Hard werken of slim werken: wat is het beste?
Wat is beter, hard werken of slim werken? Er zijn getalenteerde mensen die schijnbaar eindeloze uren aan hun werk wijden, maar dat niet effectief doen. Dit heeft niet alleen invloed op de doelstellingen van het bedrijf waarvoor ze werken, maar ook op hun fysieke en mentale gezondheid en uiteindelijk voelen ze zich uitgeput of zelfs gedemotiveerd.
Veel bedrijven geven echter prioriteit aan fysieke en cognitieve overbelasting. Ze doen dit zonder er rekening mee te houden dat deze aanpak vaak volledig ongepast is.
In werkelijkheid is het in een steeds concurrerender sociaal scenario noodzakelijk om andere innovatieve mechanismen toe te passen om productiviteit, succes en psychologisch welzijn te behalen. Slim werken kan de sleutel zijn tot deze transformatie.
“Wat kan er hoger zijn dan vrede in het gezin en op het werk? De rest ligt niet in onze macht.”
Het klassieke model van hard werken
Onze cultuur en opvoeding hebben ons altijd het idee gegeven dat we hard moeten werken. Het is de enige manier om onze examens te halen, werd ons als kind verteld. Zelfhulpboeken beweren dat het de enige manier is om onze dromen te veroveren. Het is alsof de constante inspanning en hoge investering van energie een absolute garantie zijn voor succes. Dit is echter niet altijd het geval.
Eén zo’n voorbeeld gebeurde tijdens de pandemie. Het wordt beschreven in een onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology. In die tijd werd veel werk thuis op afstand gedaan. Dat betekende vaak dat mensen alle uren werkten. Maar meer uren investeren stond niet altijd gelijk aan efficiëntie en voldoening.
Vervolgens gaan we uitleggen wat hard werken inhoudt.
Kenmerken van hard werken
Hard werken leidt niet altijd tot succes. Het stelt ons echter wel in staat om veel doelen te bereiken. Deze methodologie maakt namelijk gebruik van hulpbronnen die, als ze goed georiënteerd zijn, positief zijn. Zoals ze zeggen, hard werken is de eerste stap om iets te bereiken, maar slim werken brengt ons waar we heen willen. Dit zijn de kenmerken van hard werken:
- Veel taken hebben de neiging om uit te blijven.
- Het gaat gepaard met grote fysieke en cognitieve inspanning.
- Het is niet gemakkelijk om veranderingen aan te brengen.
- Planning en tijdmanagement zijn niet gemakkelijk.
- Het maakt gebruik van traditionele benaderingen en methodologieën die niet bijzonder innovatief zijn.
- Het kost veel tijd om een taak te voltooien.
- Het is vaak moeilijk om te gaan met onverwachte problemen en uitdagingen.
- Hoewel er volledige toewijding voor nodig is, worden de geplande doelen vaak niet bereikt.
Terwijl slim werken het mogelijk maakt om onze tijd beter te beheren en eerder naar huis te gaan, oriënteert hard werken ons bijna uitsluitend op onze werkomgeving. Er is niets anders voor ons.
Psychologische effecten van hard werken
Om te bepalen of hard of slim werken beter is, moet er met één factor rekening worden gehouden. Het is het feit dat de werknemer die eindeloze uren wijdt aan een baan zonder goede planning, zal lijden onder hoge stress. De psychologische effecten van deze manier van werken zijn behoorlijk complex:
- Vaak treden geleidelijk demotivatie en frustratie op.
- Hard werken versterkt niet altijd het zelfbeeld en de eigenwaarde, vooral als de vereiste resultaten niet worden behaald.
- De City University of Hong Kong voerde een meta-analyse (Engelse link) uit waarin werd ontdekt dat lange werkdagen de gezondheid van mensen aantasten. Er is bijvoorbeeld vaak sprake van chronische vermoeidheid, een slechte slaapkwaliteit en angst. Er is zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Slim werken: innovatie en efficiëntie
Het is mogelijk dat je tijdens je opleiding en training nooit iets hebt gehoord over slim werken. We leven immers in een cultuur van inspanning en gaan er onbewust van uit dat wie het drukker heeft, meer bereikt. Maar in werkelijkheid is dat niet waar. In feite wordt succes bereikt door onze tijd effectief te gebruiken en door innovatieve, doelgerichte hulpmiddelen in te zetten.
De kenmerken van slim werken
Het belangrijkste kenmerk van slim werken is correct tijdmanagement. Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Concordia Universiteit (Canada) beweert dat deze competentie de levenskwaliteit van mensen aanzienlijk verbetert. Het verbetert ook hun prestaties. Dit is het geval omdat de slimme werknemer:
- Flexibeler en autonomer is.
