Gerichte en diffuse denkwijzen

Als je studeert voor een toets, lijkt het alsof je nooit tijd hebt om te ontspannen. Met deze techniek kun je echter een balans vinden waarmee je bij elke test beter kunt presteren.
Gerichte en diffuse denkwijzen

Laatste update: 05 oktober, 2021

Van alle hulpmiddelen om het leren te verbeteren, is er één systeem dat opvalt: gerichte en diffuse denkwijzen. Deze methode neemt de overtuiging weg dat je, om succesvol te leren, lange studiesessies moet doorstaan. In dit artikel ontdek je hoe het systeem werkt.

Een artikel getiteld “Slaapneurobiologie en het belang ervan: bloemlezing voor de universiteitsstudent” stelt het belang van rust voor succesvol leren. Dit is precies wat gerichte en diffuse denkwijzen inhouden.

Een man die studeert

Hoe werken gerichte en diffuse denkwijzen?

Ze werken op een eenvoudige manier. Je bent waarschijnlijk al redelijk bekend met gericht denken. Dit is het leergebied waar je je volledig richt op wat je wilt assimileren of leren. Om dit te doen, heb je vaak stilte nodig om het studiemateriaal herhaaldelijk te bekijken. Je kunt het ook hardop reciteren om het beter te onthouden.

Het diffuse deel van de techniek is echter het minst bekend. Het houdt in dat je je hoofd leegmaakt. Dit kan zijn door te gaan wandelen, een boek te lezen, iets te gaan drinken met vrienden of te slapen. Je hersenen blijven in diffuse modus werken.

Combineer gerichte en diffuse denkwijzen

Als je eenmaal weet hoe de gerichte en diffuse denkwijzen werken, zul je merken dat je betere resultaten krijgt als je beide technieken combineert. Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, is het dat niet per se. Immers, hoe vaak heb je slapeloze nachten doorgebracht of in een gerichte modus gebleven tot het moment dat je een test start.

Je zult deze vraag waarschijnlijk beantwoorden met de woorden ‘te vaak’. Het artikel dat we hierboven noemden, becommentarieert echter de impact van slaapgebrek op de cognitieve vaardigheden van een populatie geneeskundestudenten. Het zegt dat:

“… uren slaap opofferen om meer te studeren, in plaats van een voordeel, impliceert een afname van hun academische inzet en hun leervermogen.”

Laten we eens kijken hoe je gerichte en diffuse denkwijzen kunt combineren.

Hoe de technieken te gebruiken?

De eerste stap is eenvoudig. Sterker nog, je bent er al aan gewend. Het bestaat uit het in de gerichte modus komen. Om dit te doen, verzamel je alle onderwerpen waarover je in de test wordt ondervraagd en kies je de beste strategie om ze te bestuderen. Je kunt dit doen op de volgende manieren:

  • Lezen over een van de onderwerpen.
  • Een samenvatting of schets maken.
  • Hardop lezen om de ideeën te onthouden.
  • Een mindmap maken van de belangrijkste elementen.

Sommige mensen vinden het misschien het beste om alleen samenvattingen te maken of het studiemateriaal herhaaldelijk te lezen. Desalniettemin is dit puur een kwestie van persoonlijke keuze en moet u de methode kiezen die het beste bij je past.

Na de focusmodus kom je vervolgens in de diffuse modus. Dit kun je doen op de manier die het beste bij je past. Als je bijvoorbeeld twee uur zonder pauze studeert, kun je een half uur reserveren om in de diffuse modus te gaan.

In de diffuse modus moet je geen tijd verspillen aan het kijken naar je mobiele telefoon of het scrollen door sociale media. Het is belangrijk om je hoofd leeg te maken. Je kunt een korte wandeling maken, een boek lezen, een vriend bellen of een wandeling maken met je hond. Het belangrijkste is om volledig weg te gaan van de gerichte modus.

Een vrouw loopt door het gras

Advies voor een test

Zoals je kunt zien, is het niet moeilijk om de gerichte en diffuse manieren van denken te gebruiken. Je moet er echter voor zorgen dat je in beide modi productief bent. Sterker nog, het maakt niet uit of je maar een uurtje in de gerichte modus blijft. Je kunt bijvoorbeeld een pauze van 15 minuten nemen. Deze tijd hangt af van je eigen persoonlijke behoeften en mogelijkheden.

Voor een test is het uiterst belangrijk om in de diffuse modus te zijn. Dit komt omdat je tijdens de test gefocust wilt zijn. Daarom moet je je geest een pauze gunnen voordat je begint.

Constant gefocust zijn is nooit positief. Je zult merken dat je je angstig en gestrest voelt. Dit kan dus leiden tot slechte examenresultaten. Overweeg daarom om de gerichte en diffuse denkwijzen te combineren. Ze kunnen zeer nuttig voor je zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Acevedo, Diofanor, Torres, José D, & Tirado, Diego F. (2015). Análisis de los Hábitos de Estudio y Motivación para el Aprendizaje a Distancia en Alumnos de Ingeniería de Sistemas de la Universidad de Cartagena (Colombia). Formación universitaria8(5), 59-66. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-50062015000500007
  • López Mejías, Modesta, Jústiz Guerra, María, & Cuenca Díaz, Maritza. (2013). Métodos, procedimientos y estrategias para memorizar: reflexiones necesarias para la actividad de estudio eficiente. Humanidades Médicas13(3), 805-824. Recuperado en 30 de julio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-81202013000300014&lng=es&tlng=es.
  • Mejía, Ó. R., García, A., & García, G. A. (2013). Técnicas didácticas: método de caso clínico con la utilización de video como herramienta de apoyo en la enseñanza de la medicina. Revista de la Universidad Industrial de Santander. Salud45(2), 29-38.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.