Goede mensen denken altijd met hun hart

Goede mensen denken altijd met hun hart. Ze begrijpen kilheid niet. Het is een manier van zijn die we allemaal goed zouden moeten cultiveren.
Goede mensen denken altijd met hun hart
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Er gebeuren slechte dingen met goede mensen. Omdat het lot willekeurig is, is de wereld blind en is er veel egoïsme. Goede mensen verloochenen echter nooit hun wortels, ondanks hun teleurstellingen. In feite begrijpen degenen die met hun hart denken zelfs geen minachting of kilheid.

Je kent ongetwijfeld sommige mensen zoals deze. Bovendien, elke keer dat je getuige bent van een daad van goedheid, onbaatzuchtig altruïsme of heldendom, voel je je waarschijnlijk geïnspireerd of zelfs meer verbonden met je eigen wereld. Een dergelijke daad van goedheid vond plaats tijdens de vreselijke terroristische aanslag op 22 maart 2017 in het hart van Londen.

“Een ons vriendelijkheid is meer waard dan een ton intellect”

Alejandro Jodorowsky

Tobias Ellwood, een parlementair ondersecretaris van Buitenlandse Zaken, aarzelde niet om Westminster Parliament te verlaten om te assisteren, ondanks aanbevelingen om dit niet te doen. Hij wilde gewoon helpen. Minutenlang deed hij zelfs zijn best om het leven van een gewonde politieagent te redden.

Hij bedekte de wond en oefende reanimatie tot er een helikopter arriveerde. Helaas waren zijn inspanningen tevergeefs. Zijn gebaren van hulpeloosheid en wanhoop over het niet kunnen redden van het leven van de politieman werden later echter over de hele wereld uitgezonden.

We kunnen allemaal meevoelen met zijn pijn. De volgende dag prezen vertegenwoordigers uit het hele politieke spectrum zijn reactievermogen. Hij bezat inderdaad een vastberadenheid die veel verder ging dan angst, ongerustheid of besluiteloosheid. Hij wilde vooral helpen. Bovendien gaf hij daarbij de voorkeur aan anderen boven zichzelf.

Meisje met een bloem

Is het beter om je goed te voelen of goed te doen?

Deze vraag klinkt misschien wat vreemd. Wat is beter? Investeren in je eigen welzijn of prioriteit geven aan het welzijn van anderen? Misschien denk je dat er een simpel antwoord is. Dat iets eenvoudigs als goed doen je een goed gevoel geeft. Bepaalde experts zijn het er echter niet noodzakelijkerwijs mee eens. In feite heeft dit idee menselijke gedragswetenschappers al jaren in verwarring gebracht.

Wat het onderzoek beweert

Onderzoekers van de UCLA (University of California) voerden een interessant onderzoek uit. Ze concludeerden dat er twee soorten vitale doelen bij de mens zijn en dat elk van hen biologische implicaties heeft.

  • De eerste categorie omvat mensen die worden gekenmerkt door het streven naar hedonistisch welzijn. Met andere woorden, een vorm van geluk die uitsluitend voortkomt uit zelfbevrediging, in de vitale zoektocht naar het eigen welzijn.
  • De tweede soort mensen zijn degenen die eudaimonisch welzijn vertonen. Dit betekent een ander type van veel dieper en hoger doel. In feite proberen deze mensen zich te ontwikkelen en te groeien om het beste van zichzelf aan anderen te geven.

Conclusies

Uit de studie bleek dat mensen met duidelijke eudaimonische disposities een sterker immuunsysteem hadden. Ze ontdekten zelfs dat deze mensen minder ontstekingen ontwikkelden en een groter aantal antilichamen hadden. Dit staat synoniem voor een sterker immuunsysteem.

Op psychologisch vlak bleek dat deze mensen sterke overtuigingen hadden. Het maakte niet uit hoe vaak het leven hen had getroffen, de teleurstellingen die ze hadden meegemaakt of de verliezen die ze leden. Ze bleven denken met hun hart, bleven anderen voorrang geven en bleven vertrouwen op de goedheid van de mens.

Ondertussen bleken hedonistische individuen minder antilichamen, een zwakker immuunsysteem en grillige kenmerken te bezitten. In feite waren ze meestal wispelturig en veranderlijk.

Denken en handelen met je hart is het waard

Het is heel goed mogelijk dat je een tijd in je leven hebt meegemaakt waarin je doelen puur hedonisch waren. Maar verre van het te zien als een duidelijke weerspiegeling van een daad van egoïsme, moet je het zien als slechts een extra fase in je persoonlijke groei.

In feite zijn we soms allemaal simpele ontdekkingsreizigers. We willen experimenteren, ons laten omarmen door het leven, het inademen, onze behoeften bevredigen en het in grote happen consumeren.

“Ik ken geen ander teken van superioriteit dan vriendelijkheid.”

Beethoven

Maar beetje bij beetje beklim je de piramide van je behoeften totdat je begrijpt dat je een onderling verbonden geheel vormt. Een prachtig en complex onderling verbonden netwerk waar jouw acties effect hebben op anderen.

Goed doen en handelen met je hart betekent harmonie brengen in chaos. In feite kan het een baken zijn te midden van duisternis of rampspoed. Net als de parlementariër Tobias Ellwood die het leven probeert te redden van Keith Palmer, de politieagent die werd neergestoken door de terrorist.

Goede mensen denken altijd met hun hart

Geloof het of niet, een goed mens zijn vraagt niet dat je een held bent. Het vereist ook niet dat je betrokken raakt bij het ondernemen van risicovolle acties voor anderen of probeert de hele mensheid voor je te winnen. Goede mensen zijn discreet maar stralend, stil maar gelukkig en nederig maar immens, net als hun eigen hart.

Probeer goedheid en respect te zaaien in je dagelijkse handelingen en richt je blik op de kleinste dingen. Op deze manier zullen deze kleine dagelijkse acties je helpen wanneer de mogelijkheid om grote veranderingen aan te brengen zich voordoet.

In feite is het in dit soort dagelijks werk waar eudaimonisch welzijn boven eenvoudig hedonisme uitstijgt, waar je een bron van inspiratie kunt zijn die de wereld beïnvloedt.

Afbeeldingen met dank aan Jiwoon Pak.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.