Gediagnosticeerd met depressie - wat nu?

Mensen bij wie een depressie is vastgesteld, kunnen zich onzeker en machteloos voelen over hun toekomst. In het artikel van vandaag zullen we ons concentreren op het gebruik van de stoornis zelf voor persoonlijke empowerment en groei.
Gediagnosticeerd met depressie - wat nu?

Laatste update: 01 september, 2020

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden steeds meer mensen gediagnosticeerd met depressie. Het is dus niet verwonderlijk dat je waarschijnlijk ten minste één persoon kent die momenteel met deze aandoening te maken heeft.

Wanneer iemand zich zwaarmoedig begint te voelen, zijn niet alleen de depressieve symptomen relevant, maar ook het leed dat ze voelen nadat ze hebben vernomen dat hun verdriet een naam heeft.

Verder zijn mensen met of zonder een officiële diagnose die symptomen van depressie beginnen te krijgen, vaak bang voor hun gedrag, cognitie en reacties. In het artikel van vandaag geven we je enkele tips om je te helpen je depressie te bestrijden.

Gediagnosticeerd met depressie

Gediagnosticeerd met depressie

Het belangrijkste om in gedachten te houden als je met een depressieve stoornis te maken hebt, is weten dat je eroverheen wilt komen. Daarom moet je discipline groter zijn dan alleen de ene pil na de andere innemen en hopen dat het allemaal vanzelf verdwijnt.

In bepaalde gevallen kunnen psychofarmaca erg nuttig zijn in combinatie met psychologische therapie. Therapie is hier echter de sleutel. Het is de krachtigste tool die je hebt om je beter te gaan voelen en weg te zijn van wanhoop, verdriet of apathie. Therapie werkt omdat het een soort boodschap van hoop is voor mensen die aan een depressie lijden.

Er zijn veel voorgestelde opties die na testen en experimenteren wetenschappelijke validiteit hebben. Om die reden stellen onderzoekers dat ze effectief zijn bij de behandeling van depressie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De gedragsactivering die wordt voorgesteld door acceptatie- en committment-therapie.
  • De emotionele therapie met cognitieve gedragstools van Ellis (link in het Engels).

Dus, zelfs als je niet het gevoel hebt dat je het kunt, is het belangrijk om te weten dat je uit je depressiecyclus kunt komen. Onthoud vooral dat je er niet alleen mee om hoeft te gaan, omdat je therapeut weet wat hij moet doen en aan jouw kant zal staan.

Verlangen komt niet uit de lucht vallen

Een van de meest opvallende symptomen van depressie is het opgeven van intrinsiek gemotiveerde activiteiten. We hebben het over die dingen die je vroeger leuk vond voordat je ze aan de kant schoof zonder ze te vervangen. Dit is precies hoe een depressief persoon geleidelijk alle bronnen van positieve emoties verliest.

Het ontbreken van motivatie of verlangen is belangrijk: het verdooft elk initiatief van jouw kant en test je wilskracht. Iemand met een depressie voelt zich zwak en probeert daarom zoveel mogelijk energie en kracht te sparen. Dit is echter slechts de gedachtegang waarmee de meesten van ons zijn opgegroeid.

De waarheid is dat we allemaal onze eigen verlangens kunnen creëren. Ze zijn er niet alleen om ze te grijpen. Het feit echter dat je iets niet doet, wil niet zeggen dat je het niet kunt of niet zou moeten doen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand niet langer elke ochtend plezier beleeft aan het uitlaten van zijn hond. Daarom is het belangrijk dat ze weten dat ze door moeten gaan met hun vele activiteiten, ook als ze er geen zin in hebben.

Dit is precies hoe ze hun ‘vreugde’ weer terugkrijgen. Na die wandeling zullen ze zich zeker beter voelen en die gemoedstoestand zal zich uitstrekken tot hun volgende activiteit. Het wordt steeds gemakkelijker als ze dit blijven doen.

Geloof niet alles wat je denkt

Mensen met een depressie kunnen merken hoe hun manier van denken verandert. Gedachten worden moeilijker, droeviger of gewoon hopeloos. Mensen kunnen zeker gemeen en kwetsend voor zichzelf zijn.

