Het belang van je houding

Het belang van je houding

Laatste update: 12 april, 2017

Van alles dat goed voor je gaat, is je houding het meest belangrijk. Door je houding krijg je de beste schoenen om om de stenen op je pad heen te lopen. Het is waardoor je je hindernissen zal overwinnen en het zorgt ervoor dat je groots wordt. Want een goede houding is de kracht waardoor we doorgaan, weerstaan en triomferen.

Onze houding kun je niet zien en niet aanraken, maar het uit zichzelf in je reacties, in je manier van omgaan met het dagelijkse leven.

Mijn houding is op een zodanige wijze gedefinieerd, dat als je me dicht bij de afgrond brengt om me te zien vallen, je zal ontdekken dat er geen enkel zwak punt is dat mij kan doen vallen; mijn hart is zowel sterk als zichtbaar en ik wil geen nutteloze gevechten meer voeren.

Onze houding ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het leven creëert hem door middel van verschillende processen. Niet opgeven, het niet zien van de schaduwen op bewolkte dagen, weerstand bieden tegen het leven met veerkracht, balans en het geloven dat we kunnen overwinnen, zijn allemaal onderdelen van houding. Het is niet alleen maar een kwestie van optimisme. We moeten ook een objectief realisme behouden waarbij we het beste in onszelf naar buiten kunnen brengen.

Het is niet de persoon die het meeste ruimte inneemt die het grootst is, maar de persoon die de grootste leegte achterlaat als hij vertrekt. Deze grootsheid wordt dag na dag gesmeden door het hebben van een goede houding, die ons, maar ook anderen, gelukkig maakt.

Mijn houding is mijn harnas en een tuin die nooit vergaat

Tuin

Er zijn houdingen voor alle smaken en kleuren. Er zijn er zelfs voor ieder moment van de dag. We zijn er zeker van dat jij ook iemand kent die een onvoorspelbare houding heeft. Soms lijken ze strijdlustig en een moment later worden ze overspoeld door zo’n fatalistische neerslachtigheid, dat ze ons hier bijna mee infecteren.

Er zijn twee dimensies die de neiging hebben om mensen te definiëren: de eerste is ons geduld als dingen niet gaan op de manier waarop we hadden gehoopt, als we niets overhouden. De tweede is onze houding als we alles hebben.

Het is mogelijk dat je denkt dat onze houdingen en onze persoonlijkheid hetzelfde zijn. Ze zijn aan elkaar verwant, daar is geen twijfel over mogelijk. Onze houding is aanwezig bij alles wat we doen. Het zorgt ervoor of we iets accepteren of afwijzen. Het geeft smaak aan onze dagelijkse overwinningen of maait juist het gras onder onze voeten weg, waardoor we neerslachtig worden.

Houdingen worden bepaald door een cognitieve component, een affectieve component en een gedragsmatige component. Het zijn processen die we geleidelijk internaliseren in de loop van ons leven en in onze ervaringen, totdat ze ons en de keuzes die we maken definiëren.

Een wantrouwende houding, op basis van voorzichtigheid, angst voor de gevolgen en de constante herinnering aan vergissingen of slechte ervaringen uit het verleden, zal ons doen leven in een zeer gesloten werkelijkheid, die gebaseerd is op zelfbescherming. Aan de andere kant zullen de mensen die op een gezonde manier in het reine komen met hun verleden, met veerkracht, en die het leven zien als een constante kans, een meer open en positieve houding hebben.

Er wordt vaak gezegd dat een houding niet hetzelfde is als aanleg en dat het echt pilaren zijn die ons hoogte geven van waaraf we de wereld kunnen zien in al zijn glorie. Daar waar dromen binnen handbereik zijn…

We weten ook dat het niet altijd makkelijk is om het gehele plaatje te zien als we problemen hebben en ons zorgen maken. Maar het is de houding die we in deze omstandigheden aannemen, die echt ons definieert. Sta niet toe dat je positieve houding komt te verwelken in het chaotische gerommel van het leven.

Slak op Tak

Ga op zoek naar je beste houdingen en zet ze iedere dag van je leven voorop

Er zijn dagen waarop we niet verder kunnen. Wanneer we wanhopig op zoek zijn naar dat sprankje hoop, maar het niet kunnen vinden. Of nog erger, soms veroorzaken de mensen om ons heen dit soort depressie. Wat kunnen we doen?

Vandaag kies ik ervoor om dapper te zijn en een stap in de richting van het licht te zetten, in de richting van dat wat mij inspireert. Je bent vrij om te doen wat je wilt, je bent de meester van je eigen houding, maar de mijne zal mij ertoe leiden om weer in mezelf te geloven.

Zoals gezegd, het is niet makkelijk om onszelf plotseling in positiviteit te wikkelen, als iemand die besluit om een magisch poeder op zichzelf te gooien. Geluk kent geen rituelen of magie, maar het kent wel houdingen.

Houdingen zijn een psychologisch construct dat kan worden geheroriënteerd, veranderd en zich op een doel kan richten. Hiervoor moeten we geloven dat we het verdienen om beter te worden, dat we het verdienen om weer gelukkig zijn. Verander je gedachten en je zult je houding veranderen, om je werkelijkheid te transformeren. Door gedachten ontstaan emoties, dan motivatie en ten slotte de zoektocht naar een doel.

Houd er rekening mee dat de personen om ons heen soms een sterk effect op onze houding kunnen hebben. Houd een gepaste afstand tussen jezelf en de mensen die je persoonlijke groei aantasten en durf om lichter te lopen, om vrijer te lopen…

Kijk binnenin jezelf, zorg goed voor jezelf, praat met jezelf en begrijp dat al je grootsheid er al is, verborgen in jezelf. Durf om het eruit te trekken, laat die sterke houding naar buiten komen die je zal toestaan om de enige eigenaar te worden van je dromen, zodat je ze kunt delen met de mensen die je liefhebt.

Spiegelbeeld

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.