20 geheimen voor geluk

Het vermijden van de formule "als X gebeurt, zal ik gelukkig zijn", het ontdekken van je "ikigai" en meer zorgen voor je relaties dan voor je geld zijn volgens de wetenschap enkele van de geheimen van geluk. Wij vertellen je meer.
20 geheimen voor geluk
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 25 mei, 2024

De wetenschappelijke gemeenschap heeft zich lang afgevraagd en onderzocht wat geluk is en hoe mensen het bereiken. Ondanks pogingen om het te begrijpen, is gelukkig zijn nog steeds een complex fenomeen vol nuances die absolute definities en theorieën tarten.

Sommige punten zijn echter heel duidelijk: geluk is niet perfect, niet eeuwig en het komt ook niet van buitenaf. Hoewel er geen universele of definitieve formules zijn voor het ervaren van deze emotie, geven verschillende onderzoeken over het onderwerp ons enkele aanwijzingen.

Hoe word je gelukkig?

Voor veel mensen lijkt gelukkig zijn een onmogelijke uitdaging, omdat hun verwachtingen van geluk hoger zijn dan de werkelijkheid.

Ik waarschuw je vanaf het begin: in dit artikel zul je geen snelle oplossingen vinden. Je zult ook geen motiverende zinnen vinden. Ik zal 20 aanbevelingen met je delen die je kunt toepassen in je dagelijkse leven om de manier waarop je de uitdagingen waar je voor staat interpreteert en aangaat te transformeren. Laten we beginnen!

1. Vermijd de formule: “Als X gebeurt, zal ik gelukkig zijn

Het is gemakkelijk om in de val te lopen om te geloven dat geluk gereserveerd is voor een toekomstig moment: “Als ik gewicht verlies/vind ik een partner/succes in mijn bedrijf, dan zal ik gelukkig zijn”. Deze formule is een illusie. Hoewel het bereiken van bepaalde doelen je voldoening kan geven, zullen ze niet genoeg zijn om je de hele tijd gelukkig te houden.

2. Accepteer dat de wereld niet om jou draait.

Sorry dat ik het zo bot zeg, maar jij bent niet het middelpunt van de wereld (jij niet, ik niet, niemand). Waarom denk je dan dat het universum tegen je samenspant of dat het geluk nooit aan jouw kant staat?

We maken allemaal moeilijke tijden mee. Het is waar dat het leven vaak oneerlijk is, maar het interpreteren als een persoonlijke aanval is een vergissing die onze gemoedsrust wegneemt en ons verhindert om vooruit te komen.

3. Raak betrokken bij een sociaal doel

Het gevoel van voldoening dat je krijgt als je weet dat je bijdraagt aan positieve verandering is onvergelijkbaar. Anderen helpen komt niet alleen ten goede aan degenen die jouw steun ontvangen, maar verbetert ook je emotionele welzijn.

Word vrijwilliger in een dierenasiel. Sluit je aan bij een groep die daklozen begeleidt. Doe mee aan een schoonmaakactie op het strand. Steun een buur die het moeilijk heeft. Elke altruïstische actie telt op.

4. Begrijp dat geluk noch perfect noch eeuwig is

Geluk is verre van een constante en ideale toestand die we kunnen bereiken en volhouden. Het is eerder vluchtig. En hoe harder je probeert om het vast te houden, hoe meer het wegglijdt. Het is een ervaring die komt en gaat, als golven in de zee.

5. Stel alles in vraag, zelfs je eigen overtuigingen

Neem geen genoegen met de dingen zoals ze je geleerd of aangenomen zijn. Sta jezelf toe om in het onbekende te duiken, laat je nieuwsgierigheid de vrije loop en daag beperkende overtuigingen uit die diep in je geest geworteld zijn.

6. Beoordeel je verhaal niet aan de hand van één hoofdstuk

Eén slechte dag, één fout of één teleurstelling definieert niet wie je bent of de richting van je leven. Als je het bijvoorbeeld slecht hebt gedaan op een examen, in plaats van jezelf te slaan door jezelf dingen te vertellen als “Ik ben een puinhoop”, moedig jezelf dan aan en bedenk hoe je van deze ervaring kunt leren.

Zorg dragen voor je interne dialoog en het beoefenen van zelfliefde zijn fundamentele stappen om je goed of op je gemak te voelen in het leven.

