Het belang van je houding

Het belang van je houding

Laatste update: 03 februari, 2017

Van alles dat goed gaat in je leven, is je houding het belangrijkst. Dit is hoe je de beste schoenen aantrekt om de stenen op de weg te vermijden, dit is hoe je hindernissen overwint en wat je geweldig maakt. Want een goede houding is de kracht die ons laat volharden, verzetten en triomferen.

Onze houding is iets dat je niet kunt zien. Het kan niet worden aangeraakt, maar het uit zich in onze reacties, in onze manier van het omgaan met het dagelijks leven.

Mijn houding wordt op zo’n manier gedefinieerd, dat als je me meeneemt naar een ravijn om me er in te duwen, je zal ontdekken dat er geen enkele zwakheid in me zit die me doet wankelen. Mijn hart is sterk en zichtbaar en ik wil geen zinloze strijd meer vechten.

Onze houding is niet iets dat zomaar opeens ontstaat. Het leven creëert je houding door middel van verschillende processen. Niet opgeven, geen schaduwen zien op donkere dagen, je verzetten tegen het leven, balans en het geloof dat we alles kunnen overwinnen zijn onderdelen van een houding. Het is niet alleen maar een kwestie van optimisme. We moeten ook een objectief realisme behouden waarbij we weten hoe we het beste in onszelf naar boven kunnen halen.

Het is namelijk niet zo dat de persoon die de meeste ruimte inneemt groots is, maar de persoon die de grootste leegte achterlaat als hij vertrekt. Deze grootheid wordt iedere dag gesmeed door een goede houding die ons, en ook anderen, gelukkig maakt.

Mijn houding is mijn pantser en een tuin die nooit verwelkt

Bloemen

Er zijn houdingen voor alle smaken en kleuren. Er zijn zelfs verschillende voor momenten in de dag. We zijn er zeker van dat jij ook wel iemand kent met een onvoorspelbare houding. Soms zijn ze strijdlustig en een moment later worden ze overspoeld door zo’n fatalistische neerslachtigheid dat ze ons er bijna mee besmetten.

Er zijn twee dimensies die mensen definiëren: de eerste is ons geduld als dingen niet gaan zoals we hadden gehoopt, als we niets hebben. De tweede is onze houding als we alles hebben.

Het is zeer goed mogelijk dat je denkt dat onze houdingen en onze persoonlijkheid hetzelfde zijn. Ze houden verband met elkaar, daar is geen twijfel over mogelijk. Onze houdingen zijn aanwezig in alles wat we doen. Ze geven smaak aan onze dagelijkse overwinningen, of het tegenovergestelde, ze zorgen ervoor dat ons gedrag somber wordt.

Houdingen worden bepaald door een cognitief onderdeel, een affectief onderdeel en een gedragsmatig onderdeel. Dit zijn de processen die we langzaam internaliseren tijdens ons leven en onze ervaring totdat ze ons en onze keuzes bepalen.

Een wantrouwende houding, gebaseerd op voorzichtigheid, angst voor gevolgen en de constante herinnering aan de fouten of slechte ervaringen uit het verleden zal ervoor zorgen dat we in een gesloten realiteit leven die erom draait onszelf te beschermen.

De mensen die in het reine komen met hun verleden op een gezonde manier, door middel van veerkracht, en die het leven als een constante kans zien, zullen een meer open en positieve houding hebben.

Er wordt vaak gezegd dat houdingen geen aanleg zijn en dat ze de steunpilaren zijn die ons de hoogte geven vanaf waar we de wereld in al zijn glorie kunnen zien. Dat is waar dromen binnen handbereik komen…

We weten ook dat het niet altijd makkelijk is om het grote plaatje te zien als we problemen hebben en ons zorgen maken. Het is de houding die we aannemen onder deze omstandigheden die ons echt definieert. Zorg ervoor dat je je positieve houding niet laat verwelken in de chaotische rommel van het leven.

Rechtop

Zoek je beste houdingen en zet ze iedere dag van je leven bovenaan

Er zijn dagen waarop we het niet meer zien zitten, waarop het niet uit lijkt te maken hoeveel we zoeken naar dat zonnestraaltje, we kunnen alleen maar het donker zien. En nog erger, soms veroorzaken de mensen om ons heen die staat van verdediging. Wat kunnen we doen?

Vandaag kies ik ervoor om dapper te zijn en een stap naar het licht toe te zetten, naar wat me inspireert. Je bent vrij om te doen wat je wil, je bent de baas over je eigen houdingen, maar die van mij zorgen ervoor dat ik weer in mezelf geloof.

Zoals we al hebben gezegd, is het niet makkelijk om onszelf opeens te omringen met positiviteit zoals iemand die een soort van magisch poeder over zichzelf heen heeft gestrooid. Geluk komt niet door rituelen of magie, maar het kent wel houdingen.

Houdingen zijn een psychologische constructie en kunnen opnieuw worden georiënteerd, veranderd en op een doel worden gericht. Hiervoor moeten we geloven dat we iets beters verdienen, dat we verdienen om weer gelukkig te zijn.

Verander je gedachten en je zal je houding veranderen om je realiteit te transformeren. Door middel van gedachten ontstaan emoties, dan motivatie en uiteindelijk de zoektocht naar een doel.

Houd in gedachten dat soms de mensen om ons heen een sterk effect op onze houding kunnen hebben. Houd een bepaalde afstand tussen jou en de mensen die jouw persoonlijke groei afbreken en durf om naar het licht te gaan, om vrijer te lopen…

Kijk in jezelf, zorg voor jezelf, praat met jezelf en begrijp dat al je grootsheid daar is, verborgen in jezelf. Durf om het te laten zien, laat die sterke houding naar boven komen, waardoor je de enige eigenaar bent van je dromen zodat je ze kunt delen met de mensen van wie je houdt.

Spiegelbeeld

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.