Gelukkig zijn voor anderen maakt je gelukkig

Blij zijn voor anderen kan veel over je zeggen. Als je echt de vreugde van anderen viert, zonder jaloers of gefrustreerd te zijn, ben je een echt onbaatzuchtig persoon. Geluk toewensen aan anderen kan je ook zelf geluk brengen.
Gelukkig zijn voor anderen maakt je gelukkig

Laatste update: 28 november, 2019

Gelukkig zijn voor anderen is een onbaatzuchtige daad, die veel over je kan zeggen. Sterker nog, dit soort persoonlijke focus en echte intentie voor het welzijn van anderen kan je gelukkiger maken. Je zou echter mensen kunnen tegenkomen die zeggen: “Ik wil dat je gelukkig bent, maar niet gelukkiger dan ik.” Dit is in tegenspraak met de essentie van menselijke relaties.

Je hebt dit waarschijnlijk ook zelf wel eens meegemaakt. Zoiets als naar iemand toe gaan aan wie je graag goed nieuws wilde vertellen, om met diegene te delen dat je iets leuks hebt meegemaakt. Op dat moment voelde je waarschijnlijk wat spanning, valsheid, of dat onbehagen dat betekent dat er iets mis is. Een soort van onenigheid tussen emoties en wederkerigheid.

Twee mannen in pak schudden elkaar de hand

Gevoelens van ergernis over het geluk van anderen kunnen iets donkerder zijn dan alleen maar jaloezie. Soms voelt het als een klap voor je eigenwaarde. Ook het zien dat anderen slagen en hun doelen wel bereiken, terwijl jij vastzit in je eigen onzekerheden. Het is niet makkelijk om je oprecht gelukkig te voelen voor anderen terwijl je zelf diep in de frustratie zit.

Gelukkig zijn voor anderen en het vieren van hun prestaties kan je echter ook een gevoel van welzijn geven. Het heeft niets te maken met ethiek, moraal of religie. Eigenlijk is er een legitieme en interessante psychologische basis die dit wetenschappelijk kan verklaren.

Liefde is die toestand waarin het geluk van een ander essentieel is voor je eigen persoon.

-Robert A. Heinlein-

Gelukkig zijn voor anderen is onbaatzuchtigheid voor een gezond hart

Eerder dit jaar heeft de Iowa State University een zeer interessant onderzoek gepubliceerd. Dokter Douglas A. Gentile en zijn team van de afdeling Psychologie selecteerden een groep mensen die gediagnosticeerd waren met angst en stress. Gedurende enkele dagen leerden ze hen een eenvoudige techniek die zeer goede resultaten opleverde.

Simpel gezegd moesten ze elke dag 15 tot 20 minuten wandelen. Terwijl ze dit deden, moesten ze aan kinhin doen, dat is een soort meditatie die je doet terwijl je aan het wandelen, hardlopen of aan andere beweging doet. Op dezelfde manier vroegen de psychologen hen om vriendelijkheid, kalmte en welzijn te ervaren terwijl ze aan het wandelen waren.

Om dat te realiseren, werd hen gevraagd om de mensen die ze tegenkwamen tijdens hun wandeling geluk te wensen. De simpele daad van het toewensen van geluk en welzijn aan anderen en dit te projecteren, maakte hen zelf ook gelukkig.

Hun geest had minder zorgen en obsessieve gedachten. Hun innerlijke kalmte en het feit dat ze zich concentreerden op genegenheid gaf hen troost en voldoening.

Kantoorpersoneel viert feest

Heb zuiverder gedachten die gericht zijn op vriendelijkheid

Dokter Gentile bewees een aantal dingen met dit experiment. Het stress- en angstniveau daalde aanzienlijk, en niet alleen omdat mensen aan het sporten waren.

Het betekende dat hun innerlijke dialoog veranderde, en vooral hun emotionele focus. Het ging van een innerlijke negativiteit naar het stimuleren van hun geest om vriendelijkheid uit te stralen naar anderen.

Tijdens hun wandelingen verhoogde blij zijn voor anderen, ook al waren ze totaal vreemden, hun empathie en hun gevoelens van sociale verbondenheid. Plotseling merkten ze dat de gezichten van andere mensen meer opvielen, ze stonden meer open voor de buitenwereld, en vooral voor de mensen in de buitenwereld.

Gelukkig zijn voor anderen maakt ons vrij

Bepaalde acties, woorden of gedachten kunnen ook bepaalde gevolgen hebben. In de psychologie wordt dit een boemerangeffect of het actie- en reactieprincipe genoemd. Zo kan iets eenvoudigs, zoals het gelukkig kunnen zijn, voor anderen ook een impact hebben op je leven.

Er is een emotionele beloning en een soort catharsis. Denk er eens over na. Stel je bijvoorbeeld voor dat een van je collega’s erg jaloers is. Het is een van die mensen die naar iedereen staren en zich ongemakkelijk voelen bij hoe goed je het doet.

Een knuffelend stel

Als je ze probeert na te bootsen, zal deze negativiteit, ongemak en confrontatie je een slecht en gestrest gevoel geven. Aan de andere kant ontspan je je door diegene het beste te wensen. Accepteren dat iedereen zijn eigen persoon is en gelukkig voor hem of haar zijn, geeft je een vrij gevoel en houdt je geest op een goede plaats.

Leren niet jaloers te zijn op andermans zegeningen is hoe genade eruit ziet.

Rupi Kaur

Het gezegde “Doe wat goed is, wat gebeurt gebeurt” kan ook “Wens anderen geluk toe, wat er ook gebeurt” zijn. Dit komt doordat het simpele feit van het projecteren van positieve gevoelens je innerlijke dialoog kan veranderen en je geest openstelt voor anderen. Breng dit eenvoudige advies in de praktijk om je gezondheid en menselijke verbondenheid te verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Douglas A. Gentile, Dawn M. Sweet, Lanmiao He. “Caring for Others Cares for the Self: An Experimental Test of Brief Downward Social Comparison, Loving-Kindness, and Interconnectedness Contemplations.” Journal of Happiness Studies (First published online: March 21, 2019) DOI: 10.1007/s10902-019-00100-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.