Onvervulde dromen: de bergen die je nooit zult beklimmen

Er wordt wel gezegd dat je hard moet werken om je dromen te verwezenlijken, maar in werkelijkheid maak je ze vaak niet waar. Sterker nog, er zijn bergen die je nooit zult beklimmen. Het accepteren van dit feit is de sleutel tot je psychologisch welzijn.
Onvervulde dromen: de bergen die je nooit zult beklimmen

Laatste update: 02 augustus, 2022

Je bent er waarschijnlijk aan gewend jezelf ervan te overtuigen dat je in staat bent alles te bereiken wat je wilt. Dat komt door het soort maatschappij waarin we leven. Die vertelt ons dat we ons alleen maar hoeven in te spannen, te wensen en te hopen, en dat we het dan zullen krijgen. Maar vroeg of laat bereik je een punt waarop je beseft dat er onvervuld dromen zullen blijven.

We leven in een cultuur waarin ons wordt verteld: “Niets is onmogelijk.” Daarom kan het frustrerend zijn om te accepteren dat er doelen zijn die je nooit zult bereiken. Bovendien kan wat je niet bereikt de visie die je van jezelf hebt veranderen, tot het punt dat je jezelf begint te zien als feilbaar of gebrekkig. Je zelfbeeld en eigenwaarde alleen koppelen aan je bereikte doelen kan vaak heel gevaarlijk zijn.

Je kunt er niet omheen dat de wereld van vandaag steeds concurrerender wordt. Bovendien kan wat je als vanzelfsprekend beschouwt plotseling instorten in de vorm van een “zwarte zwaan” (een volkomen onverwachte gebeurtenis). Daarom moet je begrijpen en accepteren dat succesvol zijn of het bereiken van je dromen niet voor 100 procent van jou afhangt.

Sociale druk kan ertoe leiden dat je een negatief beeld van jezelf krijgt als je niet bereikt wat anderen van je verwachten.

Peinzende man
Er zijn dromen die je nooit zult bereiken, maar je kunt ze vervangen door andere dromen die je wel kunt bereiken.

Wat te doen met je onvervulde dromen

Iedereen heeft onvervulde dromen. In feite is de persoon die alles heeft bereikt wat op zijn lijst met levensdoelen staat, uiterst zeldzaam. Dit is volkomen normaal. Sterker nog, je realiseren dat veel van de realiteiten waar je als kind van droomde nooit zullen gebeuren, is iets waar de meeste mensen doorheen gaan.

Deze ervaring is echter niet gemakkelijk te accepteren. Zeker niet als je bijvoorbeeld niet hebt voldaan aan de verwachtingen die je ouders van je hadden. Deze familiale en sociale druk kan ervoor zorgen dat je je een wandelende mislukking voelt.

De Universiteit van Gent (België) voerde een studie (Engelse link) uit die beweerde dat de Chinese cultuur, in tegenstelling tot de Belgische, de neiging heeft om grote psychologische druk uit te oefenen op hun kinderen als het gaat om het bereiken van bepaalde doelen. Bovendien ontdekten ze dat:

  • Veel ouders, ongeacht hun cultuur, hebben onvervulde dromen waarvan ze hopen dat hun kinderen ze voor hen zullen vervullen.

Voorbij doorzettingsvermogen: wanneer inspanning zich niet vertaalt in succes

Ongetwijfeld ken je de beroemde uitspraak van Thomas Edison: “Veel van de mislukkingen in het leven zijn mensen die niet wisten hoe dicht ze bij succes waren toen ze opgaven.” Deze boodschap is zowel inspirerend als waar. Maar als je het in detail en met het juiste perspectief analyseert, kan de betekenis ervan nogal verwoestend zijn.

Dat komt omdat je soms, op de reis door het leven, moet weten wanneer je moet opgeven, zodat je niet met je hoofd tegen de muur blijft bonken. In feite is er moed en intelligentie voor nodig om te weten wanneer je moet opgeven en een stap terug moet doen.

En hoewel doorzettingsvermogen een deugd is die we allemaal zouden moeten cultiveren, is begrijpen wanneer je moet stoppen en je perspectieven bijstellen een uitstekende oefening in psychologisch welzijn.

Natuurlijk is je geleerd hoe geweldig het is om succesvol te zijn. Maar vreemd genoeg heeft niemand je ooit uitgelegd hoe je met mislukkingen moet omgaan. Niemand heeft je richtlijnen gegeven om de ervaring te begrijpen voor wat het is.

Gewoon een tussenstop op je weg. Een doel bijstellen. Een terugblik, zodat je kunt begrijpen wat er gebeurd is en nieuwe beslissingen kunt nemen door vooruit te kijken. Je hoeft niet koppig te zijn of jezelf als zwak of feilbaar te beschouwen.

Dromen die je je niet eigen maakt, worden vaak splinters in de spier van je gevoel van eigenwaarde. Ze veranderen in ongenezen wonden die je zelfbeeld kunnen beschadigen. Dit is niet goed.

Onvervulde dromen en aanpassingsvermogen

Veel van je onvervulde dromen zijn het duidelijke gevolg van externe omstandigheden. Je kunt niet alle variabelen in je levensreis beheersen bij het beklimmen van je eigen persoonlijke bergen. Er komen altijd chaotische factoren die alles veranderen. Er zijn ook grenzen die je in jezelf vindt die je dwingen op je schreden terug te keren. Dit alles is niet het einde van de wereld.

Volharding (Engelse link)  en hard werken zijn twee waardevolle deugden, maar dat geldt ook voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Weten hoe je je doelen kunt bijstellen, je gevoelens van mislukking zelf kunt reguleren en je doelen weer kunt gaan beheren zijn basispijlers voor je psychologisch welzijn. Het is niet erg als je één of twee doelen loslaat. Het wordt pas een probleem als je geen nieuwe en beter aangepaste kunt voorstellen.

Meisje alleen op een weg
Het vermogen om je doelen en verwachtingen te heroriënteren, nadat je ergens in gefaald hebt, is het beste levensinstrument dat je kunt hebben.

De bergen die je nooit zult beklimmen, stellen je in staat nieuwe paden te ontdekken

Er zijn bepaalde treinen die niet meer voor je zullen stoppen. Er zijn ook bepaalde bergen die je nooit zult beklimmen. Dat gezegd hebbende, te midden van deze omstandigheden zul je nieuwe paden vinden die je naar prachtige nieuwe scenario’s kunnen leiden. Het pad naar zelfrealisatie (Engelse link) is immers bijna nooit een rechte lijn.

Alleen wie goed kijkt en zijn route bijstelt, vindt uiteindelijk het ware geluk. Onvervulde dromen zijn slechts dat, wensen uit een andere tijd die niet langer een plaats hebben in het heden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cohen GD. The course of unfulfilled dreams and unfinished business with aging. Am J Geriatr Psychiatry. 2001 Winter;9(1):1-5. PMID: 11156745.
  • Ryff C. D. (2014). Self Realization and Meaning Making in the Face of Adversity: A Eudaimonic Approach to Human Resilience. Journal of psychology in Africa (south of the Sahara, the Caribbean, and Afro-Latin America)24(1), 1–12. https://doi.org/10.1080/14330237.2014.904098

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.