Het belang van een goede relatie met jezelf

Denken en jezelf waarderen, maar ook tijd aan jezelf besteden, zijn dingen die je niet mag vergeten in je dagelijkse leven. Een goede relatie met jezelf hebben is van fundamenteel belang om je goed te voelen en gezonde relaties met anderen op te bouwen.
Het belang van een goede relatie met jezelf
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 07 september, 2021

In dit artikel bespreken we het belang van een goede relatie met jezelf hebben. Sinds je een kind was, heb je genegenheid en het gezelschap van anderen nodig om je geïntegreerd te voelen in een groep en je psychische welzijn te behouden. Ondanks dit feit leef je in een individualistische samenleving waar concurrentievermogen en materiële zaken zwaarder wegen dan je eigen behoeften.

Alle relaties die je in je leven hebt, worden beïnvloed door een gemeenschappelijke noemer: jij. Om deze reden is het belangrijk om te weten hoe je met anderen om kunt gaan. Het is echter ook belangrijk om een goede relatie met jezelf te hebben.

Een vrouw die in een spiegel naar zichzelf kijkt, toont een goede relatie met zichzelf.

Zet jezelf op de eerste plaats

Niemand wordt geboren met een handleiding over hoe te leven. Niettemin, als je er een had, zou het best informatie kunnen bevatten zoals de instructie die in vliegtuigen wordt gegeven: “Zet eerst je zuurstofmasker op voordat je anderen helpt”.

Denk even aan de mensen van wie je houdt en om wie je geeft. Denk na over hoe je met hen omgaat. Je zorgt er vast vaak voor dat ze zich beter voelen of laat ze weten dat ze belangrijk voor je zijn. In feite heb je waarschijnlijk de neiging om jezelf tot het laatst te negeren. Of zelfs helemaal niets voor jezelf te doen.

Hoewel het proces echter vaak wordt genegeerd en ondergewaardeerd, moet je altijd de tijd nemen om jezelf in de ogen te kijken en contact te maken met wie je bent.

Natuurlijk mag je niet vergeten dat je in “een vloeibare moderniteit” leeft, zoals Bauman zei, waarin het oppervlakkige en het vluchtige je levensstijl bepalen. Het soort leven waarin sociale en digitale interactie het moeilijk maakt om los te koppelen uit angst om in jezelf te verdwalen en daadwerkelijk te ontdekken wie je werkelijk bent.

Dit soort samenleving vereist een egocentrisch zelf, eentje die het vermogen om echt met elkaar om te gaan vermindert en waarin je relatie met jezelf volledig vervormd raakt.

Je zijn betekent wat je doet en hoe je denkt, handelt, communiceert, luistert, liefhebt en oordeelt. Om dit op een evenwichtige manier te laten gebeuren, heb je een goede basis nodig en investeer je in jezelf.

Daarom moet je je dringend loskoppelen van dat digitale universum waar uiterlijk en oppervlakkigheid het belangrijkst zijn. Je hebt je eigen ruimte nodig om je wereld te verduidelijken en te vereenvoudigen.

Toch kost dit tijd. Daarom moet je onderweg van tijd tot tijd stoppen om aan jezelf te denken en te kijken hoe het met je gaat. Dit is vooral nodig wanneer je behoeften en omstandigheden veranderen.

Als je bijvoorbeeld te veel stress hebt, moet je weten hoe je kunt ontspannen en een pauze kunt nemen. Zorg er daarom voor dat je de volgende zin onthoudt: “Vandaag doe ik niets voor iemand anders, alleen voor mezelf”.

“Je visie wordt pas duidelijk als je in je eigen hart kunt kijken. Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, wordt wakker.”

 -Carl Jung-

Bekijk je interne dialoog

Een van de belangrijkste dingen om een goede relatie met jezelf te hebben, is bijvoorbeeld de manier waarop je tegen jezelf praat. Met andere woorden, je interne dialoog. Degene die nog steeds wordt beïnvloed door wat je werd verteld toen je klein was. Die, terwijl je opgroeide, je relatie met jezelf bleef vormgeven.

