Het assepoestercomplex: bang om onafhankelijk te zijn
Sommige mensen zijn bang om onafhankelijk te zijn. Ze willen onbewust bediend, verzorgd en verwend worden door andere mensen. Het “assepoestercomplex,” voor het eerst beschreven door Colette Dowling, is gebaseerd op het idee van vrouwelijkheid zoals beschreven in het verhaal.
Assepoester is een mooie, elegante, goed opgeleide, hardwerkende vrouw die wordt bekritiseerd en uitgebuit door haar zussen en haar stiefmoeder.
Assepoester is echter niet in staat om haar situatie op eigen kracht te veranderen. Ze moet geholpen worden door een kracht van buitenaf, in dit geval de prins.
Je denkt waarschijnlijk dat dit plot wordt herhaald in de meeste klassieke sprookjes. Vooral die van Walt Disney. Helaas, je hebt gelijk.
Hoewel we veel oude taboes hebben overwonnen, zijn veel vrouwen nog steeds gesocialiseerd om te wachten op onze ‘ prince charming’. Het doet vrouwen verlangen naar iemand die over ons waakt, ons beschermt en ons een veilig gevoel geeft.
We groeien op in samenlevingen die de onderwerping en afhankelijkheid van vrouwen goedkeuren, in veel gevallen tot het punt van beperking van de autonomie van vrouwen en het vermogen om zich als een echt mens te voelen.
“Het bestaan staat geen vervangingen toe.”
-Jorge Bucay-
We geloven dat we in een wereld vol gevaren leven waartegen we beschermd moeten worden. Dit leidt ertoe dat veel vrouwen zichzelf beperken en wachten tot iets of iemand hun leven opschudt.
Het assepoestercomplex: verlangen om gered te worden
Het is gebruikelijk om te fantaseren over gered worden, en als je redder koninklijk is en te paard komt, des te beter.
Van jongs af aan wordt vrouwen vaak geleerd dat het moeilijk is om iets voor onszelf te bereiken. Het Assepoester-complex is echter niet exclusief voor vrouwen. Zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten, is het ook erg aanwezig bij mannen.
Er zijn veel mannen die wachten tot iemand hen redt. In plaats daarvan moeten ze de verantwoordelijkheid op zich nemen en iets doen voor hun eigen welzijn.
Uiteindelijk maakt het niet uit naar welk geslacht we verwijzen. Het belangrijkste is dat er veel mensen zijn die bang zijn om onafhankelijk te zijn. En niemand laat ons de tools zien om dit probleem het hoofd te bieden.
Onafhankelijke mensen worden niet geboren, ze worden gemaakt.
De waarheid is dat we vaak en veel te snel onze eigen identiteit verliezen. In veel gevallen zijn we onafhankelijke mensen met doelen en interesses, totdat we een relatie beginnen.
Wanneer we een nieuwe romance beginnen, hebben we de neiging om datgene wat ons definieert buiten beschouwing te laten. We beginnen de wereld vanuit een heel ander standpunt te bekijken. Dit vermindert onze individualiteit. Dit overkomt ons vrouwen vaker. We vergeten onszelf te waarderen en zijn niet langer loyaal aan onszelf.
Onafhankelijkheid stelt je in staat om je eigen beslissingen te nemen en je eigen doelen te creëren. Van wie hangt jouw geluk en lot af? Het is jouw verantwoordelijkheid. Denk er elke ochtend aan als je je ogen opent of je je dag in droefheid wilt leven of dat je je emoties wilt opfrissen en ze tot je eigen wilt maken. Geen assepoestercomplex meer.