7. Vermaak je online, maar vergeet het offline leven niet

Het valt niet te ontkennen dat online tijd doorbrengen leuk, vermakelijk en zelfs nuttig kan zijn. Technologie is echter een hulpmiddel dat ons zowel voordelen als nadelen kan brengen, afhankelijk van hoe we het gebruiken.

Het is belangrijk om het tastbare leven niet te onderschatten. Ik moedig je aan om face-to-face contact te maken met mensen, nieuwe avonturen te ontdekken en je onder te dompelen in activiteiten die je zintuigen prikkelen en je het gevoel geven dat je leeft. Per slot van rekening zijn het die momenten die je je dierbaar zullen herinneren, niet de uren die je op TikTok hebt doorgebracht.

8. Kies je methoden om je gelukshormonen te verhogen

Inmiddels weet je waarschijnlijk wel dat er chemische boodschappers zijn die onze stemming, motivatie en ons gevoel van plezier beïnvloeden. Maar weet je ook hoe je de productie ervan op een natuurlijke manier kunt stimuleren? Hier zijn een paar ideeën – kies de ideeën die jou aanspreken:

  • Oxytocine: borstvoeding geven, knuffelen met de mensen van wie je houdt, je huisdier aaien en seks hebben.
  • Dopamine: prestaties vieren, creatieve activiteiten doen, luisteren naar muziek waar je van houdt en nieuwe dingen leren.
  • Endorfine: aërobe lichaamsbeweging, hardop lachen , parachutespringen, pure chocolade eten en meditatie.
  • Serotonine: oefenen in dankbaarheid, jezelf blootstellen aan zonlicht, tijd doorbrengen in de natuur, voedsel eten dat rijk is aan tryptofaan zoals bananen, noten en zuivelproducten.

9. Vind een reden om elke ochtend wakker te worden

Op dit punt moeten we het hebben over ikigai. Dat is een Japans concept dat staat voor iemands bestaansreden. Het is de combinatie van wat je graag doet, waar je efficiënt in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je beloond kunt worden.

Als je je ikigai ontdekt, voel je je afgestemd op je doel en voel je je nuttig in het universum. Dit versterkt op zijn beurt je gevoel van eigenwaarde en brengt je een gevoel van geluk.

10. Ontwikkel je gevoel voor humor

Lachen is therapeutisch. De komst van clowns in kinderziekenhuizen is een duidelijk voorbeeld van hoe humor een krachtig hulpmiddel kan zijn. Zoek naar mogelijkheden om humor in je dagelijks leven te cultiveren, hetzij door middel van komedie, sarcasme of gewoon door te leren niet alles zo serieus te nemen.

11. Zorg meer voor je relaties dan voor je geld

Relaties zijn cruciaal voor geluk. Dat zeg ik niet alleen, het wordt ondersteund door een longitudinaal onderzoek dat in 1938 begon aan de Harvard University en nog steeds loopt. De Harvard Grant Study (Engelse link) volgt het leven van een groep mannen van hun jeugd tot hun oude dag om te begrijpen wat mensen gelukkig maakt.

Volgens het onderzoek kun je geld, succes in je carrière en materiële rijkdom hebben, maar als je geen sterke, betekenisvolle, liefdevolle relaties hebt, zul je niet gelukkig zijn. Dus nu weet je het: breng tijd door met je geliefden.

12. Vermijd stereotype adviezen die op internet circuleren

Niet alle adviezen die je online vindt, zijn van toepassing op jouw leven. En dat is niet erg. In plaats van bijna blindelings populaire trends of rages te volgen, neem je de tijd om na te denken over wat werkt voor jou en je welzijn.

Als je bijvoorbeeld op sociale media ziet dat iemand suggereert dat je geluk zult bereiken door om 5 uur op te staan en hard te werken, of je baan op te zeggen om te gaan reizen, sta jezelf dan toe om je af te vragen of deze ideeën wel bij je passen. Onthoud dat geluk niet kan worden opgelegd; vertrouw op je eigen oordeel.

13. Neem niet voor lief wat je in het leven hebt

Een bord eten. Een warm bad. Een echte knuffel. Gezondheid. We zijn zo gefocust op de oppervlakkige aspecten van het leven dat we vaak de echt belangrijke dingen over het hoofd zien.

Het zijn niet alleen de once-in-a-lifetime ervaringen waar we veel geld aan uitgeven; geluk zit ook in het kunnen waarderen en dankbaar zijn voor de eenvoudige, alledaagse dingen.