Hoe praat je tegen jezelf? Wat voor dingen zeg je bijvoorbeeld? Ben je kritisch? Geef je jezelf de schuld? Prijs en behandel je jezelf met liefde?

Breng de weegschaal in evenwicht

Als je als kind werd aangemoedigd om aan je eigen persoonlijke behoeften en interesses te voldoen, evenals die van anderen, ontwikkelde je een gezonde basis voor een relatie met jezelf. Degene voor wie je belangrijk bent, waar je jezelf respecteert en voor jezelf zorgt.

Dit gebeurt echter meestal niet. Sterker nog, veel mensen blijven zich afvragen wie ze zijn, hoe ze zijn en waar ze naartoe gaan. Toch is het nooit te laat om te leren. Anderen kunnen zichzelf voortdurend de schuld geven en bekritiseren.

Het belangrijkste om te leren is om te stoppen met uithalen en jezelf te accepteren en te respecteren. Cognitieve gedragstherapie, meditatie en dagelijkse reflectie kunnen hierbij zeer nuttig zijn.

“Ieder mens wordt, als hij dat wenst, beeldhouwer van zijn eigen brein.”

Ramón y Cajal

Een vrouw die denkt

Hoe ontwikkel je een goede relatie met jezelf?

Een gezonde en evenwichtige relatie met jezelf betekent dat je jezelf als persoon waardeert en zowel je sterke als je zwakke punten accepteert. Het proces om dit te bereiken verschilt van persoon tot persoon. Er zijn echter enkele overeenkomsten:

  • Zelfvertrouwen. Vertrouwen is erg belangrijk. Je moet jezelf kunnen steunen en in jezelf kunnen geloven, zelfs als je uiteindelijk een verkeerde beslissing neemt. Je zelfvertrouwen wordt gevoed als je weet dat je ervan kunt leren, het kunt corrigeren en vooruit kunt blijven gaan. Het betekent ook vertrouwen op je intuïtie en weten dat je de juiste antwoorden in je hebt.
  • Hou van jezelf. Wat betekent dit echt? Het betekent dat je zowel je fouten als deugden kent en weet wie je bent als persoon (je waarden en principes) en gelooft dat je daartoe in staat bent. In feite, wetende dat je een persoon bent met het vermogen om lief te hebben, te creëren, te voelen en te geloven.
  • Breng quality time met jezelf door. Weten hoe je wilt dat anderen je behandelen, is hiervoor een goede richtlijn. Tijd nemen voor zelfreflectie, in je eentje, is de sleutel tot het veranderen van die gewoonten en gedragingen die je niet helpen om als persoon te evolueren. Om dit te doen, moet je een paar momenten op je dag nemen om met jezelf door te brengen.
  • Zorg voor jezelf. Slaap, lichaamsbeweging, je dieet, hobby’s, ontspanning en voldoende rust zijn allemaal belangrijk.
  • Stel jezelf op de proef. Moedig jezelf ook aan om te groeien, te doen en beter te worden. Waag een kans. Wees moedig. Neem die stappen om te doen wat je wilt doen, maar je angst staat je dat niet toe.
  • Klik op de reset- of afsluitknop. Het loskoppelen van sociale netwerken en het uitschakelen van de mentale ruis uit je dagelijkse routine heeft veel psychologische voordelen. Meditatie of een wandeling op het platteland kan nuttig zijn.
  • Plezier. Zelfontdekking is een dagelijks proces dat een leven lang duurt. Genieten van dit proces van introspectie zal je vooruit helpen. Onthoud alleen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn zal zijn.

“Het moeilijkste in het leven is om jezelf te kennen.”

-Thales-

Een goede relatie met jezelf hebben is een levenslange reis. Als je onvoorwaardelijke liefde voelt voor je familie of partner, moet je die ook voor jezelf hebben. Kijk in jezelf en ontdek vervolgens wie je werkelijk bent.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Neff, K.(2016). Sé amable contigo: El arte de la compasión hacia uno mismo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.