Het genot van geven en helpen

Het genot van geven en helpen

Laatste update: 03 januari, 2017

Het leven zit vol gedachtes, gevoelens, negatieve mensen… Hoewel we soms misschien de verleiding voelen om toe te geven aan negativiteit, zouden we ons echter altijd moeten richten op de dingen die ons een goed gevoel over onszelf geven.

Er zijn genoeg dingen die we kunnen doen om ons goed over onszelf te kunnen voelen. Dingen die ons een gevoel geven waar niets mee in vergelijking komt. Een gevoel van voldoening waar een grote gelukzaligheid uit voortkomt.

“Ik denk dat ik geleerd heb dat de beste manier om jezelf weer op de been te krijgen iemand anders helpen is.”

-Booker T. Washington-

Vandaag zul je een van de grote genoegens in het leven ontdekken: het genot van geven en helpen, iets dat ons een gevoel van volledige bevrediging kan bieden. Wat als je dit vanaf vandaag in praktijk gaat brengen?

Leer om niets terug te verwachten

Vrouw met Vogeltje

Een van de meeste voorkomende gedachten of handelingen waar we als mensen schuldig aan zijn, is om iets te geven en hier vervolgens een soort beloning voor terug te willen. Dit kun je niet geven en helpen noemen. Dit zal niet dezelfde genoegdoening bieden als wanneer je volledig uit vrije wil geeft zonder ook maar iets terug te verwachten.

Heb je ooit weleens iemand geholpen of iets gegeven zonder hier werkelijk ook maar iets voor terug te verwachten? Gaf dit je een onverklaarbaar gevoel van welzijn? Het bevorderen van kleine dingen die we vaak onbelangrijk achten kan ons veel gelukkiger maken.

Een glimlach naar de mevrouw in de supermarkt, iemand helpen met zijn tassen wanneer hij veel te veel in één keer moet dragen, iemand die voor je loopt zijn tas teruggeven wanneer deze valt… Dit allemaal, al deze kleine gebaren die we vrijwillig tonen, zullen een onverklaarbaar gevoel van welzijn opwekken.

Soms wordt er weleens gezegd dat ‘hij die het meeste geeft, het meeste zal ontvangen’, maar dit geldt alleen als je nooit iets terug verwacht, een soort beloning of vergoeding voor je handelingen. Beoefen een gulle manier om anderen te helpen; hierdoor kun je je goed over jezelf voelen en zorg je ervoor dat anderen zich ook goed over zichzelf zullen voelen.

Durf op blote voeten te lopen, te lachen zonder reden, anderen te helpen zonder hier applaus voor te krijgen.

Mensen helpen die het echt nodig hebben

Omhelzing

Misschien heb je weleens meegemaakt dat je iemand probeerde te helpen en dat deze persoon jou hulp afsloeg en dat het uiteindelijk leek alsof je helemaal niet geholpen had. We zouden goed op moeten letten en moeten kijken wie onze hulp echt nodig heeft en wie zijn problemen zelf op kan lossen. Soms moeten sommige mensen hun moeilijkheden namelijk op eigen houtje op zien te lossen, zodat ze sterker kunnen worden en kunnen leren.

Er bestaan ook mensen die geen hulp willen, omdat hun trots en arrogantie ervoor zorgt dat ze hulp van anderen als beledigend opvatten. Wanneer je hen jouw hulp aanbiedt, zullen zij denken dat je hen zwak vindt en dit geeft hen een ongemakkelijk gevoel. Probeer jezelf in dit soort situaties niet aan anderen op te dringen. De mensen die jouw hulp afwijzen verdienen het niet dat jij blijft aandringen en misschien maak je het hierdoor juist alleen maar erger.

Help en geef vrijuit aan de mensen die dit werkelijk nodig hebben. Mensen die jou na aan het hart liggen of wildvreemden. Geven en helpen kan ook een goede manier zijn om vrienden te maken, met anderen om te gaan en bijzondere en mooie mensen te ontdekken.

Vergeet nooit dat je zult oogsten wat je zaait.

En zelfs als je er niets voor terugkrijgt, zal het genot dat je voelt wanneer je anderen iets geeft of anderen op een onzelfzuchtige manier helpt op geen enkele andere manier gevoeld kunnen worden.

Alles wat we doen heeft invloed op onze toekomst. Hoe kunnen we nu zeuren over hoe slecht alles in ons leven gaat als we ons in het verleden slecht gedragen hebben? Vriendelijkheid, goedheid, dat is wat werkelijk zijn vruchten af zal werpen. Glimlachen geven en ontvangen, vriendelijkheid geven en ontvangen.

De wereld is een plek waar nog altijd veel over kan worden ontdekt. Positieve dingen. Maar we zouden moeten beginnen door meer waarde te hechten aan dit soort kleine gebaren die we tot nu toe nog niet echt belangrijk vonden.

Wat we geven zullen we, op de een of andere manier, terugkrijgen. Begin vandaag nog meer te geven en helpen. Wat voor gevoel geeft dit je? Is je leven hierdoor veranderd? Je leven zal veel positiever worden en je zal zelf veel gelukkig worden. Zullen we het bewijzen?

Water in Handen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.