14. Eet wanneer je eet en slaap wanneer je slaapt

Slapen

Velen van ons vinden het moeilijk om zich te concentreren op het hier en nu en staan erop te multitasken. Tijdens het koken controleren we onze mobiele telefoon met één hand en roeren we in de pan met de andere. Of als we ons huisdier uitlaten in het park, zijn onze gedachten bezig met het boodschappenlijstje voor de week.

Is het mogelijk? Ja, natuurlijk. Is het verschrikkelijk? Helemaal niet. Geeft het ons een goed gevoel? Nou, niet echt. Mindfulness, ook wel bedachtzaamheid genoemd, is een oefening die ons helpt te genieten van het huidige moment; terwijl we het beleven.

15. Omring jezelf met mensen die je inspireren

Net zoals het belangrijk is om het vermogen te hebben om je te verbinden met de pijn van anderen en een steun te zijn voor mensen in nood, is het cruciaal om onszelf niet te omringen met mensen die overdreven negatief zijn.

“Vertel me met wie je omgaat en ik vertel je wie je bent”. Volgens ons zijn we een gemiddelde van de vijf mensen met wie we de meeste tijd doorbrengen. Kies dus verstandig wie je toelaat in je leven. Kies voor bedrijven die je motiveren, die je uitdagen om te groeien en die je waarden en ambities delen.

16. Maak het jezelf gemakkelijk

Maak je bestaan niet onnodig ingewikkeld. Het leven heeft al genoeg hobbels, waarom zou je er nog meer drama aan toevoegen? Vereenvoudig je dagelijkse taken, stel duidelijke prioriteiten en leer waar mogelijk te delegeren. Het is tijd om te stoppen met “ja” zeggen tegen verplichtingen die geen waarde toevoegen of meer stress veroorzaken dan je wilt verdragen.

17. Wacht niet op het perfecte moment om de eerste stap te zetten

“Wanneer ik het gevoel heb dat mijn project foutloos is, zal ik het op de markt brengen”. “Wanneer ik me aantrekkelijk voel, zal ik beginnen met uitgaan en socialiseren. “Als mijn kat me toestemming geeft, ga ik mijn huis opruimen” (grapje).

Wat geen grapje is, is dat er nooit een ideaal moment zal zijn. Er zal altijd iets zijn dat verbeterd of aangepast kan worden. Als we vertrouwen op perfectie, komen we nergens. Het belangrijkste is om te beginnen, zelfs als de omstandigheden niet optimaal zijn, want actie is wat je dichter bij je doelen zal brengen.

18. Ga ervan uit dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken

Hoe hard je het ook probeert, je kunt het niet iedereen naar de zin maken en aardig gevonden worden. Proberen dat te doen zal alleen maar leiden tot ontevredenheid. Concentreer je op trouw zijn aan jezelf en het volgen van je principes, zelfs als dat betekent dat je sommige mensen onderweg teleur moet stellen.

19. Negeer je verdriet niet

Door onze ongelukkige emoties te ontkennen in de hoop altijd gelukkig te zijn, voelen we ons alleen maar slechter. Boosheid, angst, woede en frustratie maken deel uit van de menselijke emotionele ervaring, en ze proberen te negeren doet ze niet verdwijnen; het verbergt ze tijdelijk en oppervlakkig.

Daarom, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, als je gelukkig wilt zijn, laat verdriet dan verdriet zijn en angst angst.

20. Oefen vergeving, vooral met jezelf

Vergeven is niet altijd gemakkelijk en iedereen doet het op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Respecteer jouw proces. Bedenk echter wel dat het loslaten van wrok en schuld je bevrijdt van een zware emotionele last. Als je dit doet, kun je rustiger leven en vooruitgaan.

Geluk kun je niet kopen of verkopen

Gelukkig zijn is een intern proces waarbij je werkt aan jezelf, je mindset en je relaties, in plaats van de oplossing te zoeken in externe dingen. Wat ik bedoel is dat je geluk niet koopt in winkels, je bouwt het op met de middelen die je bij de hand hebt, dag na dag.

Het is een vaardigheid die geleerd kan worden. Het idee dat geluk alleen van jou afhangt is echter een mythe; hoewel het waar is dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor je welzijn en je daarvoor moet inzetten, is het ook cruciaal om te accepteren dat niet alles altijd zal verlopen zoals je verwacht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.