leren we te voldoen aan wat eerlijk en noodzakelijk is, maar we worden niet aangemoedigd om kritisch denken, nieuwsgierigheid en initiatief te ontwikkelen.
Daarom kan het voor ons als volwassenen moeilijk zijn om deze vaardigheden in de werkomgeving toe te passen. Als je ze wilt verbeteren, moet je de volgende stappen nemen:
Neem geen genoegen met naleving
Je weet dat je in je baan betaald wordt om een reeks vaste taken uit te voeren. Maar dit betekent niet dat je genoegen moet nemen met het minimale. In feite moet je een manier vinden om betere resultaten te bereiken en het proces gemakkelijker en aangenamer te maken.
Kleine veranderingen om je werkomgeving te verbeteren of je manier van werken eenvoudiger en efficiënter te maken kunnen een verschil maken. Loop dus niet vast. Wees opmerkzaam. Zoek uit wat je kunt verbeteren.
Heb een proactieve houding
Initiatief op de werkplek is uiterst belangrijk in moeilijke tijden. Het betekent dat je, in plaats van spijt te hebben, te klagen of je gedemotiveerd te voelen, veerkrachtiger en flexibeler bent. Bovendien werk je samen en zoek je naar oplossingen.
Deze houding wordt zeer gewaardeerd door bazen en collega’s op het werk, omdat ze bijdraagt aan het algemeen belang en een goede werkomgeving bevordert. Ook als je anticipeert op mogelijke problemen en manieren voorstelt om ze te voorkomen, zul je meer succes hebben.
Probeer gemotiveerd te blijven
Je zult aanzienlijk betere resultaten bereiken als je echt betrokken raakt bij je taken en plezier hebt in wat je doet. Je moet ook op je stemmingen letten en weten hoe je je emoties kunt reguleren als je gemotiveerd wilt blijven.
Natuurlijk voel je je niet altijd even geïnspireerd. Je kunt echter bepaalde prikkels vinden in repetitieve en monotone taken, waardoor je op persoonlijk vlak verrijkt wordt. Het verhogen van de moeilijkheidsgraad of het doorvoeren van bepaalde veranderingen kunnen bijvoorbeeld de uitdagingen zijn die je nodig hebt om actief en betrokken te blijven bij je werk.
Verlies je angst voor afwijzing
Om op de werkplek initiatief te tonen, moet je durven voorstellen, voorstellen en meedoen. Dat gezegd hebbende, je eigen stem hebben en die laten horen is niet altijd zo gemakkelijk, omdat je waarschijnlijk geleerd hebt om bevelen op te volgen en op te passen dat je niet te opdringerig bent.
Maar als je je angst voor afwijzing kwijtraakt, kun je feedback geven aan je bedrijf en suggesties doen voor manieren waarop ze misschien moeten verbeteren. Vergeet niet dat je eigen opmerkingen en meningen geldig en de moeite waard zijn.
Let op je houding
Als je deel uitmaakt van een organisatie, draag je niet alleen je fysieke, creatieve of intellectuele werk bij, maar ook (positief of negatief) met je energie en houding.
Een positieve, vriendelijke, empathische en samenwerkende werknemer is van grote waarde in een werkteam. Zij verspreiden namelijk enthousiasme en zorgen voor een prettige werkomgeving. Daarom moet je werken aan deze persoonlijke sterke punten (Engelse link).
Toon een goede instelling
Er zijn veel gelegenheden die zich aan je voordoen waarin je initiatief kunt tonen. Bijvoorbeeld als er vrijwilligers nodig zijn voor een project, of gewoon door je hulp aan te bieden of te benadrukken dat je bereid bent mee te werken aan taken die niet per se tot je normale werk behoren.
Dit kan deuren openen voor promotie, je helpen je relaties met collega’s te verbeteren. Het kan je ook in staat stellen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en je kennis uit te breiden.
Waardeer je werk
Tot slot, zoals je ziet, vereist het tonen van initiatief op de werkplek dat je meer geeft dan wat men gewoonlijk van je verwacht. Bijvoorbeeld extra energie, tijd of moeite. Je hoeft niet per se uit te zijn op een specifieke beloning. Maar het is belangrijk dat je je werk en alles wat je momenteel bijdraagt en kunt leveren aan de organisatie weet te waarderen.
Als je je inzet niet waardeert en niet merkbaar maakt, kun je gefrustreerd en ontevreden raken. Daarom hoort het verkrijgen van erkenning er ook bij.
Bedrijven beïnvloeden ook het initiatief van werknemers
Bovenstaande richtlijnen zijn gericht op jou als je een werknemer bent op een bepaald niveau, zodat je met je gedrag en houding meer initiatief kunt tonen. Het is echter belangrijk te bedenken dat niet alle omgevingen bevorderlijk zijn voor het kweken van deze kwaliteit.
Toch moeten bedrijven openstaan voor de mening van hun werknemers. Ze moeten luisteren naar hun stem en ruimte geven aan hun ideeën en suggesties.
Daarnaast is het belangrijk dat ze hun teams aanmoedigen en motiveren (Engelse link), en promotiemogelijkheden en beloningsplannen bieden. Want als de bereidheid eenzijdig is, zal het niet ver komen. Je extra inspannen in een omgeving die dat niet waardeert of waardeert, is immers voor niemand prettig.
Ten slotte kun je door initiatief te ontwikkelen je zelfvertrouwen vergroten. Bovendien kun je misschien nieuwe kansen voor jezelf zoeken of creëren, kansen waarin je professioneel kunt blijven groeien.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Fundación Adecco. (2020). 20 competencias contra la exclusión social en el empleo. https://fundacionadecco.org/wp-content/uploads/2020/04/guia-2020.pdf
- Gander, F., Proyer, R. T., Ruch, W., & Wyss, T. (2012). The good character at work: An initial study on the contribution of character strengths in identifying healthy and unhealthy work-related behavior and experience patterns. International archives of occupational and environmental health, 85, 895-904.
- Gerhart, B., & Fang, M. (2015). Pay, intrinsic motivation, extrinsic motivation, performance, and creativity in the workplace: Revisiting long-held beliefs. Annu. Rev. Organ. Psychol. Organ. Behav., 2(1), 489-521.