Heb jij wel eens gehoord van bud-sex?

Lees alles over bud-sex in dit artikel!
Heb jij wel eens gehoord van bud-sex?

Laatste update: 08 juli, 2019

Bud-sex is een term die verwijst naar het fenomeen waarbij twee heteroseksuele mannen puur voor hun eigen plezier seks met elkaar hebben. Velen zouden echter zeggen dat het onmogelijk is om als man seks te hebben met een vriend zonder homoseksueel te zijn.

De controverse is dat degenen die bud-sex hebben juist standvastig hun heteroseksualiteit verdedigen. In sommige gevallen hebben ze zelfs een partner en kinderen. Ze leggen uit dat ze het simpelweg doen om hun verlangens te bevredigen.

Wat is bud-sex?

Dit fenomeen kwam aan het licht als resultaat van een studie door socioloog Tony Silva van de Northwestern University. Hij analyseerde deze praktijk onder blanke mannen die van het platteland kwamen. Op basis van hun getuigenissen kon Silva enkele kenmerken van bud-sex vaststellen. Daarnaast kon hij achterhalen wat bud-sex voor deze mensen betekende.

Tony Silva legde uit dat het zijn doel was om bud-seks te bestuderen en het te relateren aan meerdere factoren die invloed hebben op iemands seksuele identiteit zoals cultuur, sociale context, plaats, historisch moment en persoonlijke interpretaties.

Twee mannen die samen in bed liggen

Volgens de gegevens die hij in staat was te verkrijgen, selecteerden de mannen hun seksuele partners op basis van mannelijkheid, ras en seksuele identiteit.

Dit betekent dat veel van de mannen andere ‘mannelijke’ mannen van hun ras kiezen die heteroseksueel of in het geheim biseksueel zijn. Ze zien wat ze doen daarom ook als heteroseksueel en mannelijk. Ook al hebben ze in feite seks met andere mannen.

Kenmerken van bud-seks

Bij bud-sex is er geen sprake van romantiek. Het is echter wel vaak zo dat twee mannen die bud-sex met elkaar hebben op een gegeven moment een soort van emotionele band opbouwen omdat hun relatie gebaseerd is op vriendschap.

Sterker nog, ze hebben vaak dezelfde hobby’s, politieke opvattingen, een vrouw en meer. Voor hen is seks dan ook slechts een bijkomend element in hun relatie.

De seksuele daad zonder liefde overbrugt nooit de kloof tussen twee mensen, behalve tijdelijk.

Erich Fromm

Nog een kenmerk van bud-sex is dat het vaak geheim wordt gehouden. De meeste deelnemers aan de studie gaven toe dat ze wat ze deden geheim moesten houden.

De meeste mannen die aan bud-sex doen, zijn heteroseksueel, blank, ouder dan 50 jaar, en getrouwd met kinderen. Bovendien hebben ze de heteronormativiteit en mannelijke regels gedurende lange tijd geïnternaliseerd.

De meesten van hen zijn namelijk opgegroeid in een tijd waarin het moeilijk was om een ​​ander soort seksueel verlangen te uiten. Bovendien betekent mannelijkheid voor hen een gebrek aan vrouwelijke kenmerken op basis van genderstereotypen.

Twee mannen die met elkaar zoenen

Homofobe houding

Ondanks het feit dat ze seks hebben met mannen, zijn de meeste mannen die bud-sex beoefenen homofoob. Ze zijn zelfs geneigd om vrouwelijke mannen volledig af te wijzen.

In dit opzicht kan deze homofobe houding voortkomen uit eerder gevormde stereotyperende gedachten op basis van geslachtsrollen. De meeste van deze mannen geloven dat vrouwelijke eigenschappen inferieur zijn en hechten veel meer waarde aan mannelijke eigenschappen.

Je zou kunnen zeggen dat sommige van deze mannen hun toevlucht nemen tot bud-sex om een ​​seksueel verlangen tot uiting te brengen dat ze voorheen niet konden bevredigen.

Hun acties worden echter geleid door de normen en waarden die ze al eerder hebben geïnternaliseerd. Dus, door de manier waarop ze het beoefenen en de kenmerken van hun seksuele partner, kunnen ze hun overtuigingen opnieuw bevestigen. Wellicht ook interessant voor jou

De vele soorten geaardheid en seksuele identiteit
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De vele soorten geaardheid en seksuele identiteit

Geaardheid en interpersoonlijke aantrekkingskracht zijn aangeboren, maar seksuele identiteit ontwikkelt zich later in het leven. Hoe werkt dit?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Figari, C. (2008). Heterosexualidades masculinas flexibles. Todo sexo es político.
  • Silva, T. (2017) Bud Sex: Constructing normative masculinity among rural straight men that have sex with men. Gender and Society. 31 (1), 51 – 73
  • Valcuende del Río, J. M. (2010). Sexo entre hombres: los límites de la masculinidad. Revista Internacional de Ciencias Sociales y Humanidades, SOCIOTAM20(1).

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.