- Een goed aanpassingsvermogen heeft.
- Kwaliteit boven kwantiteit verkiest.
- Creatief en innovatief is.
- Uitstelgedrag vermijdt en taken niet laat liggen.
- Is doelgericht en structureert elke taak heel goed.
- Haalt zijn doelen, zowel op korte als lange termijn.
- Hanteert een groeimentaliteit. Is daarom altijd gericht op het aangaan van uitdagingen en moeilijkheden.
- Gebruikt ingenieuze methoden bij het bereiken van hun doelen. Bovendien evalueren ze hun resultaten om te zien wat ze kunnen verbeteren.
- Maakt plannen. Deze beginnen met goede evaluaties.
De slimme werker is veel autonomer. Bovendien zijn ze vrij om de doelstellingen van hun bedrijf uit te voeren.
Psychologische effecten van slim werken
Een van de beste effecten van slim werken is dat de persoon volledige controle heeft over de taak en veel autonomer is. Doordat ze betere managementvaardigheden hebben en hun dagelijkse werk beter plannen, verbeteren hun resultaten geleidelijk. Dit versterkt hun zelfeffectiviteit, ze voelen zich competenter en hun gevoel van eigenwaarde verbetert.
Een ander voordeel van slim werken ten opzichte van hard werken is dat ze meer persoonlijke en gezinstijd hebben. Effectief timemanagement maakt het voor de werknemer gemakkelijker om zijn werkuren te optimaliseren en zijn eigen welzijn en dat van het bedrijf te beïnvloeden. Deze goed gekanaliseerde fysieke en mentale energie levert gunstige resultaten op.
Hard werken of slim werken: wat is beter?
In het licht van het voorgaande lijkt het nogal voor de hand te liggen dat slim werken, ondersteund door een intelligentere en flexibelere mentaliteit en houding, altijd voordeliger, productiever en succesvoller zal zijn.
We moeten er echter op wijzen dat slim werken ook hard werken is, alleen op een meer geplande manier. Het betekent weten hoe je je fysieke en mentale energie te allen tijde moet investeren. Daarnaast betekenen intelligentie, innovatie en een flexibele mentaliteit ook inspanning en hard werken.
In feite moeten beide sferen samen worden gebruikt, en vindingrijkheid en kwaliteit boven kwantiteit moeten altijd voorrang krijgen. Dit is de enige manier om onze tijd, kracht en motivatie beter te beheren. Maar op het werk wordt tijd vaak op een absurde manier verspild en soms vallen de geleverde inspanningen in dovemansoren en leveren ze niet de verwachte resultaten op.
Als we voor de vraag staan of het raadzamer is om hard of slim te werken, moeten we ongetwijfeld voor de tweede dimensie kiezen. Maar we moeten de waarde van toewijding en goed gerichte en georganiseerde inspanning niet uitsluiten. Deze combinatie, aangevuld met enthousiasme en motivatie, zal leiden tot succes.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Aeon, B., Faber, A., & Panaccio, A. (2021). Does time management work? A meta-analysis. PLOS ONE, 16(1), e0245066. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7799745/
- Barbieri, B., Balia, S., Sulis, I., Cois, E., Cabras, C., Atzara, S., & De Simone, S. (2021). Don’t Call It Smart: Working From Home During the Pandemic Crisis. Frontiers in psychology, 12, 741585. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34659060/
- Hackman, J. R., & Porter, L. W. (1968). Expectancy theory predictions of work effectiveness. Organizational Behavior and Human Performance, 3(4), 417-426. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0030507368900184
- Iannotta, M., Meret, C., & Marchetti, G. (2020). Defining Leadership in Smart Working Contexts: A Concept Synthesis. Frontiers in psychology, 11, 556933. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7525207/
- Klehe, U., & Anderson, N. (2007). Working hard and working smart: Motivation and ability during typical and maximum performance. Journal of Applied Psychology, 92(4), 978-992. https://www.researchgate.net/publication/6200990_Working_Hard_and_Working_Smart_Motivation_and_Ability_During_Typical_and_Maximum_Performance
- Taris, T. W., van Beek, I., & Schaufeli, W. B. (2020). The Motivational Make-Up of Workaholism and Work Engagement: A Longitudinal Study on Need Satisfaction, Motivation, and Heavy Work Investment. Frontiers in psychology, 11, 1419. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7344159/
- Wong, K., Chan, A. H., & Ngan, S. (2019). The Effect of Long Working Hours and Overtime on Occupational Health: A Meta-Analysis of Evidence from 1998 to 2018. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(12), 2102. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6617405/