Het belang van emotionele educatie
Je bent je misschien niet bewust van het enorme effect dat je emoties op je leven hebben. Dat komt omdat niemand je ooit emotionele educatie heeft gegeven. Dat wil zeggen: hoe je ermee om moet gaan, ze moet veranderen of er iets over te weten is gekomen.
In feite lijkt het alsof je ze vergeet om het simpele feit dat je ze niet ziet. Ze zijn echter van fundamenteel belang in je dagelijks leven. Je bewust zijn van je emoties en er verantwoordelijkheid voor nemen is essentieel voor je mentale welzijn.
“We hebben van kinds af aan geleerd hoe een lichaam wordt gevormd, zijn organen, botten, functies, plaatsen, maar we hebben nooit geweten waaruit de ziel bestond.”
Waarom zijn emoties zo belangrijk?
Emoties bepalen je relatie met de wereld. Je mentale gezondheid en persoonlijk welzijn beïnvloeden elkaar, grotendeels afhankelijk van hoe je je verhoudt tot de wereld, evenals de emoties die je genereert.
Toen je werd geboren, had je nog geen gedachten of taal ontwikkeld en kon je niet plannen wat je deed. Desalniettemin stelden je emoties je in staat om te communiceren en te identificeren wat goed en slecht voor je was.
Sterker nog, door te huilen, te glimlachen of ander rudimentair gedrag had je contact met de wereld en de rest van de mensheid. Daarom kunnen we zeggen dat emoties je fysieke, mentale, emotionele en sociale landschap vormen.
Daarnaast fungeren emoties als indicatoren van je innerlijke wereld. Dus een advies als je merkt dat je een specifieke emotie ervaart, zou zijn om jezelf af te vragen: waar is deze emotie goed voor?
Het belang van emotionele educatie
Je emoties geven je informatie over je relatie met de omgeving. Je ervaart vreugde of voldoening als het goed met je gaat en verdriet of wanhoop als het tegenovergestelde gebeurt, zoals verlies of bedreiging.
Elke keer dat je een emotie ervaart, creëer je bijbehorende gedachten. Deze grijpen ook in op je zenuwstelsel terwijl je lichaam zich voorbereidt op de beste reactie.
Je emoties kunnen zowel je grootste kracht als je ergste zwakte zijn. Het hangt allemaal af van hoe je met ze omgaat.
Je emoties zijn als een alarmsysteem dat wordt geactiveerd wanneer je een verandering in de situatie om je heen opmerkt. Het zijn adaptieve middelen die prioriteit geven aan de meest relevante informatie. Daardoor worden verschillende processen geactiveerd waarmee je kunt reageren.
In de kindertijd bevordert het ervaren van positieve emoties vaak de mogelijke ontwikkeling van een optimistische, zelfverzekerde en extraverte persoonlijkheid. Het ervaren van negatieve emoties heeft het tegenovergestelde effect.
Om deze reden stelt een adequate emotionele opvoeding je in staat om vaardigheden te verwerven om je emotionele toestanden te beheersen, je negatieve emoties te verminderen en de positieve te vergroten.
In die zin leer je hoe je conflicten assertief kunt oplossen, kortetermijnfrustratie kunt accepteren in ruil voor een langetermijnbeloning en je stemmingen kunt beheersen om jezelf te motiveren.
De voordelen van emotionele educatie
Een goede emotionele opvoeding omvat een heel leerproces. Daarin wordt je visie op de wereld, op jezelf en hoe je met jezelf omgaat opgebouwd.
Bovendien heeft elke geleefde ervaring een emotionele toon, die zowel aangenaam als onaangenaam kan zijn. Bovendien kun je met de juiste ontwikkeling van emoties:
- Herstel sneller als je negatieve emoties ervaart.
- Neem een positieve levenshouding aan.
- Wees optimistischer, maar niet overdreven.
- Weet hoe je je gevoelens kunt uiten.
- Beschikken over een realistisch zelfbeeld.
- Het vermogen hebben om samen te werken en conflicten op te lossen.