Hoe weet je of je de juiste relatie hebt?

Heb je jezelf ooit afgevraagd of je de juiste relatie had? Ik moet bekennen dat deze vraag al enkele weken in mijn hart en geest rondgaat
Hoe weet je of je de juiste relatie hebt?

Laatste update: 01 maart, 2022

Heb je jezelf ooit afgevraagd of je de juiste relatie had ? Heb je je ooit afgevraagd: “Ervaren andere mensen dezelfde situatie? Is dit een normaal onderdeel van het dagelijks leven in een relatie?”

De meesten van ons weten dat het onderhouden van een relatie niet gemakkelijk is, maar we vragen ons zelden af of we de juiste relatie hebben. Het is een moeilijke vraag, maar er zijn enkele tekenen die ons kunnen helpen beoordelen of we al dan niet de juiste relatie hebben. Deze signalen kunnen ons helpen om te bepalen of we samen met onze huidige partner kunnen blijven groeien.

Elke relatie is uniek. Het geheim van leven en groeien met de persoon van wie je houdt, is om je verschillen te leren en te begrijpen, te respecteren en te beheren, terwijl je de gelijkheid tussen jullie behoudt. Dit alles wordt omgezet in kracht in de relatie.

1. De relatie is gebaseerd op veiligheid, niet op angst.

De achilleshiel in elk type relatie voor mensen is angst. Angst is een teken van onzekerheid in een relatie en kan betekenen dat we in een relatie zitten die niet zal lukken.

Als we in de juiste relatie zitten, zouden we geen enkele vorm van angst moeten voelen die van de andere persoon komt. In plaats daarvan zou je dingen moeten voelen die tegengesteld zijn aan angst, zoals veiligheid, vreugde en vertrouwen.

Als je een verkeerde relatie hebt, is het precies het tegenovergestelde: onzekerheid en angst overvallen ons. Als je merkt dat je in een relatie zit waarin je constant twijfelt aan je partner, je eigen toewijding aan hen, of je waarde als individu, heb je waarschijnlijk een verbroken relatie of heb je op zijn minst een aantal diepgaande veranderingen van jullie beiden nodig.

Kussend koppel

2. Je deelt oprecht vertrouwen.

Dit is een belangrijke pijler van een goede relatie: vertrouwen. Het gevoel dat ontstaat wanneer twee mensen die van elkaar houden volledig vertrouwen hebben, is onbeschrijfelijk.

Dit zou tussen de twee mensen moeten bestaan voordat je relatie zelfs maar begint, want om van een wederzijdse ervaring vol vertrouwen te genieten, is het van vitaal belang dat vertrouwen te ontwikkelen voordat je je aan je partner bindt.

Maar als je je in een situatie bevindt waarin je voortdurend je mobiele telefoon en berichten voor je partner verbergt, of als je gewoon enige vorm van wantrouwen voelt, is het zeer onwaarschijnlijk dat de relatie op een positieve manier vooruitgaat.

3. Je brengt offers voor elkaar.

We hebben het niet over extreme opofferingen, maar over kleine dagelijkse opofferingen zoals het compromitteren van plannen om ervoor te zorgen dat aan beide behoeften wordt voldaan.

Liefde is weten hoe je het beste van jezelf kunt delen en geven voor het welzijn van een ander. Als je denkt dat dit niet bestaat in je relatie, ben je waarschijnlijk niet bij de juiste persoon.

4. Je hebt je eigen identiteit.

We hebben in andere artikelen onderzocht hoe gemakkelijk emotionele afhankelijkheid zich kan ontwikkelen in romantische relaties. Dit is een ander teken dat je een verkeerde relatie hebt. Je leven en je hart delen met iemand betekent niet dat je je uniciteit of identiteit moet verliezen. Voor een gezonde relatie moet je er je eigen persoon in zijn.

In een sterke relatie behouden beide partners hun individualiteit en respecteren ze elkaar, zonder dat ze hun essentie verliezen. Elke persoon moet zijn hobby’s kunnen behouden en met zijn vrienden en familie kunnen omgaan zonder schuldgevoelens. Als jullie allebei je verschillen als mensen respecteren, heb je de juiste relatie.

5. Zelfs confrontaties zijn positief.

In goede relaties behouden gevechten, hoe gepassioneerd ook, altijd een essentieel ingrediënt: wederzijds respect. Als je confrontaties respectvol blijven, zal het eindresultaat altijd positief zijn en een oplossing bieden voor beide individuen.

Maar als er dramatische, negatieve, giftige argumenten in je relatie zijn, moet je echt nadenken of het het waard is of niet. Als intense gevoelens vaak de rede en bezorgdheid voor de andere persoon overwinnen, zit je misschien in de verkeerde relatie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.