Vijf gewoonten die angst erger maken

In ons emotionele repertoire is angst zowel noodzakelijk als gevaarlijk. In dit artikel hebben we het over enkele gewoonten die angst erger kunnen maken.
Vijf gewoonten die angst erger maken

Laatste update: 11 september, 2022

Angst is een emotie of psychologische reactie die optreedt als een situatie als bedreigend of overweldigend wordt ervaren. Hoewel het een natuurlijke reactie is, kan, als ze chronisch ervaren wordt, een angststoornis ontstaan. Om groter ongemak te voorkomen, is het daarom belangrijk de gewoonten of gedragingen te kennen die angst erger kan maken.

Angst heeft meestal te maken met alledaagse gebeurtenissen en zorgen. Bijvoorbeeld stress op het werk, een familielid hebben dat ziek is, of grote veranderingen. Daarom is het een goed idee om dag na dag voor het angstniveau te zorgen en daarbij op de kleine details te letten.

Angst risicofactoren

Zoals we hierboven al zeiden, wordt angst meestal in verband gebracht met gebeurtenissen of aspecten van het dagelijks leven die angst en bezorgdheid veroorzaken.

Maar of het een stoornis wordt hangt af van een aantal factoren. Deze risicofactoren hebben voor het grootste deel te maken met de omgeving en de gewoonten van het individu. Ze geven ons aanwijzingen over wat voorkomen moet worden, wil de angst niet erger maken.

Sommige mensen ontwikkelen een angststoornis omdat ze een grotere biologische aanleg voor dit soort aandoeningen hebben. Dit kan komen door de aanwezigheid van andere stoornissen, of omdat ze een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Bij andere mensen kan het risico te maken hebben met factoren als:

  • Opstapeling van stress gedurende lange tijd.
  • Gebruik van middelen.
  • Angst om te lijden, of een ziekte te ontwikkelen.
  • Stressvolle levensgebeurtenissen zoals rouw of migratie.
  • Leren door verschillende opvoedingsstijlen.
Gestreste vrouw
De opeenstapeling van stress, samen met ongezonde leefgewoonten, verhoogt de kans om angst te ervaren.

Welke gewoonten maken angst erger?

Er zijn veel alledaagse factoren die je emoties beïnvloeden, soms bijna zonder dat je het door hebt. Angst is niet vrij van deze invloed en je kan het erger maken als je niet goed voor je omgeving zorgt.

Het goede nieuws is dat deze factoren onder controle gehouden kunnen worden. Daarom, als je angst moet verminderen of voorkomen dat hij escaleert, zorg dan dat je aandacht besteedt aan het volgende:

1. Gebrek aan slaap

Slaap is het belangrijkste deel van je rust en het speelt een heel belangrijke rol bij stressbeheersing. Slaaptekort kan ertoe leiden dat je extra spanning opzoekt om wakker te blijven. Met andere woorden, je lichaam reageert alsof het in een gevaarlijke situatie verkeert, door meer cortisol af te geven, je hartslag te verhogen, en een staat van alertheid te genereren.

Deze staat van alertheid verhoogt je gevoelens van bezorgdheid, angst en, rusteloosheid. Kortom, het zorgt ervoor dat angst erger wordt, vooral als je gebrek aan voldoende slaap zich over langere tijd uitstrekt.

2. Slechte voeding

Je voeding beïnvloedt je ook op vele manieren. In feite ondersteunt wetenschappelijk bewijs (Engelse link) de hypothese dat een onevenwichtige of onvolledige voeding het risico op angstgevoelens kan verhogen. Een van de redenen is dat het gebrek aan voldoende voedsel leidt tot een daling van de bloedsuikerspiegel waardoor de symptomen verschijnen.

Bovendien zijn er specifieke voedingsstoffen die met angst te maken hebben, zodat een tekort de angst erger kan maken. Bijvoorbeeld calcium, omega-3, magnesium en B vitaminen zijn voedingsstoffen die je lichaam helpen angst te bestrijden.

3. Veel tijd thuis doorbrengen

Het verband tussen het huis niet verlaten en angst is aangetoond door de opsluiting die je ervaart door COVID-19. In feite groeien je angsten en zorgen als je lang thuis zit zonder jezelf bezig te houden.

Bovendien is dit effect schadelijker als je alleen bent en als je geen lichamelijke activiteit onderneemt. Maar slechts tien minuten dagelijkse lichaamsbeweging kan de kans op het ontwikkelen van angst met wel 25 procent verminderen.

Daarom is het belangrijk contact met mensen te onderhouden, uit te gaan en te socialiseren, en je geest gestimuleerd en je lichaam actief te houden.

4. Ongeorganiseerdheid

Hoewel het een onbelangrijk detail lijkt, versterkt een gebrek aan organisatie of routine de angst. Het niet hebben van regelmatige dagelijkse gewoonten kan invloed hebben op de elementen die we hierboven noemden. Bijvoorbeeld je slaap- of eetgewoonten.

Angstige vrouw
Uitstellen geeft op korte termijn verlichting, maar op lange termijn versterkt het vermijding en het verschijnen van angst.

Ook het niet organiseren van je tijd en zelfs je ideeën kan je persoonlijke relaties beïnvloeden, waardoor je belangrijke details of afspraken vergeet. Een gebrek aan organisatie is ook schadelijk als je lijst van taken of persoonlijke doelen chaotisch is. Het maakt plaats voor uitstelgedrag, opgeven, of een opeenstapeling van activiteiten die je nog moet doen.

5. Te veel cafeïne of alcohol

Het consumeren van veel cafeïne en energiedrankjes kan je angstgevoelens erger maken. Deze stimulerende stoffen werken door je niveau van alertheid te verhogen en je hartslag te verhogen. Bovendien, als je al aan een angststoornis lijdt, kan het drinken van te veel cafeïne het risico dat je een paniekaanval krijgt vergroten.

Het geval van alcohol is enigszins anders. Dat komt omdat de consumptie ervan een verhoging veroorzaakt van het peil van serotonine en GABA, een neurotransmitter met een ontspannende werking.

Bij alcohol voelen je hersenen zich ontspannen en ‘gelukkig’. Dus, als het effect ervan wegebt, gaat je lichaam in de vecht- of vluchtmodus, omdat het het gemis van die aangename toestand voelt, vooral als de consumptie wordt voortgezet.

Hoe verbeter je

Als je met het bovenstaande rekening houdt, probeer dan, als je in evenwicht wilt blijven en wilt voorkomen dat je angst erger wordt, een gezond leven te leiden, met een goede nachtrust en een duidelijke routine.

Doe activiteiten die je lichaam en geest stimuleren, maar waar koffie en alcohol niet bij horen! Bedenk een lijst van activiteiten om elke dag te doen en geef je taken een prioriteit. Kom samen met vrienden, maak een natuurwandeling, of ga naar het strand.

Heb je vooral het gevoel dat je je angst niet onder controle kunt houden, zoek dan de hulp van een professional om je in dit proces te steunen. Ze zullen je zeker helpen je beter te voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.