Zonder behandeling, zoals bijvoorbeeld cognitieve herstructurering, is het moeilijk om deze gedachten te identificeren. Maar het is vooral moeilijker om ze te ontmantelen en door te strepen.

Dat zou dus iets zijn dat met therapie zou moeten worden bereikt, wat sterk aanbevolen is vanaf het allereerste begin. Zoals je kunt zien, verwacht niemand dat iemand met een depressie weet hoe hij er zelf uit kan komen. In feite hoeven ze dit ook niet te doen.

Terwijl je bezig bent, is het erg belangrijk om slechte gedachten op afstand te houden. Je moet niet alles geloven wat je denkt, zelfs als je denkt dat het waar is. Gedachten als “het kan niemand iets schelen”, “ik ben waardeloos” en “ik kan zo niet verder” zijn nogal irrationeel en ondermijnen alleen je eigenwaarde.

Het is begrijpelijk dat ze soms moeilijk te vermijden zijn. Daarom is het essentieel om een aantal strategieën te ontwikkelen en deze te gebruiken wanneer je hulp nodig hebt bij het negeren van dergelijke gedachten. In dit opzicht zijn de beste afleidende strategieën die waarbij een activiteit betrokken is.

Helpen zonder te weten hoe te helpen

Een van de belangrijkste factoren voor de behandeling van depressie is het hebben van een breed en waardevol sociaal netwerk waarop je kunt vertrouwen voor ondersteuning. Het enige vervelende is echter dat depressie vaak menselijke banden aantast. Dus hoe depressiever iemand is, hoe kleiner zijn vriendenkring.

Over het algemeen willen goedbedoelde mensen helpen. Ze proberen het echt een tijdje, maar laten dan alle pogingen varen als ze geen positief resultaat zien. Op dit punt zoeken ze niet langer het gezelschap van een depressief persoon. Mensen trekken zich vooral terug omdat ze zich hulpeloos en incompetent voelen om iemand te helpen.

Dit is waarom het zo belangrijk is dat je blijft hangen als je deel uitmaakt van het leven van een depressief persoon. Als je wilt helpen, houd er dan rekening mee dat jouw interventie, net als jouw evaluatie, moet worden geleid door een therapeut.

Psychologische therapie als de eerste en belangrijkste optie

Man in therapie

Zelfs als je bent gediagnosticeerd met depressie, is er soms een gebrek aan verlangen of ‘gelooft men niet in psychologie’. Misschien komt het gewoon door luiheid of angst. Weet in ieder geval dat depressie een algemene en aanhoudende stemming is waar iedereen uit kan komen.

Hoewel er momenten zijn dat het in spontane remissie gaat, blijven veel mensen jarenlang in een staat van depressie. Voor sommigen duurt het voor altijd. Maar dit betekent niet dat iemand niet uit zijn depressie kan komen. Misschien zijn ze er nooit mee geconfronteerd via een gerichte, aangepaste en gespecialiseerde interventie.

Je kunt niet verwachten leukemie te genezen door geen medische hulp in te schakelen. Of je kunt besluiten niet naar een dermatoloog te gaan als die mysterieuze moedervlek blijft groeien. Je verspilt dan echter kostbare tijd, wat zich tegen je zal keren. Hetzelfde geldt voor psychische stoornissen.

Dus hoewel je misschien denkt dat je wel zonder therapie kunt, is het toch de moeite waard en bevorderlijk voor een volledig herstel. Het is altijd beter om tijdig te voorkomen dan te genezen als het al te laat is.

Als je persoonlijke middelen het toelaten, zal therapie de eerste stap zijn om je depressie te boven te komen. Je kunt het herstelproces beginnen met de hulp van getrainde mensen die weten hoe ze met deze gevallen moeten omgaan.

Het draait allemaal om het sturen van de strategieën die je nog moet gaan volgen. Is er bij jou een depressie gediagnosticeerd? Maak je geen zorgen! Je kunt de volledige controle over jezelf en je welzijn volledig terugkrijgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ayuso Mateos JL. [Depression: a priority in public health]. Med Clin (Barc) 2004; 123, 5:181-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.