Goede voornemens volhouden om je ongezonde gewoonten te veranderen

Als je het moeilijk vindt om je aan voorgestelde veranderingen in je ongezonde gewoonten te houden, vind je in dit artikel enkele tips die echt helpen.
Goede voornemens volhouden om je ongezonde gewoonten te veranderen
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Elena Sanz

Laatste update: 27 december, 2022

Het gebeurt aan het begin van elke januari en vaak elke maandagochtend. Je besluit om je ongezonde gewoonten te veranderen. Bijvoorbeeld gezonder eten, meer sporten, gaan mediteren of harder studeren. Je bent er inderdaad volledig van overtuigd dat je deze wijzigingen wilt doorvoeren. Binnen een paar dagen merk je echter dat je dezelfde oude routines herhaalt die je wilde elimineren.

Wat is er gebeurd? Nou, intentie alleen is niet genoeg. Motivatie is wat je op weg helpt, en gewoonte is wat je op de been houdt. Daarom neigt het momentum waarmee je begint na een paar dagen te vervagen. Dit betekent dat het aanleren van een gezonde gewoonte niet gemakkelijk is, maar er zijn enkele tips die je kunnen helpen dit te bereiken.

Ongezonde gewoonten veranderen

1. Vind jouw strategie

Als het gaat om het aanleren van nieuwe gewoonten, moet je nadenken over je eigen persoonlijkheid. Dat komt omdat er twee verschillende strategieën zijn die je kunt gebruiken en alleen je weet welke goed voor je werkt.

Je kunt bijvoorbeeld één uitdaging tegelijk aangaan. Want als je gezonder wilt eten, aan lichaamsbeweging wilt doen en wilt stoppen met roken, kan het overweldigend zijn om al deze veranderingen in één keer aan te brengen. In feite kan de vraag van je zo groot zijn dat je ze uiteindelijk allemaal in de steek laat.

Als dit je aanspreekt, kies dan het doel dat voor jou het meest relevant lijkt en begin alleen met dat doel. Later, als er ongeveer een maand is verstreken en je je nieuwe gewoonte in je routine hebt opgenomen, kun je de rest toevoegen.

Aan de andere kant heb je misschien het gevoel dat het samenbrengen van al je doelen je drijft om ze te bereiken. Als dit het geval is, zal het gevoel dat je een gezondere routine hebt aangenomen op alle gebieden van je leven, je motivatie vergroten.

Vrouw op een bergtop

2. Een langeafstandsrace

Je begint vaak met overmatig enthousiasme. Dit is echter moeilijk vol te houden en na korte tijd raak je opgebrand. Het is gewoon niet realistisch om van een volledig zittende levensstijl over te gaan naar meer dan een uur dagelijks hardlopen.

Houd er rekening mee dat het veranderen van je ongezonde gewoonten een langeafstandsrace is en geen sprint. Daarom moet je weten hoe je jouw energie kunt beheren en realistische verwachtingen hebben.

U moet beginnen met kleine inspanningen en deze geleidelijk verhogen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door dagelijks een stuk fruit aan je dieet toe te voegen of drie keer per week 15 minuten te mediteren. Op deze manier wordt het gemakkelijker voor je om jouw doelstellingen te bereiken en consistent te zijn.

3. Ontwerp je omgeving

Veel van je dagelijkse gedrag wordt getriggerd omdat bepaalde prikkels in je omgeving aanwezig zijn. Om je gedragspatronen aan te passen, moet je dus ook je omgeving aanpassen.

Als je bijvoorbeeld gezonder wilt eten (Spaanse link), moet je geen ongezonde voeding in huis hebben. Op dezelfde manier moet je, als je verantwoordelijker en consistenter wilt zijn in het onderwijs, je mobiele telefoon uitzetten als je studeert.

Het beheersen van prikkels uit de omgeving zal een positieve invloed hebben op jouw vermogen om je doel te behouden. Maak het jezelf gemakkelijk door onnodige verleidingen weg te nemen.

4. Creëer een routine

Wanneer je besluit je ongezonde gewoonten te veranderen, zijn er twee belangrijke aspecten die je kunnen helpen om jouw betrokkenheid te vergroten. Ten eerste is het zeer positief om een vast schema op te stellen. Zo geef je de nieuwe gewoonte een plek in je dagelijkse routine. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om elke ochtend als je opstaat te mediteren of om elke middag twee uur te studeren.

Ten tweede bevordert het delen van je doel met anderen de wederzijdse motivatie en doorzettingsvermogen. Als je bijvoorbeeld weet dat je afgesproken hebt om met iemand anders te gaan wandelen, zal de toezegging die je hebt gedaan ervoor zorgen dat je je eraan houdt, ook al voel je je misschien lui en heb je helemaal geen zin om te gaan.

Kalender

5. Beloon jezelf

In plaats van je te concentreren op een einddoel dat onbereikbaar lijkt, kun je je doel opdelen in kleine, gemakkelijk te bereiken doelen. Op deze manier zal je zelfvertrouwen en je motivatie om door te gaan, toenemen door te verifiëren dat je bereikt wat je van plan was te doen.

Vergeet niet jezelf te belonen voor elke vooruitgang en elke inspanning. Herinner jezelf er zelfs aan dat elke stap die je zet je dichter bij je doel brengt.

6. Geniet van het proces

Elke verandering die je doorvoert, moet vanuit een positief perspectief worden benaderd. Zorg ervoor dat je alleen je ongezonde gewoonten verandert omdat je van jezelf houdt en gezonder en gelukkiger wilt zijn. Verander ze nooit voor andere mensen. Neem ten slotte een positieve houding aan en probeer te genieten van de reis in plaats van het als een karwei te zien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gutiérrez, G. S. (2011). Meditación, mindfulness y sus efectos biopsicosociales. Revisión de literatura. Revista electrónica de psicología Iztacala14(2), 26-32.
  • Uscanga, Y. C., & de la Parra, T. R. G. (2014). La complejidad del cambio de hábitos alimentarios. Revista PsicologíaCientífica. com16(11).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.