Het belang van het aanvaarden van een "nee"

Leren een "nee" te aanvaarden is even belangrijk als leren het te zeggen. Het leven zit vol situaties waarin je je verlangens en eisen moet opgeven omdat het onmogelijk is ze waar te maken. Door dit feit te aanvaarden kun je groeien.
Het belang van het aanvaarden van een "nee"

Laatste update: 06 augustus, 2022

Er wordt veel gezegd over het belang van “nee” leren zeggen. Men heeft het zelden echter over het belang van een “nee” aanvaarden. Weten hoe je het moet zeggen is even noodzakelijk als weten hoe je het moet aanvaarden. Er zijn dromen en verlangens die je gewoon niet tot bloei kunt brengen en dat is onvermijdelijk. Als je het dus moeilijk vindt om in welke situatie dan ook een “nee” te accepteren, zal het leven heel moeilijk voor je zijn.

De levensfase waarin het moeilijker is om een “nee” te horen is tijdens de kindertijd. Dit is normaal op die leeftijd omdat kinderen uiterst egocentrisch zijn. Het vermogen om situaties gezamenlijk te zien ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Dit uiteraard mits hun opvoeding bijdraagt tot de ontwikkeling van dit vermogen.

Een “nee” aanvaarden is je grenzen frontaal confronteren, ook al klinkt het in principe onaangenaam om dat te doen. Het is duidelijk dat er een verlangen achter zit dat botst met de negatieve reactie. Daarom is er in meer of mindere mate sprake van frustratie. Dit is op zich niet slecht. Het is slechts een natuurlijk deel van het leven en je hoort er natuurlijk op te reageren.

Kind krijgt preek van moeder

“Nee, nee, nee”

Iedereen weet dat er verschillende vormen van “nee” zeggen zijn. Sommige zijn tijdelijk, terwijl andere permanent zijn. Daarnaast gaat het bij sommige om het opgeven van iets dat niet zo relevant is. Bij andere gaat het juist om het opgeven van iets waar je veel waarde aan hecht, van houdt of nodig hebt. Geen mens ontkomt aan de verschillende ervaringen van het zeggen of horen van een “nee.”

Het negatieve is soms direct, zoals wanneer je om iets vraagt en men het je gewoon ontzegt. Andere keren is het niet het woord op zich, maar de feiten die je nee zeggen, dat je deze keer iets dat je graag wilt hebben zult moeten uitstellen of opgeven. Ook zijn er impliciete “nee’s,” die mensen meedelen door een reeks gebaren die staan voor afwijzing of vrees.

Natuurlijk is het gemakkelijker om een “nee” te horen als je weet dat het om een tijdelijke of onbelangrijke ontkenning gaat. Toch is het voor sommige mensen moeilijk om zelfs de schijnbaar onbelangrijke ontkenningen te omarmen en te assimileren. Voor de meeste mensen verschijnt de moeilijkheid echter bij een definitieve of relevante “nee.” Maar waarom is het zo belangrijk om een negatieve te leren aanvaarden?

Trieste vrouw

Leer om “nee” van anderen te aanvaarden

De bron van “nee” is vaak iemand anders. Degene die zegt “je bent niet aangenomen” voor de baan, of het project, of de universiteit, of de promotie, of wat dan ook. Of misschien is het de stem die zegt “Raak me niet aan,” “Ik wil deze relatie niet voortzetten,” of “Ik ben niet uitgenodigd voor het feest.”

Dat soort ontkenningen zijn soms moeilijk te accepteren. Je moet accepteren dat anderen niet voor je behoeften hoeven te zorgen, aan je verwachtingen hoeven te voldoen, of je hoeven te geven wat je wilt. Anderen zijn er niet om je leven gemakkelijker te maken. Iedereen heeft het recht grenzen te stellen aan situaties die ook op hem betrekking hebben.

De moeilijkheid om zulke “nee’s” te aanvaarden impliceert over het algemeen dat je de grenzen die door die “andersheid” opgelegd worden niet herkent. Interageren met de wereld is interageren met het verschil en het loutere feit dat je iets van anderen wilt is niet voldoende om het te verkrijgen. Mensen evolueren sterk als ze leren de impliciete of expliciete “nee’s” van anderen te aanvaarden.

Een “nee” aanvaarden

De “nee’s” van het leven zijn veel krachtiger en onaantrekkelijker. Vanaf het moment dat je geboren wordt geven mensen je allerlei dingen, maar ze ontzeggen je ook andere. De beperking komt met je mee de wereld in als je ouders je opvoeden op een manier waarop je die realiteiten uit de weg gaat omdat het niet helpt.

Mensen worden niet sterk als ze beperkingen ontberen, maar als ze leren ze te herkennen en ermee om te gaan. Er zijn veel dingen waarop je zult moeten wachten of waarvoor je zult moeten vechten of die je eenvoudigweg niet zult verkrijgen. Wanhopen of klagen zijn geen slimme manieren om de gevolgen te ontlopen van wat anderen je ontzeggen.

Je bent veel sterker en gelukkiger als je leert de “nee’s” in het leven te aanvaarden. Je verzetten zal je frustratie alleen maar doen toenemen en uiteindelijk je meest authentieke verlangens vervormen of ontlopen. Met andere woorden, je zult ophouden het leven te leven omdat je verlangt naar wat onmogelijk is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bisquerra, R. (2012). De la inteligencia emocional a la educación emocional. Cómo educar las emociones, 24-35.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.