Gregg Braden: experimenten en de kracht van intentie

Gregg Braden heeft meer dan twintig boeken geschreven en een aantal daarvan zijn bestsellers geworden. Zijn boek "Fractal Time" was lange tijd een bestseller op de New York Times-lijst. De aanpak van Braden is nogal verontrustend.
Gregg Braden: experimenten en de kracht van intentie

Laatste update: 28 januari, 2024

Gregg Braden is een raadselachtige geleerde omdat hij ideeën creëert die niet samenvallen met de traditionele wetenschap. Verschillende van zijn concepten zijn gebaseerd op drie experimenten die het bewijs vormen voor zijn stellingen. Andere onderzoekers hebben dit bewijs echter niet gerepliceerd en daarom zijn zijn ervaringen niet formeel geaccepteerd als wetenschappelijke kennis.

Braden doet een aantal gewaagde beweringen, zoals dat veel mensen die mediteren voor een gemeenschappelijk doel in staat zijn om de werkelijkheid te veranderen. Dit noemen sommigen “de kracht van intentie”. Hij wijst er ook op dat emoties het DNA beïnvloeden en dat zelfgenezing daarom op een vergelijkbare manier mogelijk is.

Voordat we dieper ingaan op de experimenten van Braden waarop hij zijn stelling baseert, is het belangrijk om duidelijk te maken dat de formele wetenschap deze beweringen niet heeft onderschreven, maar ze ook niet heeft weerlegd. Daarom moet je deze concepten met een open geest maar tegelijkertijd ook met scepsis benaderen.

“Als een bepaald aantal mensen samenkomt en ze kiezen er op een bepaald moment voor om een precieze emotie in hun hart te creëren, dan kan die emotie letterlijk opzettelijk de velden beïnvloeden die het leven op de planeet Aarde in stand houden.”

-Gregg Braden-

Hoofd bestaand uit tandwielen

Wetenschap en spiritualiteit

Gregg Braden is een Amerikaanse geoloog die in de jaren zeventig als computergeoloog werkte voor Phillips Petroleum. Later was hij Senior Designer of Computer Systems bij Martin Marietta Defense Systems. In 1991 werd hij benoemd tot de eerste Technical Director of Operations voor Cisco Systems.

Braden begon zich echter te verdiepen in de studie van oude culturen en ontwikkelde een grote belangstelling voor spirituele onderwerpen. Hij was geïnteresseerd in het idee dat wetenschap en spiritualiteit elkaar niet uitsluiten. Daarom richtte hij zich halverwege de jaren ’90 op onderzoek naar de relatie tussen deze twee gebieden.

Tegenwoordig kennen mensen hem het beste van zijn boeken en televisieoptredens. Met andere woorden, de wetenschappelijke gemeenschap erkent hem niet als onderzoeker , hoewel sommige onderzoeken zijn werk hebben aangehaald.

De basis van het onderzoek van Greg Braden

Braden heeft een bekende documentaire getiteld The Science of Miracles. In de film vertelt hij over zijn theorieën en haalt hij drie werkelijk raadselachtige experimenten aan. Het eerste werd in 1990 uitgevoerd door de Russische wetenschapper Vladimir Poponin. Het tweede experiment was van militaire aard en het derde werd uitgevoerd aan het HeartMath Instituut (Engelse link).

Poponin’s experiment bestond uit het creëren van een vacuüm in een glazen buis. In werkelijkheid was er nooit een volledig vacuüm. Poponin wilde echter het gedrag van fotonen, of lichtdeeltjes, in de buis bestuderen.

Eerst verspreidden de fotonen zich, zonder volgorde. Daarna voerde de onderzoeker menselijke DNA-monsters in. De deeltjes lijnden zich vervolgens uit rond het biologische monster. In theorie zou dit aantonen dat DNA de materie eromheen beïnvloedt.

DNA

Andere experimenten door Gregg Braden

Voor het tweede experiment verzamelden onderzoekers monsters van witte bloedcellen en plaatsten die in een speciale kamer waar ze zelfs minimale elektrische veranderingen konden meten. De donor bevond zich in een aangrenzende kamer en werd gevraagd om naar een serie gewelddadige videobeelden te kijken.

Braden suggereert dat, door tegelijkertijd de reactie van de donor en de veranderingen in de witte bloedcellen te meten, er een verband was tussen de twee. Met andere woorden, wat de persoon voelde leek zich ook te vertalen naar zijn biologische monster. Vermoedelijk suggereert dit dat levende cellen elkaar herkenden.

Het derde experiment betrof 28 monsters van menselijke placenta’s, die de onderzoekers in containers plaatsten die elektrische veranderingen konden detecteren. Naast elke placenta zat een mediterend persoon. Elke persoon concentreerde zich intens op een gevoel, positief of negatief. Braden zegt dat DNA uitzet als iemand een positieve emotie uitstraalt en krimpt als de emotie negatief is.

Hoewel deze experimenten nog niet bewezen zijn, zouden ze, als ze bewezen zijn, aantonen dat gevoelens materie veranderen. Op praktisch niveau stelt Gregg Braden voor dat iemand kan genezen van positieve gedachten en gevoelens. Hoewel zijn werk interessant is, is er nog een lange weg te gaan voordat zijn experimenten wetenschappelijk bewezen zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Braden, G. (2009). La matriz divina. Hay House, Inc.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.