Globussensatie: het gevoel een brok in je keel te hebben

Het gevoel dat je keel dichtgaat en dat je op het punt staat te stikken, kan een symptoom zijn van terugkerende angst. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.
Globussensatie: het gevoel een brok in je keel te hebben
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Je voelt een brok in je keel. Het lijkt erop dat daar iets vastzit. Je slikt met moeite en terwijl je daarmee doorgaat – om te controleren of alles in orde is – wordt je keel steeds nauwer. Je probeert te kalmeren, maar het gevoel houdt aan. Op het einde neemt je overstuur toe en krijg je zin om te huilen. Wat je ervaart is globussensatie.

Globussensatie, ook wel een brok in de keel genoemd zoals bedoeld in dit artikel (Engelse link), is een symptoom van angst. Als je het ervaart, heb je constant het gevoel dat je keel zich gaat sluiten en dat je gaat stikken. In werkelijkheid gebeurt dit echter niet.

Waarom verschijnt globussensatie?

Globusgevoel is een van de belangrijkste symptomen die erop wijzen dat je een angstprobleem heeft. Inderdaad, veel mensen die last hebben van angst vertonen dit gevoel van verstikking. Het is echter slechts een sensatie. Op geen enkel moment ga je stikken. Zelfs als je moeite heeft met slikken, zul je er geen probleem mee hebben om een glas water te drinken.

Niettemin heeft de globussensatie de neiging om ‘erger te worden’ als je denkt dat je gaat stikken. In dit geval kan het gevoel van verstikking toenemen en voelt u zich wanhopig. Je bent je volledig bewust van wat er gebeurt, maar dit betekent niet dat de globussensatie snel zal verdwijnen. Zo werkt het niet.

Ondanks dat je het meer dan eens hebt meegemaakt en weet dat er niets ergs met je zal gebeuren, bezorgt globussensatie je nog steeds veel angst. Dat komt omdat je de neiging hebt om er tien of vijftien minuten aan te lijden zonder dat het wegzakt. Als dit iets is dat regelmatig voorkomt, moet je professionele hulp zoeken. Omdat het aangeeft dat er iets in je leven is dat je angstig maakt, iets dat je niet weet op te lossen.

“Angst scherpt de zintuigen, terwijl angst ze verlamt.”

Kurt Goldstein

Man met globussensatie

Kenmerken van globussensatie

Je hebt al een idee van hoe globussensatie zich manifesteert en hoe, als je last hebt van angst, je het waarschijnlijker zult ervaren. Er zijn echter bepaalde kenmerken die we ook moeten noemen:

  • Het verschijnt als je kalm bent. Globussensatie verschijnt niet op momenten van de grootste spanning of angst. Integendeel, het verschijnt meestal als je kalm bent. Dit komt door een opbouw van je angst. Het probleem hiermee is dat het u verhindert het probleem te identificeren.
  • Je vindt het moeilijk om te praten. Hoewel je niet gaat stikken, worden deze verstikkende sensaties veroorzaakt door een spanning in je keel. Deze spanning maakt het moeilijk voor jou om te spreken, bijna alsof je een zere keel hebt.
Meisje met drie gezichten

Je symptomen van angst negeren

Als je ooit een globussensatie hebt gehad, ben je waarschijnlijk op de eerste hulp beland. De artsen onderzoeken je meestal om te zien of er iets is dat je keel blokkeert, wat er niet is. Dan geven ze je vaak een tablet en sturen ze je naar huis. Dit lost je probleem echter niet op.

Het negeren van symptomen van angst kan ernstige gevolgen hebben. Eentje daarvan is dat je niet kunt zien wat de oorzaak is. In feite is angst meestal een waarschuwing die je vertelt te stoppen. Want er klopt iets niet en je merkt het niet. Je kunt het negeren, maar het gaat niet weg. Integendeel, het zal je op meerdere andere manieren proberen te waarschuwen dat er een probleem is dat je moet oplossen.

“Ik word aangevallen door iets waar ik niet aan kan ontsnappen.”

-Sherri Paricio Bornhoft-

Globussensatie kan de eerste waarschuwing zijn waarmee angst je probeert te laten beseffen dat er iets met je gebeurt. Als je het negeert, kun je naast andere symptomen depersonalisatie, somatisering van emoties, beklemd gevoel op de borst of gezichtsverlamming (verlamming van Bell) ervaren.

Idealiter ga je naar een professional om op te lossen wat je angst veroorzaakt. Omdat het op elk moment kan verschijnen. Verder geeft het geen waarschuwingssignalen of alarmsignalen zodat je je kunt voorbereiden. Het doet het echter op deze manier zodat je je realiseert dat wat er met je gebeurt, je onmiddellijke aandacht vereist.

Waarschuwingstekens

Hoewel globussensatie meestal zelden onmiddellijke medische evaluatie vereist, is het belangrijk om alert te zijn op andere tekenen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van andere, meer ernstige aandoeningen die een reden tot bezorgdheid kunnen zijn. Dit zijn:

  • Pijn in de nek of keel.
  • Gewichtsverlies.
  • Pijn of verstikkende gevoelens.
  • Regurgitatie van voedsel.
  • Spierzwakte.
  • Knobbel in de nek die kan worden gezien of gevoeld.
  • Progressieve verergering van de symptomen.

Het optreden van enkele of een van deze symptomen betekent dat je onmiddellijk een gezondheidsdeskundige moet raadplegen. Dat komt omdat, in sommige gevallen, het gevoel te wijten kan zijn aan iets anders dan stress of angst.

Behandeling voor globussensatie

Er is geen enkele behandeling die alle gevallen van globussensatie verlicht, aangezien de omstandigheden van elke patiënt verschillen. Soms is het voldoende om de patiënt gerust te stellen of hem duidelijk te maken dat dit gevoel samen met bepaalde stemmingen optreedt.

Als er echter een onderliggende depressie, angststoornis of andere gedragsstoornis is die aanvullende symptomen lijkt te veroorzaken die de patiënt schaden, is psychotherapeutische en/of psychiatrische hulp ideaal. In sommige gevallen wordt medicatie aanbevolen om alle symptomen te verlichten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez, A. A., Martínez Lemus, H., & Núñez Orozco, L. (2005). Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Revista Mexicana de Neurociencia6(6), 480-487.
  • Finkenbine, R., & Miele, V. J. (2004). Globus hystericus: a brief review. General hospital psychiatry26(1), 78-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.