De gevaren van de productiviteitsval

Veel mensen trappen in de productiviteitsval omdat ze zich laten meeslepen door overtuigingen die niet bijzonder goed gefundeerd zijn. Hoe weet je of je erin bent gevallen? Ontdek het hier.
De gevaren van de productiviteitsval
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 17 april, 2023

De productiviteitsval is een concept voorgesteld door psycholoog Oliver Burkeman in zijn boek Vierduizend Weken. Het verwijst naar een hedendaags kwaad: het geloof dat productiviteit het ultieme doel van het leven is. Het betreft het feit dat je de neiging hebt om steeds meer activiteiten in je dagschema op te nemen, tot het punt dat je er niet meer in kunt passen.

Dit leidt tot de productiviteitsval. Burkeman definieert die als bedrog omdat deze houding is als een bodemloze put: hoeveel activiteiten je ook uitvoert of hoeveel prestaties je ook behaalt, ze zullen nooit genoeg zijn. Je wilt altijd meer. Bijgevolg voeg je steeds nieuwe activiteiten toe aan je agenda.

Ondertussen raast het leven voorbij en is je agenda op springen gezet. Aan het eind van de dag ervaar je niet het gevoel van volbrachte taken, maar eerder het verdriet dat je niet meer gedaan hebt. In feite vallen velen van ons in de productiviteitsval en ontsnappen daar nooit aan.

Werkende man
De productiviteitsval leidt ertoe dat mensen ontevredenheid over hun werk ervaren.

De productiviteitsval

Burkeman’s boek kon geen betere titel hebben: Vierduizend Weken. Dat komt omdat de schrijver een berekening maakte van het aantal weken dat iemand geleefd heeft als hij de leeftijd van 80 jaar heeft bereikt. Zoals je ziet is het leven echt kort. Je hebt gemiddeld slechts die periode om je dromen te verwezenlijken, je leven te leiden, en alle ellende te ondergaan die op je pad komt.

Soms helpt het vullen van elke dag met activiteiten je te vergeten hoe eindig je bent. Je dacht dat je de eeuwigheid voor je had en dat je in staat was de tijd te ‘rekken’, zonder limiet. Dit is echter niet meer dan een illusie. Elke dag heeft immers maar 24 uur en als je probeert elke druppel eruit te wringen en te persen om maar productiever te zijn, zou je wel eens in de productiviteitsval kunnen trappen.

In werkelijkheid creëert de productiviteitsval een dynamiek die uiteindelijk een doolhof wordt. Dit komt door een realiteit die je niet altijd bespeurt: werk roept meer werk op (Spaanse link). Elke activiteit en doelstelling die je toevoegt lanceert een cyclus van taken die in sommige gevallen exponentieel groeit.

Ongepaste overtuigingen

Tegenwoordig is er een wijdverbreid idee dat iemand die acht uur kan werken, maar ook een bedrijf heeft, in zijn vrije tijd traint, pianoles neemt, yoga beoefent en in zijn vrije tijd een roman schrijft, het meeste uit het leven haalt.

Een groot deel van de beroemde zelfhulpliteratuur is zelfs gewijd aan het presenteren van technieken om alles te bereiken wat je van plan bent te doen, en tegelijkertijd de angst die deze mate van zelfeis produceert onder controle te houden.

Zo ontstaat de valse overtuiging dat het mogelijk is om alles te doen. Het suggereert dat je alleen maar de juiste techniek hoeft toe te passen en je zult die 2001 doelstellingen bereiken. Als je faalt, trek je niet het geloof in twijfel, maar de techniek of je eigen vermogen om die correct toe te passen.

In feite begin je je schuldig te voelen omdat je faalt in dit jachtige leven. Je beseft niet dat je vergeet te genieten en te leven. In feite kan de stress die je ervaart een vriendelijke stem zijn die je vertelt dat je moet stoppen en herformuleren. Dat komt omdat je in de productiviteitsval terecht bent gekomen.

Vrouw aan het werk
De noodzaak om voortdurend te produceren op alle gebieden van het leven leidt tot de productiviteitsval.

Echte productiviteit

Die uiterst ambitieuze, hyper-efficiënte routines van je laten je niet inzien dat je maar zo’n 4000 weken bestaan hebt. In een onderzoek  (Engelse link) van de universiteiten van Toronto (Canada) en Rutgers (VS) werd een groep deelnemers gevraagd tien belangrijke doelen op te sommen. Een andere groep werd gevraagd tien redenen op te schrijven waarvoor ze dankbaar moesten zijn.

Daarna nam iedereen een welzijnsvragenlijst af. Degenen die zich richtten op dankbaarheid hadden veel hogere persoonlijke welzijnsscores dan degenen die zich richtten op doelen.

Misschien is het het beste om even stil te staan en je prioriteiten te verduidelijken. Als je veel doelen hebt, is de kans groot dat je ze niet allemaal zult bereiken. Probeer diegene te kiezen die echt belangrijk voor je zijn. Begin na te denken over je geluk en stop met te geloven dat alleen productiviteit je geldig maakt. Stap uit de productiviteitsval. Wellicht ook interessant voor jou

De burn-out-maatschappij: zijn we slaven van de productiviteit?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De burn-out-maatschappij: zijn we slaven van de productiviteit?

Leven in een burn-out-maatschappij betekent dat we te veel van onszelf eisen en ons schuldig voelen voor rust. Ontdek hoe dit ons beïnvloedt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Burkeman, O. (2021). Four thousand weeks: Time management for mortals. Farrar, Straus and Giroux.
  • Kim A, Maglio SJ. Vanishing time in the pursuit of happiness. Psychon Bull Rev. 2018 Aug;25(4):1337-1342. doi: 10.3758/s13423-018-1436-7. PMID: 29524087.
  • Wirth, E. (2020). La lucha contra los efectos del exceso de trabajo en Japón.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.