De effecten van stress op de huid

Angst heeft een negatief effect op je huid. In dit artikel bekijken we enkele van de manieren waarop het zich manifesteert.
De effecten van stress op de huid

Laatste update: 02 augustus, 2022

In een voortdurende nerveuze toestand verkeren is slecht voor je lichaam in het algemeen. De meest zichtbare tekenen zijn echter de effecten van stress op je huid. In feite is je huid de eerste defensieve barrière van je lichaam. Hier speelt ook het esthetische aspect een rol, aangezien de effecten zichtbaar zijn.

Ondanks het feit dat psychische stoornissen nu minder gestigmatiseerd worden, krijgen ze nog steeds niet de nodige aandacht van de samenleving als geheel. Dit leidt ertoe dat veel mensen (vooral degenen die niet over de middelen beschikken om toegang te krijgen tot particuliere geestelijke gezondheidszorg) op zoek gaan naar manieren om zelf met deze problemen om te gaan.

Uw huid is een van de meest kwetsbare organen van je lichaam. Daarom is het niet meer dan normaal dat je huid als een van de eerste wordt aangetast wanneer je regelmatig stress ervaart. Je huid vertoont namelijk alle tekenen dat je cortisolniveaus je lichaam beginnen aan te tasten.

De effecten van stress op je huid

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat je uiterlijk achteruit gaat als je gestrest bent. Het is niet alleen dat je een sombere uitdrukking hebt of donkere kringen onder je ogen van het slecht slapen, maar acne verschijnt ook gemakkelijker en wonden genezen langzamer, naast andere effecten.

Dit is te wijten aan chemische mechanismen die worden geregeld door hormonen in je bloed. Ze reageren op een toestand van psychologische alertheid in je die te lang aanhoudt. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende symptomen van de effecten van stress op je huid.

Vrouw met uitslag op haar arm
Stress kan netelroos en andere soorten huiduitslag veroorzaken.

1. Acne

Van psychologische stress is aangetoond dat het acne verergert (Engelse link). Als het cortisolgehalte in het bloed stijgt, scheidt de huid meer vet af, waardoor mee-eters en puistjes vaker de kop opsteken.

2. Atopische dermatitis

Je huid wordt gevoeliger in tijden van stress. Dat is eigenlijk wel nuttig, want al je zintuigen zijn verhoogd in tijden van gevaar. Het is echter niet zo nuttig als het voortdurend gebeurt.

De vicieuze cirkel tussen jeuk en krabben maakt de toestand van de huid ingewikkelder, waardoor atopische dermatitis (Spaanse link) ontstaat. Deze aandoening uit zich in bulten, eczeem of uitslag.

3. Seborroïsche dermatitis

Cortisol verhoogt de productie van talg in de huid. Seborroïsche dermatitis ontstaat door dit fenomeen. Net als bij atopische dermatitis verschijnen erbij deze aandoening laesies op de huid die verergeren door voortdurend krabben.

4. Psoriasisopflakkeringen

Psoriasis is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door de versnelling van de levenscyclus van huidcellen, die voortijdig afsterven. Het is echter bekend dat stress frequentere episodes veroorzaakt dan het geval zou zijn als het niet aanwezig was.

5. Tekenen van huidveroudering

Wanneer de huid stressgevoelige gebeurtenissen van buitenaf waarneemt, zoals temperatuur of druk, stuurt zij signalen naar de hypothalamus-hypofyse-bijnieras. Hierdoor komen cortisol en andere hormonen vrij die het vermeende probleem proberen op te lossen.

Wanneer dit verdedigingsmechanisme chronisch wordt geactiveerd, heeft dit invloed op de bloedtoevoer naar je huid. In feite wordt het omgeleid naar je spieren en organen die verantwoordelijk zijn voor het in gang zetten van de vecht-vlucht-vries reacties. De meest opvallende effecten van stress op je huid in deze gevallen zijn de volgende:

  • Rimpels.
  • Slapheid.
  • Vlekken.
  • Doffe huid.
  • Verlies van elasticiteit.
Vrouw met een gevlekt gezicht
Stress genereert de productie van cortisol dat de huid doet ontsteken.

6. Infecties en genezingsproblemen

Stress verzwakt ook je immuunsysteem. Daarom is de kans groot dat je niet alleen vaker ziek wordt, maar ook merkt dat de wonden langzamer genezen en eerder geïnfecteerd raken. Dit is vooral het geval bij acne.

Wat te doen om de effecten van stress op je huid te vermijden

Aangezien chronische stress aan de basis van het probleem ligt is dit het eerste wat je moet proberen aan te pakken. Het is echter gemakkelijker om te praten over het oplossen dan het daadwerkelijk te doen, zoals je waarschijnlijk wel weet als je ooit te horen hebt gekregen: “Probeer je geen zorgen te maken.”

Eigenlijk moet je de hulp van een psycholoog niet onderschatten. Want de problemen van het leven onder ogen zien terwijl je in een constante staat van angst en bezorgdheid verkeert, is niet gemakkelijk. Het kan zelfs zo zijn dat je niet eens weet waar je moet beginnen. Daarom zal het verlichten van deze stress niet alleen de gezondheid van je huid verbeteren, maar ook je leven in het algemeen.

In de tussentijd kun je de effecten van stress op je huid bestrijden met een behandeling die het uiterlijk en de gezondheid van je huid verbetert. Hiervoor kun je terecht bij je arts of een vertrouwde schoonheidskliniek.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gracia, M.J. y Ruiz, S. Estrés, calidad de vida y psoriasis: estado actual. Psiquiatr Biol. 2001;08:141-5
  • Cheng, Yi., Lyga, John.Brain-Skin Connection: Stress, Inflammation and Skin Aging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082169/
  • Alonso, O. E. R., Sánchez, M. B. R., Fernández, M. H., & González, M. A. (2019). Aspectos de interés sobre dermatitis atópica, su diagnóstico y tratamiento. Revista Médica Electrónica41(2), 496-507.
  • Chiu, A., Chon, S. Y., & Kimball, A. B. (2003). The response of skin disease to stress: changes in the severity of acne vulgaris as affected by examination stress. Archives of dermatology139(7), 897-900.
  • Acuña De La Rosa, J. J., Altamar Castro, G. A., & Oñoro Vargas, P. R. (2020). Acné y estrés: Una problemática común entre los estudiantes de medicina.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.