Gepassioneerde mensen: wat maakt hen zo anders?
Gepassioneerde mensen zien het leven als een vrucht die tot het uiterste moet worden uitgeperst. Ze inspireren en putten ons vaak zelfs uit. Dat komt omdat hun motivatie zo overdadig en bruisend is dat het moeilijk is om ze bij te houden. Ze vallen echter op door hun unieke psychologische sterke punten.
Albert Einstein zei dat hij in werkelijkheid geen speciaal talent had, maar gewoon hartstochtelijk nieuwsgierig was. Deze eigenschap is als een soort benzine die het beste doet ontbranden in degenen die het bezitten. Het is het baken dat hen leidt in het bereiken van de hoogste doelen en het is een deugd die in staat is de wereld te transformeren.
Het zijn immers alleen degenen die echt gepassioneerd zijn over hun dromen en doelen die erin slagen de grenzen te overschrijden die nog nooit iemand heeft durven afbreken. Alleen zij die duidelijk zijn over wat zij willen, zijn in staat om al hun energie, inspanningen en hoop op dat doel te richten. Zonder twijfel zijn zij de figuren die we het hardst nodig hebben in ons leven en onze samenleving.
Maar worden gepassioneerde mensen geboren of gemaakt? Laten we eens kijken.
Passie hebben betekent dagelijkse doelen koesteren om voor te vechten zonder op te geven.
Wat onderscheidt gepassioneerde mensen van de rest van ons?
Een van de meest prominente experts in de studie van de psychologie van passie is de psycholoog, Robert J. Vallerand. Hij is een pionier geweest in het verstrekken van een theoretisch compendium over het onderwerp, het verduidelijken van ideeën en het verstrekken van waardevolle informatie. In 2018 kwam hij zelfs met een interessante definitie van gepassioneerde mensen (Engelse link).
Hij beweerde dat de man of vrouw met deze eigenschappen een neiging vertoont naar een activiteit of activiteiten die betekenisvol voor hen zijn en waarin ze veel tijd en energie investeren.
Het is echter vaak vrij moeilijk om deze persoonlijkheden te begrijpen. Wat niet te ontkennen valt, is dat ze, op welk gebied ze ook werken en circuleren, altijd opzien baren en ons in gelijke mate verrassen en fascineren.
Wat maakt hen zo? Kunnen wij onszelf ook injecteren met diezelfde opwekkende geest?
“Passie is de genese van genialiteit.”
–Galileo–
Twee soorten passie
In zijn boek, The Psychology of Passion: A Dualistic Model, beweert Vallerand dat er twee soorten gepassioneerde mensen zijn. De eersten vertonen een soort harmonieuze passie, het soort dat hen altijd ten goede komt en hen in staat stelt hun doelen te bereiken, evenals hoge niveaus van welzijn en tevredenheid.
Aan de andere kant, Passie kan ook omslaan in obsessie. In dit geval kan het leiden tot maladaptief en soms zelfs problematisch gedrag. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat iemand een relatie verliest ten gunste van het bereiken van een professioneel doel. In feite zijn deze twee vaak aangetoonde soorten passie twee kanten van dezelfde medaille.
Gepassioneerde mensen gaan met veel enthousiasme met het leven om
Een dimensie die gepassioneerde mensen kenmerkt, is enthousiasme. Er lijkt inderdaad geen middenweg te zijn voor gepassioneerde mensen. Ze zijn ofwel geboeid door iets of ze vervelen zich ermee, ofwel gaan ze diep op in een of ander project, ofwel klimmen ze tegen de muren op van pure frustratie. Ze zijn actief, proactief, zeer nieuwsgierig, geboren ontdekkingsreizigers en liefhebbers van innovatie.
In hun hoofd hebben ze altijd een doel voor ogen, een droom om te veroveren, een ster om aan te raken… Verder verbinden ze zich met hun directe realiteit en met de mensen om hen heen met grote uitbundigheid, positiviteit en energie.
Doorzettingsvermogen en weerstand zijn hun belangrijkste kenmerken
Gepassioneerde mensen weten dat het leven hen op elk moment kan laten struikelen. Ze zijn zich ervan bewust dat ze niet altijd zullen bereiken wat ze willen, maar ze geven niet op. Als het nodig is, nemen ze gewoon een omweg. Ze accepteren dat ze misschien wel duizend keer moeten struikelen, maar ze leren van elke fout en bereiken zo motivatie, veerkracht en moed onderweg.
Gepassioneerde mensen vertrouwen op zichzelf. Ze zijn zich bewust van hun grenzen, maar proberen zichzelf te overtreffen wanneer ze kunnen.
Ze cultiveren optimisme
Gepassioneerde mensen bezitten een gezond en betekenisvol optimisme. Ze zien het leven niet door een roze bril, maar doen juist de broodnodige mentale inspanning om oplossingen te zien voor elk probleem. Het zijn het soort mensen dat de hoop en het verlangen inboezemt om in elke omstandigheid uit te blinken.
Als antwoord op de vraag of gepassioneerde mensen worden geboren of gemaakt, kunnen we waarschijnlijk zeggen dat ongeveer 80 procent van hen deze eigenschappen vanaf hun geboorte vertoont. Ze hebben grote vaardigheden in het omgaan met stress en het overwinnen van moeilijkheden. In feite bezitten ze het vermogen om in elke wolk altijd de zonzijde te zien.
Saamhorigheidsgevoel, waarden en doelgerichtheid
Een van hun meest opvallende kenmerken is hun saamhorigheidsgevoel. Ze ervaren veel plezier en motivatie als ze deel uitmaken van een sociale groep. Zij zijn die buitengewone collega’s en zelfs grote leiders die in staat zijn hun teams en werknemers met succes te leiden. Ze weten hoe ze verrijkende en productieve banden kunnen smeden.
Een andere eigenschap is hun duidelijke doelgerichtheid. Ze hebben altijd een plan of doel voor ogen en moeten zichzelf zowel korte- als langetermijnuitdagingen stellen. Deze verwachtingen worden beïnvloed door hun sterke waarden en vitale gevoel van zijn.
Gepassioneerde mensen bezitten een natuurlijk vermogen om te genieten van de kleine dingen
Leven met passie betekent intens proberen te genieten van elk moment. Het is het zien van de positieve kant van elke omstandigheid, het waarderen van wat we hebben en begrijpen dat de realiteit verder bestaat dan doelen, werk en dromen.
Alles wat in het hier en nu gebeurt, is belangrijk voor gepassioneerde mensen. Ze negeren niets. Dit betekent dat ze nooit kansen, gelach, gezelschap, medeplichtigheid en plezier missen. Inderdaad, voor dit soort persoonlijkheid is alles de moeite waard.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Vallerand, Robert. (2007). On the Psychology of Passion: In Search of What Makes People’s Lives Most Worth Living. Canadian Psychology-psychologie Canadienne – CAN PSYCHOL-PSYCHOL CAN. 49. 10.1037/0708-5591.49.1.1.
- Vallerand, R.J. The role of passion in sustainable psychological well-being. Psych Well-Being 2, 1 (2012). https://doi.org/10.1186/2211-1522-2-1